Ki taszíthatja le a Pittsburgh Penguins-t az NHL trónjáról?

2017 NHL Stanley Cup Final - Game Six GettyImageRank1 SPORT HORIZONTAL ICE HOCKEY USA Tennessee Nashville Winter Sport Winning PORTRAIT Photography Pittsburgh Penguins Sidney Crosby Gary Bettman Bridgestone Arena National Hockey League Playoffs Stanley Cu
NASHVILLE, TN - JUNE 11: NHL Commissioner Gary Bettman poses for a photo with Sidney Crosby #87 of the Pittsburgh Penguins after they defeated the Nashville Predators 2-0 to win the 2017 NHL Stanley Cup Final at the Bridgestone Arena on June 11, 2017 in Nashville, Tennessee. Bruce Bennett/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint október 5-én hajnalban elkezdődik az NHL (Észak-amerikai profi hokiliga) új idénye. Minden idők egyik legforgalmasabb holtszezonját követően az erőviszonyok is változtak, a Vegas Golden Knights pedig új csapatként bekerült a ligába, így a történelem során először 31 csapat vág neki a Stanley Kupáért vívott harcnak. De kik lehetnek az esélyesek, kikre kell figyelni, kik robbanhatnak be idén a köztudatba, kik azok, akik teljesen reménytelenek és vajon lesz-e az olimpiai bojkottnak bármilyen hatása a bajnokságra?

A Pittsburgh Penguins csapata 2017-ben címvédőként nyerte meg a Stanley Kupát, erre legutóbb 19 évvel korábban volt példa, amikor a Detroit Red Wings 1997 után 1998-ban sem talált legyőzőre. Akkor még azonban nem létezett az a fogalom, ami ma az egész NHL-re a legnagyobb hatással van, a fizetési sapka. A Penguins az első, amely ismételni tudott ebben az érában, igaz, voltak más csapatok is, amik rövid időn belül több bajnoki címet is szereztek (Chicago Blackhawks: 2010, 2013, 2015, Los Angeles Kings: 2012, 2014). Ezeknél a csapatoknak megfigyelhető egy nagyon hasonló építkezési módszer: saját maguk által draftolt és nevelt játékosokra építenek, akiket igyekeznek megfelelő segítséggel körül venni. Az elmúlt évek győzteseinél ez így néz ki:

  • Pittsburgh: Sidney Crosby, Jevgenyij Malkin, Kris Letang, Matt Murray
  • Chicago: Jonathan Toews, Patrick Kane, Duncan Keith, Brent Seabrook, Corey Crawford
  • Los Angeles Kings: Anze Kopitar, Dustin Brown, Drew Doughty, Jonathan Quick

Mindhárom csapat legjobbjai saját nevelésűek, ahol van legalább egy-egy top kaliberű csatár, hátvéd és kapus is (bár Brown és Crawford csak jóindulattal nevezhető elitnek, fontos láncszeme volt mindkettő a kupagyőztes klubjának).

A Chicago Blackhawks igazi dinasztiát épített fel 2010 óta Forrás: AFP/2015 Getty Images/Jonathan Daniel

Kik nyerhetnek idén?

A címvédőt csak akkor szabad leírni, ha a győzelem után teljesen szétesik. Ez nem történt meg Pittsburgh-ben, igaz, Marc-André Fleury-t elvitte tőlük a Vegas, Chris Kunitz pedig Tampába szerződött, de ők mind pótolhatók. Ergo a Pingvineknek minden esélyük megmaradt arra, hogy triplázzanak. A Washington Capitals már két éve is „Most, vagy soha!" módban játszott, ahogy tavaly is, de mindkétszer kiestek a rájátszásban, pedig talán ők voltak a legnagyobb favoritok a végső győzelemre.

Ovecskin már 32 éves, a fővárosiak idén ismét a kupát tűzik ki célul, még úgy is, hogy a védelmük jelentősen meggyengült a nyáron.

A Montreal és a New York Rangers is a kihívók között lehet Keleten, valamint a Tampa Bay is odaérhet, ha végre kibírják egészségesen a szezont. A Columbus tavaly hasított az alapszakaszban, de aztán a későbbi győztes kiverte őket a rájátszásban, idén egy Panarinnal erősítettek, rájuk is figyelni kell. Egy biztos, a keleti konferencia csatái komoly izgalmakat ígérnek.

Alekszandr Ovecskin vajon nyer-e Stanley-t a Washingtonnal? Forrás: AFP

A nyugati csapatok közül a Chicago ugyan elveszítette Marian Hossát és Niklas Hjalmarssont is a nyáron, ráadásul már az előző rájátszásban is csúnyán lebőgtek, de velük mindig számolni kell, amíg a fent említett nevek megtalálhatóak a csapatban.

Az Anaheim Ducks tavaly a főcsoport-döntőig jutott nyugaton egy viharvert csapattal, ha idén egészséges marad mindenki, akkor még a döntő sem lehet elérhetetlen számukra.

A tavalyi döntős Nashville-től elvitte a Vegas James Nealt, nélküle nehéz lesz megismételni a tavalyi teljesítményt, igaz, akkor sem várta tőlük senki ezt az eredményt. Minnesotában és Winnipegben pedig abban reménykedhetnek, hogy a rutinos öregek és a fiatal tehetségek alkotta elegy végre működni fog, utóbbi csapat lehet az idei év Nashville-je.

Tavaly a Nashville karnyújtásra volt a Stanley Kupától, idén lesz-e hasonló meglepetéscsapat? Forrás: AFP/2017 Getty Images/Harry How

Ki lehet a következő?

Keletről és Nyugatról is van jelentkező. Ha ezek a csapatok egyenletes ütemben fejlődnek és sikerül egyben tartani a magot, akkor alighanem többször is láthatjuk majd őket a döntőben. Nézzük meg sorrenben először a keleti, aztán a nyugati kihívót.

Toronto Maple Leafs: Szívesen lennék a szurkolók helyében, mert egy nagyon izgalmas csapat az övék, már ami a jövőt illeti. A jelenük sem rossz, tavaly egy rettenetesen fiatal kerettel jutottak rájátszásba, ahol szoros küzdelemben véreztek el a sokkal esélyesebbnek tartott Washington Capitals ellen.

A tavaly draftolt Auston Matthews minden várakozást felülmúlt, első évében 40 gólt lőtt, aminél többet csak 11 ember szerzett a történelem során.

A csapat azonban nem csak a fiatal centerről szól, rajta kívül van még két olyan csatár a Leafs-ben, aki szinte valamennyi csapatban elsőszámú játékos lehetne. Ők a kanadai Mitch Marner és a svéd William Nylander. Marner egészen látványos stílust képvisel, ráadásul nem képes 100%-nál kevesebbet nyújtani. Nylander pedig a tavalyi szezon hajrájának egyik legjobbja volt az egész NHL-ben, teljesítményét májusban világbajnoki címmel és a torna Legértékesebb Játékos-díjával (MVP) koronázta meg.

William Nylander, Auston Matthews és Mitch Marner - akik ismét Stanley-t nyerhetnek Torontónak 1967 után. Forrás: spectorshockey.net

Ha ez még nem lenne elég, akkor adjuk hozzá a képlethez Mike Babcockot, aki az NHL egyik legkiválóbb edzője. A csapat gerince szemtelenül fiatal, miközben olyan egy olyan veteránnal is erősítettek, mint a San Josét 20 év után elhagyó Patrick Marleau. Érdemes lesz rájuk már idén is figyelni, a jövőben meg végképp, mert nagy dolgokra lehetnek képesek.

Edmonton Oilers: Nem meglepő módon náluk is egy center a csapat arca.

Connor McDavid tavaly töltötte második évét a profiligában, és máris az egyik legjobb játékossá vált – mindössze 20 évesen.

A fiatal sztár szerezte a legtöbb pontot (gól + gólpassz) az egész NHL-ben, valamint megválasztották MVP-nek is. Ezt követően rekordösszegért hosszabbított Edmontonban. Rajta kívül fontos megemlíteni a német Leon Draisaitlt, aki kiváló összhangot épített ki McDaviddel, a rájátszásban pedig már ő húzta a csapat szekerét. Úgy tűnik, Cam Talbot személyében sikerül végre megoldást találniuk a kapuskérdésre is, valamint a védelmük is összeszedettebb lett, mióta Adam Larsson is a csapatot erősíti. Ha a tavalyi drafton kiválasztott Jesse Puljujarvi is beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor az Oilers lesz az a csapat, amelyik jó eséllyel uralhatja a Nyugatot.

Leon Draisaitl (balra) és Connor McDavid (jobbra). Vajon ők lesznek az új Messier és Gretzky Edmontonban? Forrás: AFP/2017 Getty Images/Sean M. Haffey

A reménytelenek

Tavaly a Colorado Avalanche katasztrofális szezont produkált. 82 meccsükből mindössze 22-t sikerült megnyernie a csapatnak, miközben -112-es gólkülönbsége 49-cel rosszabb volt, mint az ebben a mutatóban második leggyengébb Arizona Coyotes-é.

Az összesen megszerzett 48 pont a teljes NHL-szezonokat figyelembe véve 2000 óta a legkevesebb, akkor a frissen alakult, azóta már meg is szűnt Atlanta Trashers szedett össze 39-et.

Ennek ellenére nem forgatták fel a csapatot, fejek sem hullottak, csak néhány öreg kasszafúrót küldtek el. Még azt a Matt Duchene-t sem cserélték el, akinek 8 évvel ezelőtt gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy a Colorado draftolta, mostanra pedig eljutott addig, hogy irtózik a csapattól és annak a gondolatától, hogy az „Avs"-nél játsszon. Az öregek kipucolása, valamint a fiatalok beépítése miatt arra van esély, hogy jobbak legyenek a tavalyi borzalomnál, de sokkal többre nem lehet számítani tőlük.

Matt Duchene gyerekszobája, Colorado-relikviákkal díszítve Forrás: milehighsticking.com

És Matt Duchene arca, amikor a 9. szezonjára készül a Coloradóval Forrás: milehighhockey.com

Hasonló cipőben jár a Colorado egykori nagy riválisa, a Detroit Red Wings. A patinás klub 1991-től kezdve mindig ott volt a rájátszásban, egészen az előző szezonig. Ken Holland szakmai igazgató láthatóan nem tudja már kezelni a helyzetet, folyamatosan rossz döntéseket hoz, az öregeket preferálja a fiatalok helyett, akik egyébként sokszor be is sülnek.

A kupagyőztes hírmondók közül már csak a csapatkapitány Henrik Zetterberg maradt, de már ő is a 37-et tölti be, mire elkezdődik a bajnokság.

Szörnyű arra gondolni, hogy a '90-es évek végén és a 2000-es évek elején a Colorado és a Detroit voltak a liga két legjobb csapata és micsoda párharcokat vívtak, 15-20 év elteltével pedig teljesen kilátástalan a helyzetük.

Az első évben az újonc Vegas-tól sem lehet mást várni, mint a tisztes helytállást. Húzónevek alig vannak, a jövőképük viszont nem rossz, mert szépen betáraztak fiatalokkal és jövőbeli draftjogokkal, így az első 1-2 év után már jóval ígéretesebben fognak festeni. Azt már most ki lehet jelenteni, hogy az övék a legjobb Twitter-fiók a ligában, érdemes követni!

A Vegas Golden Knights az előszezonban már begyűjtött néhány skalpot Forrás: AFP/2017 Getty Images/Matthew Stockman

Izgalmas szezon vár ránk, hiszen lehetetlen megjósolni, ki fogja 2018 júniusában a magasba emelni a Stanley Kupát. A Penguins még mindig erős, de rengeteg a kihívó, tripláznia pedig legutóbb a legendás New York Islanders-nek sikerült, ők 1980-tól 1983-ig zsinórban négyszer győztek.

Azóta ez sem Gretzky-nek, sem Lemieux-nek nem sikerült, Sidney Crosby tehát ezen a téren megelőzheti a nagy elődöket.

Ráadásul akkoriban nem volt annyira kiegyenlített a bajnokság, mint most, így nem lesz könnyű a feladat. Sokan fenik a Pingvinekre a fogukat, az ajtón pedig már nem csak kopogtatnak, hanem dörömbölnek a fiatalok, akik talán már most készen állnak a trónfosztásra.

Az NHL-ban rengeteg díjat osztanak ki az adott szezon végén, amelyeket egy las vegas-i gála keretében adnak oda a győzteseknek. Nézzük, kik állhatnak ott jövőre:

Pontkirály (Art Ross Trophy): Connor McDavid (Edmonton)
Gólkirály (Maurice Richard Trophy): Auston Matthews (Toronto)
Legértékesebb játékos (Hart Trophy): Connor McDavid
Legjobb védő (James Norris Trophy): Victor Hedman (Tampa Bay)
Legjobb kapus (Vezina Trophy): Henrik Lundqvist (New York Rangers)
Legjobb védekező csatár (Frank J. Selke Trophy): Jonathan Toews (Chicago)
Legjobb újonc (Calder Trophy): Vagyim Sipacsov (Vegas)
Legjobb edző (Jack Adams Award): Mike Babcock (Toronto)
Legsportszerűbb játékos (Lady Byng Trophy): Ryan O'Reilly (Buffalo)