Megüthetik magukat az európai befektetők

hangulat tőzsde befektetés probléma veszteség kockázat
Vágólapra másolva!
Bár az európai részvényindexek idén elég jól teljesítettek, egyes papírok mégis aránytalanul nagy löketet kaptak az optimista profitvárakozásoktól. Ha pedig beüt a valóság, ez az optimizmus könnyen elszállhat.
Vágólapra másolva!

Ahogy hamarosan megkezdődik egy újabb vállalati gyorsjelentési szezon Európában, a részvénypiaci stratégák arra figyelmeztetnek, a cégek talán nem fogják tudni beváltani a hozzájuk fűzött várakozásokat. Ez pedig az árfolyamokra is kellemetlen hatást gyakorolna – írja a CNBC.

A befektetők igencsak optimista hangulatban vásárolták az európai részvényeket, ahogy a politikai kockázatok elhalványultak, a cégek erős profitokat értek el, az infláció pedig emelkedésnek indult. Mindezek együtt

hozzásegítették az Euro Stoxx 600 indexet, hogy nagyjából 7 százalékot izmosodjon ebben az évben.

Mindazonáltal egyesek aggódnak amiatt, hogy a papírok aránytalanul nagy löketet kaphattak a túlzottan optimista profitvárakozásoktól.

Fedezékbe vonulhatnak a befektetők Forrás: AFP/Frank Rumpenhorst

A probléma abból fakadhat, hogy a befektetők igyekeztek lecsapni az európai gazdasági talpra állásból fakadó részvénypiaci lehetőségekre. Azonban az év elején megfogalmazott vállalati eredményvárakozások tévesnek bizonyulhatnak, ahogy a cégek idén utoljára teszik közzé a számaikat – mondta Daniel Lacalle, a Tressis Gestión vezető közgazdásza.

A Reuters adatai szerint

a harmadik negyedéves európai profitok éves alapon 5,3 százalékkal emelkedhettek.

Ha ebből levesszük az energiaszektort, akkor 2,3 százalékos lehetett az izmosodás.

Ezzel együtt Lacalle arra is figyelmeztetett, hogy az olyan szektorok, mint a telekommunikáció vagy a közművek, a nyereségeiket sok esetben nem is az Európai Unión belülről szerzik meg. Ráadásul a politikai kockázatok még mindig fennállnak a kontinensen. Ez utóbbiakkal kapcsolatban az elemző kiemelte a feszült helyzetet Spanyolországban, a közelgő olasz választásokat, illetve a görög adóssággal kapcsolatos tárgyalásokat.

Mindazonáltal a JPMorgan Assett Management részvénypiaci stratégája szerint,

az évek óta először szinkronba került globális gazdasági növekedés elég jó környezetet biztosít ahhoz, hogy az európai cégek szép eredményeket érjenek el.

Stephen Macklow-Smith hangsúlyozta, Európát általában vagy túlságosan lebecsülik, vagy túlzott reményeket fűznek hozzá. A szakértő is kiemelte, téves lenne azt gondolni, hogy teljesen eltűntek a meghatározó politikai kockázatok a kontinensről.