Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Döbbenetes meccsen szakadt meg Federer nagy sorozata

BNP Paribas Open - Day 14 GettyImageRank2 DEFEAT SPORT HORIZONTAL TENNIS Switzerland USA Argentina California Indian Wells - California Photography Facial Expression Roger Federer WTA Tour Juan Martin Del Potro BNP Paribas Open FINAL ATP World Tour Indian
INDIAN WELLS, CA - MARCH 18: Roger Federer of Switzerland reacts after his loss to Juan Martin Del Potro of Argentina in the ATP final during the BNP Paribas Open at the Indian Wells Tennis Garden on March 18, 2018 in Indian Wells, California. Harry How/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Nem sikerült a címvédés Roger Federernek Indian Wellsben és megszakadt a 2018-as veretlenségi sorozata a svájci világelsőnek. Az argentin Juan Martin del Potro, karrierjük során hetedszer bizonyult jobbnak Federernél. A szezon első ATP 1000-es döntőjében a dél-amerikai, három meccslabdát hárítva, 2 óra 43 perc alatt 6:4, 6:7, 7:6-ra győzte le az első kiemelt bázelit. A BNP Parisbas Open megnyeréséért 1.340.860 dollárt kapott Juan Martin del Potro, na meg a díszes serleget.

A szombati Borna Coric elleni küzdelmes mérkőzés után Roger Federer egyrészt elmagyarázta, mi kell ahhoz, hogy valaki 5:7, 2:4-ről megfordítson egy meccset, másrészt hangsúlyozta, hogy rendben van fizikálisan, a 2 óra 20 perces csata nem befolyásolja majd a vasárnapi teljesítményét.

mondta a 2018-ban sorozatban 17 mérkőzést nyert Roger Federer, aki Juan Martin del Potroról is beszélt. „Jól ismerjük egymást. Kölcsönös a tisztelet és egyformán örülünk a másik sikerének. Jó őt újra a top tízben látni"- nyilatkozta a döntős ellenfeléről a svájci, akinek a produkcióját Sugar Ray Leonard, Pete Sampras és Rod Laver is csodálta a lelátóról.

Elképesztő meccsen szakadt meg Roger Federer nagy sorozata Forrás: AFP/2018 Getty Images/Harry How

Roger Federer ugyan 18-at megnyert a Juan Martin del Potro elleni 24 meccséből, de, ha döntőben találkoztak, akkor az argentin javára billen a mérleg nyelve (3:2), ami azért több mint érdekes, nem sok teniszező büszkélkedhet ilyen statisztikával.

Persze, az sem elhanyagolható tény, hogy Federer a 28. ATP 1000-es serlegéért lépett pályára, míg del Potro az elsőért.

A vasárnapi fináléban Juan Martin del Potro az első pillanattól agresszíven támadott tenyeressel és kihasználva Roger Federer egyetlen gyengébb adogatójátékát (2:2-nél), viszonylag simán behúzta az első játszmát, mert a svájci fogadóelőnyig sem jutott ha az argentin szervált.

A második szettben jobban vigyázott Federer, miután az első játékot két bréklabdát hárítva csinálta meg. A dráma akkor fokozódott, amikor 5:4-nél két játszmalabdához jutott a világelső, de del Potro javított. A döntés a rövidítésre maradt. A svájci, 6:3-ra vezetett, de az argentin két jó szervával szépített 6:5-re. A játszmáért adogatva Federer azt hitte, hogy ászt ütött, már indult is a székébe, amikor kiderült, Juan Martin del Potro kikére a videóbírót, ami azt mutatta, a labda hosszú volt. 7:6-nál a hatodik játszmalabda is kimaradt, majd 8:7-nél már a dél-amerikainak lett mérkőzéslabdája, de hibázott. Ennyi elég volt Federernek és egyenlített.

Szenzációs labdameneteket produkáltak, döbbenetes tempóban lőtték a labdát, de a finomságok, a fineszes megoldások sem hiányoztak a játékból.

Egyszerűen hihetetlen, hogy Roger Federer mire képes 36 évesen, milyen tökéletes a fizikuma, lenyűgöző a robbanékonysága, gyorsasága, a lábmunkája.

Juan Martin Del Potro óriási meccset vívótt Roger Federerrel Forrás: AFP/2018 Getty Images/Harry How

Akik nem ismerik Juan Martin del Potrot, könnyen azt hihették a testbeszédje alapján, hogy a harmadik szett elején elkedvtelenedett és kicsit el is fáradt. Erről azonban szó sem volt. Csak látszólag flegma a 29 éves argentin. Valójában óriási küzdő, aki képes eljátszani a nagyhalált, miközben semmi baja. Federer nem is hitte azt, hogy megkapja a serleget ajándékba, ráadásul erre nem is volt semmi oka, mert 4:4-ig mindenki hozta az adogatását, fogadóelőny nélkül. Váratlan fordulatnak számított, hogy a párbaj során először Roger Federer elvette az argentin szerváját és 5:4-nél a meccsért adogathatott. El is jutott 40:15-ig, majd a harmadik mérkőzéslabda is kimaradt, Juan Martin del Potro pedig életben maradt.

Ezt a drámát csak úgy lehetett volna tovább fokozni, ha a csatát záró rövidítést 0:5-ről megfordítja a világelső, de ez már neki is sok volt. Körülbelül ez a különbség Borna Coric és Juan Martin del Potro között. Túl azon, hogy a dél-amerikainak az adogatása és a tenyerese is pusztítóbb fegyver, mint a horváté, ő mentálisan sokkal erősebb, felveszi a versenyt Federerrel a legnehezebb, legkiélezettebb pillanatokban, pontokban is.

Juan Martin Del Potro a Federer elleni győzelmét ünnepli Indian Wellsben Forrás: AFP/2018 Getty Images/Harry How

Elképesztő önbizalom, hit, energia kell ahhoz, hogy valaki három meccslabdát hárítson az adogató Roger Federer ellen, egy ATP 1000-es verseny döntőjében. Juan Martin del Potro rendelkezik ezekkel az adottságokkal, képességekkel és inkább az a meglepő, hogy 29 évesen nyerte élete első ATP 1000-es serlegét.

Az valószínűnek tűnik, hogy a jelenlegi állás szerint ő lehet a legveszélyesebb Roger Federer trónjára 2018-ban, feltéve, hogy nem sérül meg.

A héten, Miamiban már kezdődik a következő csúcstalálkozó, ahol szintén 1000 pont jár a győztesnek, aztán indul az európai salakos szezon és elég sok a nyitott kérdés.

Mindent egy helyen az Eb-ről