Több mint hatezer ember hagyta el Kelet-Gútát szerdára virradóra

Vágólapra másolva!
Több mint hatezer ember - lázadók és családtagjaik - hagyta el szerdára virradóra a szíriai fővárostól keletre elterülő, Kelet-Gúta nevű térséget, amely sokáig "a terroristák" kezén volt - jelentette a SANA hivatalos szíriai hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Szombat óta ez már a negyedik csoport, amely elhagyta a területet, és a lázadók ellenőrizte, északnyugati Idlíb tartományba távozott. Az első három csoportban mintegy 13 ezer ember, ezúttal pedig 6432 - köztük 1521 lázadó - távozott a szíriai kormányerők ostromolta Kelet-Gútából, amelynek a 90 százalékát már elfoglalták a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők.

A távozó lázadók nem hajlandóak békét kötni a szíriai hatalommal.

Szerdára virradóra Arbín, Dzsúbar, Zamálka és Aín-Terma településekről távoztak, amelyeket a Fajlak ar-Rahmán nevű lázadószervezet tartott az ellenőrzése alatt. A szervezet pénteken állapodott meg a kormányerőkkel, hogy kivonul a térségből. Korábban az Ahrar as-Sám nevű szervezet kötött kivonulási megállapodást, és hagyta el Haraszta várost.

Kritikus a helyzet

A megállapodások az orosz hadsereg közvetítésével jöttek létre, és ezek keretében Dúma várost - a lázadók utolsó bástyáját - is el kellene hagyniuk a lázadóknak és családtagjaiknak, de

az azt uraló Dzsajs al-Iszlám nem hajlandó kivonulni onnan.

Emiatt a szíriai hadsereg megfenyegette őket, hogy pusztító támadást indít ellenük - jelentette szerdán az al-Vatan című kormánylap. A Dzsajs al-Iszlám saját állítása szerint az orosz hadsereg javaslatára vár. A szervezet azzal vádolja Damaszkuszt és Moszkvát, hogy etnikai tisztogatást akar végrehajtani a területen, ezért kényszeríti menekülésre a lakosságot.

Dúmában több tízezer civil él az Aszadhoz hű erők által körülvéve. Egy meg nem nevezett szíriai tisztségviselő azt mondta a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva, hogy "a helyzet kritikus", a következő két nap döntő lesz.