Hongkongban a focidrukkerek a saját himnuszukat is kifütyülik

fbl Horizontal
A Hong Kong fan covers his face during the Chinese national anthem before an international friendly football match between Hong Kong and Bahrain at Mong Kok Stadium in Hong Kong on November 9, 2017. Hong Kong's government on November 4 said that a law passed by China punishing anyone who disrespects the national anthem with up to three years in prison will also apply in the semi-autonomous territory, once the authorities enact a local version of the legislation and get it passed through the legislature. Hong Kong football fans have booed the anthem when it is played at matches for years, as concerns grow about the city's liberties coming under threat. / AFP PHOTO / Isaac LAWRENCE
Vágólapra másolva!
Soha nem gondoltam volna, hogy egy labdarúgó Bajnokok Ligája mérkőzést a pálya széléről, a kapu mögött állva nézhetek végig. A felejthetetlen élményért Hongkongba kellett utazni, ahol a Kitchee-Tiencsin ázsiai BL-meccsen testközelből nézhettem Vadócz Krisztián bombalövését, Diego Forlán klasszisjátékát és Paulo Sousa vitustáncát az oldalvonal mellett. Helyszíni riport.

Egészen különleges hangulatú Bajnokok Ligája mérkőzést vívott egymással szerdán este a hongkongi Kitchee és a kínai Tiencsin labdarúgócsapata.

A stadionban helyet foglaló közel hatezres hongkongi nézősereg a mérkőzés folyamán végig fütyült és ordított, amikor az ellenfélnél volt a labda.

A tiencsini kispad előtt ugráló egykori Videoton-mester, Paulo Sousa gesztusai sem nyerték el a helyi drukkerek tetszését, majd amikor a Tiencsin a 89. percben egy szabálytalannak vélt góllal megnyerte a meccset, néma csend borult a pályára és mindenki elindult hazafelé.

A brazil Alexandre Rodrigues da Silva és Vadócz Krisztián (kék mezben) csatája Forrás: Imaginechina/Zhou wei - Imaginechina/Zhou Wei

Pedig a lelkesedés óriási volt a hongkongi oldalon. Azzal, hogy az ázsiai Bajnokok Ligájában a Kitchee a japán Kashiwa Reysol legyőzésével a hongkongi futball történetének első BL-győztes meccsét játszotta le, sokan úgy gondolták, hogy a jóval esélyesebb Tiencsin ellen is lehet keresnivalója

a Vadócz Krisztiánt és Diego Forlánt felvonultató Kitchee-nek.

Tényleg nem sokon múlt a szenzáció, a pontszerzés. Abban is biztos vagyok, hogyha ezt a meccset az ötvenezer nézőt befogadni képes Nemzeti Stadionba viszik, akkor jóval nehezebb dolga lett volna a kínai együttesnek, amelyben a brazil Pato és a belga Axel Witsel vitte leginkább a prímet.

Csakhogy a Nemzeti Stadiont elfoglalták a rögbisek, mert Hongkongban április 6-8. között a hetes rögbisek tornája zajlik.

Márpedig errefelé ez a sportág a futballt is háttérbe tudja szorítani, éppen ezért szó sem lehetett arról, hogy a Bajnokok Ligája összecsapást a városállam legnagyobb sportpályáján rendezzék meg.

Maradt a Mong Kok Stadion, amely a helyi virágpiac és pár lakótelepi ház közé ékelődik be az amúgy roppant túlzsúfolt városban. Bár negyedórával a kezdés előtt még csak kétezren voltak a stadionban, a kezdő sípszóra megérkezett az összes néző, így valóban telt ház előtt rendezhették a Kitchee számára sorsdöntő meccset.

A Mong Kok Stadionban kellett megrendezni a BL-mérkőzést, mert a Nemzeti Stadiont elfoglalták a rögbisek Forrás: Lantos Gábor

Az ázsiai Bajnokok Ligája legfeljebb nevében ugyanaz, mint az európai nagytestvéré, minden másban jóval elmarad attól, amit a mi kontinensünkön megszokhattunk.

Csupán a média munkatársainak szigorú regulázása hajaz arra, ami Európában történik.

A habot azonban itt nem a csapatok, hanem a helyi futballszövetség veri, amelynek médiaosztálya elképesztő mennyiségű papír kitöltésére kárhoztatja a meccset a helyszínen megtekinteni vágyó újságírókat – pláne, ha külföldi az illető. A kiutazás előtt több oldalra rúgó levelezésben benne volt az is, hogy egyáltalán nem biztos a bejutásom, mert meccsenként csak két nem hongkongi (és nem kínai) zsurnaliszta léphet be a stadionba. Végül megkaptam az akkreditációt. Ehhez képest a Kitchee médiaigazgatója a bejáratnál a kezembe nyomott egy fotósmellényt, azt mehettem, ahová akartam. Sosem gondoltam volna, hogy egy Bajnokok Ligája futballmeccset a pálya széléről nézhetek, de a helyi médiacézár úgy lehetett vele, hogy ha már a múlt szombati Dreams elleni bajnokit a kapu mögül néztem, hát nézzem ezt is onnan. Mondanom sem kell, óriási élmény volt.

Egy kép a pálya széléről a Kitchee-Tiencsin Bajnokok Ligája meccsen Forrás: Lantos Gábor

Már csak azt kellett megfejteni, miért ordít a közönség, ha a Tiencsin játékosainál van a labda. Az ok egyszerű és prózai: a hongkongi futballszurkolók (és az emberek) nincsenek túl jóban az általuk csak „szárazföldi" Kínában lakókkal. (Úgy mondják ezt, mintha csak Hongkongnak lenne tengere, miközben Kínának is van.) A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség ugyan tűzzel-vassal igyekszik távol tartani a sportágtól a politikát, de amikor egy hongkongi és egy kínai csapat egymás ellen játszik, nehéz ezt megtenni. A 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságra kvalifikáló sorozatban sikerült Kínát és Hongkongot azonos csoportba sorsolni.

Akik látták 2015. november 17-én a 0-0-ra végződött vb-selejtezőt (amelyet ugyancsak a Mong Kok stadionban rendeztek meg), tudják, hogy az akkori telt háznyi közönség éktelen füttykoncertje közepette szólt a hongkongi himnusz.

Ami nem más, mint a kínai.

A Hongkong-Kína labdarúgó vb-selejtezőn a hongkongi drukkerek kifütyülték saját országuk himnuszát. A kínait Forrás: AFP/Isaac Lawrence

Így vagy úgy, a futball Kínát és Hongkongot nem hozza közelebb egymáshoz. (A városállamban töltött pár nap alatt ellenségeskedést sehol sem láttam, a bajnokin a Dreams és a Kitchee szurkolói szépen ölelgették a másikat.) A két „ország" labdarúgó-bajnoksága közül a kínai sokkal erősebb, oda jóval több sztár igazol, mint Hongkongba.

Az okok egyszerűek: Kínában annyit lehet a futballal keresni, bárhol máshol a világon, márpedig a pénz sokaknak a legfontosabb.

Mondjuk, nem tudom, hogy Belgiumban mit szólnak ahhoz, hogy az ország egyik legjobb futballistája, Axel Witsel éppen Tiencsinben keni vastagon a vajat a kenyerére, de nagy megütközést egészen biztosan nem kelt a dolog. Kínába évekig levezetni jöttek a játékosok (meg a pénzt felmarkolni), már ez a tétel is megdőlt, mert érkezik ide boldog-boldogtalan. (Magyar részről most Guzmics Richárd az egyetlen fecske, aki a másodosztályban szereplő Jencsien Funde játékosa.) Hongkongba ma még kevesebben jönnek, bár a világbajnoki negyedik helyezett uruguayi Diego Forlán számára a soha nem alvó város tökéletes hely arra, hogy itt futballozzon. Forlán minden megmozdulásán látszik, hogy profi és azt is észre lehetett venni, mennyire tisztelik őt a csapattársak.

Sőt, az ellenfél játékosai is.

Bár a mérkőzés nagy részében folyamatosan ment az adok-kapok, az uruguayi kimaradt ebből. A Kitchee együttesének ő az abszolút vezéregyénisége, aki már nem hajtja szét magát, hiszen a BL-meccset megelőző bajnokin nemhogy nem lépett pályára, de oda sem „utazott" az idegenbeli meccsre. (Az utazás errefelé a metrózással egyenértékű dolog, teljesen más dimenzió.)

A brazil Alexandre Pato (középen) vezeti a labdát VAdócz Krisztián (balra) és Paulinho (jobbra) között Forrás: AFP/-

A Tiencsin elleni meccs hőse akár Vadócz Krisztián is lehetett volna, de a második félidő elején eleresztett lövése kis híján engem talált el, nem a kaput. Másfél méterrel álltam a kapu mellett, szóval, nem volt ez egy rossz próbálkozás, de a lényeg, hogy mellément. Miközben a mérkőzés folyamán az összes szabálytalanságot és nagy helyzetet visszajátszották a stadion nagy kivetítőjén, a Tiencsin győztes gólja után elmaradt a vetítés.

Pontosabban elkezdték azt is, csak amikor látszott, hogy a találat előtti szituáció minimum véleményes, azonnal lekapták a cuccot a tábláról, hogy aztán soha ne tegyék azt vissza.

Az amúgy is végletekig túlfeszített húr ekkor pattant el a nézőknél, akik úgy ordítottak, ahogy addig nem. Viszont nem volt székfeltépés, nem volt bedobálás – maradt a verbális agresszió. A Kitchee játékosai a pályán szerették volna meggyőzni a meccs bíróját, hogy vonja vissza a gólt, de ezt a fekete ruhás nem tette meg. Ellenben rátett a találkozóra még hat percet, de ez már semmire sem volt elég, a Kitchee kikapott, ezzel pedig az is eldőlt, hogy nem folytathatja az egyenes kieséses szakaszban.

Az uurguayi Diego Forlán és a Kitchee drukkerek Forrás: Imaginechina/Stringer - Imaginechina/Stringer

A lefújás után pedig az összes néző bevetette magát a közeli plázába. A plázázás Hongkongban amúgy is népszokás jelleget ölt, mivel minden sarkon áll egy ebből, nehéz is lenne más elfoglaltságot keresni. Dühöngésnek, keserűségnek nyoma sem volt. Mondjuk boldogságnak sem. A Kitchee drukkerei a keleti emberek fegyelmezettségével vették tudomásul, hogy kedvenceiknek még magas az ázsiai Bajnokok Ligája sorozata.