Óriási büntetést kaphat a YouTube

Julien Bam recieves the most view on YouTube
The logo of the video-sharing website YouTube can be seen at the YouTube Space Berlin, in Berlin, Germany, 7 December 2017. According to the company users from all over the world use the webpage up to one billion hours per day. In Germany there are now 109 YouTubers who have more than a million followers. Photo: Sophia Kembowski/dpa
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben minden a Facebook adatvédelmi botránya körül forgott a Szilícium-völgyben. Most a YouTube kerülhet bajba, ha bebizonyosodik, hogy vétett a gyerekeket védő adatvédelmi törvény ellen. Akár milliárddolláros büntetést is kaphat a videómegosztó oldal.
Vágólapra másolva!

A YouTube napjaink egyik legnépszerűbb oldala. Azonban most a techóriás is bajban van, mert 20 szervezet közösen tett feljelentést, melynek oka, hogy szerintük az oldal törvénybe ütközően gyűjthet adatokat gyerekekről,

egészen pontosan a 13 év alatti felhasználókról.

Mint ismert, a YouTube népszerű a fiatalok körében, sokan vloggerkednek, saját csatornát futtatnak.

A csoport arra hívta fel a figyelmet, hogy változtassa meg a gyerekekre vonatkozó adatkezelési szabályzatát,

és több milliárddolláros pert indított az említett koalíció.

A csoport azt állítja, hogy a Google, a YouTube anyavállalata visszaél a gyerekek adataival, olyan információkat szerez meg, mint a telefonszám és a helyszín, ráadásul a szülők beleegyezése nélkül hirdetésekkel bombázza a 13 év alattiakat.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sophia Kembowski

Ez azért aggályos, mert az Egyesült Államokban hatályban van a COPPA, azaz a gyermekek online adatvédelmi törvénye, ami ezt tiltja – írja a CNBC.

A YouTube azzal védekezik, hogy az oldalt 13 év felettieknek szánták, és

létezik egy YouTube Kids alkalmazás,

ahol szűrt tartalmat és reklámokat kapnak a gyerekek.

Azonban a pert indító csoport szerint a Google tud arról, hogy a YouTube-ot használják 13 év alattiak, és arról is, hogy az ő adataik is rögzítésre kerültek.