Az „ismert ismeretlen”

Budapest100
"Mesélnek a terek" - werkfotó a forgatásról.
Vágólapra másolva!
Május 5-én és 6-án ismét itt a Budapest100! Az idei jelmondat: Nyissunk a térre! Mindenkit várnak a parkok, kis és nagy terek, eldugott zugok, zajos csomópontok, piacok, kávézók, múzeum, templom, zsinagóga és virágok, fák, bokrok. A programban 23 téren 45 ház nyit meg több mint 150 önkéntes, a lakók és az intézmények közös munkájának köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Május első hétvégéjén kerül megrendezésre a főváros nagysikerű rendezvénysorozata, a Budapest100, egy civil városi ünnep, amelynek célja, hogy felhívja a budapestiek figyelmét a körülöttük lévő város mindennapi értékeire.

Idén a terek kerülnek középpontba.


Az OzoneTv a programban résztvevő alkotásokból négy teret választott ki, amelyeken keresztül igyekszik bemutatni a város szépségét, értékeit és természetesen a hozzájuk köthető történeteket. A televízió a rendezvény előtti estén tűzi képernyőre az izgalmas, „Mesélnek a terek" című műsorát.

A Budapest 100 szervezőinek, önkénteseinek és kutatóinak köszönhetően évről évre többet tudhatunk meg az utcákról, amiken sétálunk, a házakról, amiben élünk. 2018-ban – a korábbi témák után – a terek kerülnek középpontba.

A „Mesélnek a terek" négy tér története, bemutatása, melyet négy kutató, vagy éppen lakó szemüvegén keresztül élvezhetnek az érdeklődők, miközben „bámulnak bele az ismert ismeretlenbe."

A készítők választása a következő terekre esett: Mátyás tér, Batthyány utca/Hattyú utca, Lőrinc pap tér, Gutenberg tér. Hogy miért pont ezek, arra a televíziós adás szolgál majd válaszul.

Budapest100

A Budapest100 az egész várost megmozgató civil esemény, amely 2011-ben hagyományteremtő szándékkal indult az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kezdeményezésére. Felhívja a figyelmet épített környezetünk értékeire, és különböző társadalmi hátterű embereket hoz közelebb egymáshoz. 2017-ben innovatív társadalmi programként SozialMarie díjjal tüntették ki.

Klaniczay János, Hidegh Sándor, Bozóky Ildikó és Görbe Márk áll az OzoneTv kamerái elé és meséli el élményeit, ismereteit az őt érintő térről.

"Az említett városrészek jelentős része régebb óta itt van jelen, mint a XIX. századi beruházások."
„Mindig is egy társadalmi kommunikációnak voltak a színterei, csak a különböző történelmi események ez mindig változott, hogy ki, mennyire szerette használni a teret." – mesélik.

A Budapest100 rendezvényre számtalan ötlettel készülnek az ott élők és ott dolgozók: bemutatják a múltat, beavatnak a titkaikba a közös programokon.

Az érdeklődők májusi virágokra, kertészkedő aktív közösségekre, kortárs épületeket bemutató csapatokra, történelmet idéző idősekre, nappali piknikre és esti zenélésre számíthatnak a parkokban, tereken. A szervezők üzenete:

Minden program szabadon és ingyen látogatható.

  • Az érdeklődők a következő helyeken juthatnak hozzá nyomtatott programfüzethez:
  • Blinken OSA Archívum (V. Arany János u. 32.)
  • KÉK (XI. Bartók Béla út 10-12.)
  • Tourinform – Sütő utca (V. Deák tér/Sütő utca)
  • FUGA Budapesti Építészeti Központ (V. Petőfi Sándor u. 5.)

Mesélnek a terek: Május. 4. 19:00 OzoneTv