Már jövőre nullszaldós lehet a magyar költségvetés

ÁSZ Állami Számvevőszék
Domokos László
Vágólapra másolva!
A kormánynak már a jövő évi költségvetés kialakításánál arra kell törekednie, hogy az állami bevételek fedezzék a kiadásokat, hiszen a nullszaldós költségvetés hozzájárul a befektetői bizalom további erősödéséhez és az állam pénzügyi mozgásterének növekedéséhez. Mindezek azért fontosak, mert krízis idején pozitívan befolyásolhatják a magyar gazdaság teljesítőképességét – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Időknek.
Vágólapra másolva!

Az interjúban a számvevőszék elnöke arról beszélt, hogy Magyarországnak vélhetően a közeli időszakban globális válsággal kell szembenéznie. Kijelentését azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok most indította el nemzetközi vámháborúját, Nagy-Britannia hamarosan elhagyja az Európai Uniót, valamint Dél-Amerikában is gazdasági nehézségek ütötték fel a fejüket.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke Forrás: ÁSZ/RADÓCZ ÁKOS

Domokos László közölte, Magyarországnak fel kell készülnie egy estleges nemzetközi krízisre, ehhez pedig rugalmassá kell tenni a kormányzati rendszereket, hogy az állam azonnal reagálni tudjon a hirtelen jött változásokra. Példaként említette:

Az ÁSZ elnöke szerint most ilyen terület az építőipar.

Kiemelte, hogy a munkaerőpiac, a rugalmasság a válságra felkészülés szempontjából alapvető jelentőségű. Domokos László szerint eljött az ideje, hogy a foglalkoztatáspolitika kilépjen eddig megszokott keretei közül, és több toleranciát tanúsítson a munkavállalók iránt.

A számvevőszék elnöke úgy véli, olyan munkakultúrának kell az országban elterjednie, ami alkalmas többek között a diákok, a nyugdíjasok, a kismamák és a mozgássérültek munkaerőpiaci bevonására.

Ehhez pedig olyan foglalkoztatási formákra van szükség, mint a távmunka vagy a részmunkaidő.

Illusztráció Forrás: AFP/Marcel Mochet

Az ÁSZ elnöke a felkészülés elemeként említette még az adócsökkentést, ezen belül kiemelte a hatéves adó- és bérmegállapodás jelentőségét, amelynek következtében az állam mérsékli a munkaadó vállalkozások adóját.

Felhívta a figyelmet a személyi-jövedelemadó kérdésére is, amelynek a kulcsát Domokos László szerint minél előbb 9 százalékra kell mérsékelni a jelenlegi 15 százalékról.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy az általános forgalmi adóban (áfa) nem érdemes nagy változtatásokat végrehajtani, hiszen az áfa mérséklése nem hagy pénzt a lakosságnál, viszont azonnali kiesést jelent az államkasszának. A számvevőszék elnöke az áfa esetében arra helyezte a hangsúlyt, hogy az adóhivatal minden érintettől beszedje ezt a közterhet. A feketegazdaság visszaszorítására szolgál az online pénztárgépek rendszere, a közúti szállítmányozás elektronikus ellenőrzése és az online számlázás, amely nyáron indul.