Nem szedte le rendesen a szemfestéket, szörnyű árat fizetett érte

Espionage - Illustration eye SPY LIGHT dark NSA kém kémek
ILLUSTRATION - A man's eye is lit up in Wuerzburg, Germany, 08 July 2014. Photo: KARL-JOSEF HILDENBRAND/dpa
Vágólapra másolva!
Egy mozgalmas nap után nem biztos, hogy az embernek sok kedve van a smink lemosásával bíbelődni. Egy frissen dokumentált klinikai eset minden bizonnyal változtat a lezser hozzáálláson.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokból származó 50 éves Theresa Lynch esetét az Ophthalmology című orvosi szakfolyóiratban publikálták. Az asszony furcsa szempanaszokkal fordult orvoshoz ausztráliai tartózkodása alatt: azt állította, mindkét szemében kellemetlen érzést tapasztal, olyat, mintha valaki homokot szórt volna a látószerveibe. Tüzetesebb vizsgálat során az orvosok több tucat fekete pöttyöt találtak a nő szemhéjai alatt.

Csakhamar fény derült a probléma forrására is: Lynch évtizedekig hanyag módon mosta le a szemfestéket, ami így összegyűlt a szeme környékén és krónikus gyulladást idézett elő.

Forrás: D. Robaei, Ophthalmology, 2018

– nyilatkozta Dana Robaei szemész a Science Alert tudományos ismeretterjesztő oldalnak.

A szemfestékszemcsék nem csupán a szemhéjakon gyűltek össze, de felsértették a szaruhártyákat is, ez okozta az irritációt.

A szemcsék eltávolítását az orvosok 90 perces műtét keretében végezték el. Bár az operáció sikerült, a nő látószervei (a szemhéjak és a szaruhártyák) maradandó károsodásokat szenvedtek.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Karl-Josef Hildenbrand

Az ehhez hasonló esetek rendkívül ritkának mondhatók, ennek ellenére bárkivel megeshet, aki nem fordít elég időt és figyelmet a szemfesték eltávolítására.

Forrás: Science Alert