Hatalmas buboréktól roppanhatnak össze az óriások

Friends having fun and blowing bubbles Beautiful Candid Non-Urban Scene Leisure Activity Only Young Women Young Women Women Beauty In Nature Soap Sud Blowing Playing Playful Fun Beauty Cap Hat Joy Happiness Friendship Simplicity Nature Lifestyles Urban Sc
Friends with knitted cap having fun and blowing bubbles outdoors
Vágólapra másolva!
A világ nyolc legnagyobb technológiai vállalatának összesített értéke mára meghaladja az 5 ezer milliárd dollárt. Ez pedig azzal fenyeget, hogy gigantikus buborék képződik a szektorban, amely súlyos kockázatokkal is járhat.
Vágólapra másolva!

A hét talán legdurvább statisztikai adatát a technológiai cégek produkálják. A keddi értékek szerint ugyanis a világ nyolc legnagyobb technológiai vállalatának összértéke meghaladja az 5 ezer milliárd dollárt. Itt már olyan beláthatatlan nagyságrendekről beszélünk, melyekhez szükséges valamilyen összehasonlítási alap: ez a nyolc társaság többet ér, mint Japán és az eurózóna teljes részvénypiaca.

Az említett nyolc cég az amerikai FAAMG és a kínai BAT részvények kombinációja: Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google (Alphabet), illetve kínai oldalról a Baidu, az Alibaba, valamint a Tencent – írja a Business Insider.

Veszélyes csúcsok

A Bank of America Merrill Lynch (BAML) ezzel együtt azt is kiszámolta, hogy keddi érték szerint

az amerikai technológiai vállalatok önmagukban 6600 milliárd dollárt érnek.

Összevetésképpen, az eurózóna részvénypiacának értéke 4900 milliárd, a feltörekvő részvénypiacoké 4500 milliárd, míg a japán részvénypiacé 3600 milliárd dollár.

A gond az, hogy ilyen magasságoknál már a befektetők is elkezdenek aggódni, hogy vajon nem eltúlzott-e a piac optimizmusa a technológiai óriásokkal kapcsolatban. Ezek a cégek valóban képesek lesznek a jövőben hozni a tőlük elvárt eredményeket?

Az Apple Fith Avenue-i áruháza New Yorkban Forrás: AFP/Andrew Burton

Talán nem meglepő, hogy a BAML havi alapkezelői felmérése szerint az elmúlt évben a legnépszerűbb kereskedés a technológiai papírok emelkedésére történő fogadás volt. A legutóbbi kutatás azonban rámutatott, hogy a többség már úgy gondolja, a technológiai sztárok, illetve az amerikai Nasdaq index emelkedésére kötött fogadások egyre bizonytalanabbak, vagyis

egyre többen kezdtek attól félni, hogy az amerikai és a kínai techpapírok kezdenek veszélyes buborék tartományba kerülni.

Érdekesség egyébként, hogy egy rövid időre a bitcoin emelkedésére kötött fogadások voltak tavaly a legnépszerűbbek, mielőtt a virtuális deviza decemberben elérte a 19 ezer dollár fölötti csúcspontot.

Magabiztosan a szakadékba?

Bár a bank elemzői nem jelentették ki egyértelműen, hogy technológiai buborékról beszélhetünk, azt hangsúlyozták, hogy éppen a brutálisan magas piaci értékeltség az egyik oka annak, hogy úgy látják, a befektetőknek el kellene kezdeni kihúzniuk a pénzt a technológiai papírokból. Szintén ezt támasztaná alá, hogy a technológiai és e-kereskedelmi vállalatok adták az amerikai cégek egy részvényre jutó profitjának közel egynegyedét. Ezt a szintet pedig csak nagyon ritkán haladták meg eddig,

Aráadásul ez az arány gyakran a buborék tetőpontjára szokott utalni

– figyelmeztetett Michael Hartnett, a BAML vezető befektetési stratégája.

Az elemzők még nem aggódnak túlságosan a buboréktól Forrás: 123rf.com

Ráadásul nincs még egy olyan szektor, melynek súlya összevethető lenne a technológiai cégek dominanciájával a globális részvénypiacon. A több mint 600 részvényt tömörítő MSCI USA Indexet például egyértelműen ez az iparág hajtja, amely 27 százalékot tesz ki az egész mutatóból. Emellett

a világ 10 legnagyobb vállalata közül csupán kettő olyan van (Berkshire Hathaway, Exxon), amely nem ebből a körből kerül ki.

Mindeközben az elemzők egyelőre még nem tartanak különösebben az esetleges buborék veszélyeitől. Ezt támasztja alá, hogy a Bloomberg adatai szerint 199 minősítésből összesen csak 5 javasolja a FAAMG papírok eladását. Ráadásul az Apple és az Alphabet esetében egyetlen eladási minősítés sincs.