Újabb magyar filmes siker: Csuja László első filmje ismét díjat kapott

Réti László és Berényi Bianka a Virágvölgy című filmben
Réti László és Berényi Bianka a Virágvölgy című filmben
Vágólapra másolva!
Csuja László Virágvölgy című, amatőr főszereplőkkel készült első mozifilmjét választotta a legjobb alkotásnak az időszerű problémákkal foglalkozó Párhuzamok és ütközések című kategóriában a palicsi filmfesztivál filmkritikusokból álló nemzetközi zsűrije - közölte a bírálóbizottság pénteken.
Vágólapra másolva!

A film, amelyet Karlovy Varyban is díjaztak, napjaink Magyarországán játszódik, a történet szerint a külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen apát és otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a munkásszállón élő, jószívű Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt anyának, és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra.

A Chiara Spagnoli Gabardi olasz, Pavlina Jeleva bolgár és Maja Bogojevic montenegrói filmkritikusból álló bírálóbizottság indoklása szerint

nagyon erős filmes történetről van szó,

amely arról szól, hogy


A nemzetközi zsűri döntése alapján a legjobb filmnek járó Arany torony-díjat a belga Lukas Dhont filmje, a Girl (Lány) című alkotás érdemelte ki. A film egy lányról szól, aki fiúnak született, és annak ellenére, hogy környezete mindenben támogatja, a transzszexualitással járó problémák mellett meg kell küzdeni a felnőtté válás nehézségeivel is.

Az Enyedi Ildikó rendező által vezetett öttagú nemzetközi zsűri úgy vélte, hogy a versenyprogram legerőteljesebb filmje volt a Girl, amely "nemcsak, hogy foglalkozik egy összetett téma őszinteségével és bonyolultságával, hanem mindezt nagyon mélyen és sztereotípiák nélkül teszi".


A legjobb rendezőnek járó Palicsi tornyot a dán Rasmus Kloster Bro kapta a Cutterhead (Fúrófej) című alkotásért. A film az egymásra utaltságról szól, valamint azt mutatja be, hogy teljesen idegen emberek hogyan tudnak megbízni egymásban szélsőséges helyzetekben.

A fesztivál 12 kategóriájában több mint száz filmet mutattak be a rendezvény egy hete alatt. A versenyfilmek Németországból, Belgiumból, Fehéroroszországból, Svédországból, Macedóniából, Spanyolországból, Franciaországból, Dániából, Norvégiából és Magyarországról érkeztek.


A mustrán nyolc magyar alkotást láthatott a közönség, egyebek mellett vetítették A hentes, a kurva és a félszemű, az Aurora Borealis - Északi fény, a Budapest Noir, a Viszkis és a Brazilok című mozit is.