Vészhelyzet miatt lezárták Ferihegy 2B terminálját

Vágólapra másolva!
Lezárta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és annak környékét hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem - közölte az MTI-vel a Budapest Airport szerda este.
Vágólapra másolva!

23.42

Bálint Gabriella, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese kiemelte: a rendőrség "a protokollnak megfelelően végrehajtott biztonsági intézkedést követően" plusz létszámot vezényelt a helyszínre annak érdekében, hogy zavartalanul folytatódjon a korábban kiürített terminálra visszatérő utasok biztonsági ellenőrzése.

Személyi sérülés nem történt, senkit sem kellett kórházba szállítani a repülőtérről - közölte az Országos Mentőszolgálat.

Az MTI úgy értesült, hogy egy magyarországi kft. rendelt sugárzó anyagot, amelyet az oroszországi Dimitrovgradból hoztak a törökországi Isztambulon keresztül Budapestre egy szerda esti járattal.
Az irídium izotópot tartalmazó konténert egy utasszállító repülőgép csomagterében helyezték el.

Az Izotóp Intézet Kft. munkatársa, Kaszás Gábor azt közölte az MTI-vel, hogy hozzájuk tartozik a szállítmány. A repülőtéri személyzet azért riasztotta a katasztrófavédelmet, mert észlelte, hogy forró a konténer. A cég ugyanakkor hangsúlyozta, hogy hasadó anyag szállítása esetén természetes az ilyen jellegű hőmérséklet-emelkedés, vagyis álláspontjuk szerint semmi rendellenes nem történt.

22.52

Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, hogy egy túlmelegedett, izotópot tartalmazó csomaghoz riasztották őket. A helyszíni vizsgálatok biztonságos és gyors lebonyolítása érdekében a szükséges mértékig korlátozták az érintett terminál forgalmát.

A vizsgálatok megállapították, hogy egészségre ártalmas izotóp nem került ki a környezetbe. Ezért a repülőtér forgalmának korlátozása a továbbiakban nem indokolt - tette hozzá.

Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője közölte, hogy a 2B-ről induló járatok késhetnek, reggelre azonban helyreáll a menetrend.

22.37

A Budapest Airport Facebook-oldala szerint feloldották a zárást, újraindult a forgalom.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI megkeresésére egyelőre nem adott felvilágosítást a lezárás okáról.

A Budapest Airport a várható jelentős torlódásokra és késésekre hívta fel az utasok figyelmét, akiktől azt kérik, hogy ellenőrizzék járataik indulását az interneten, vagy a helyszínen a rendőrség, valamint a repülőtér munkatársaitól kaphatnak információt.

A ferihegyi repülőtér az érkező járatokat fogadja, a Budapest Airport honlapja szerint éjfélig öt járatot érinthet a késés.

A Budapest Airport Facebook-oldalán azt írják, hogy a kettes terminálhoz vezető utat is lezárták.

Az Országos Mentőszolgálat ügyeletét az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.

A Blikk szerint sugárzó anyag szivároghat az egyik gépen.

A lap szerint hétszáz méter sugarú körben húzták fel a kordont. Három ember érintkezhetett a veszélyes anyagot tartalmazó tartállyal, ami megsérült. Úgy tudják, irídium izotópról van szó.

Információik szerint a katasztrófavédelem mobillaborja van kinn a helyszínen, ahol méréseket végeznek.