Így adózik a munkáltató által átvállalt tandíj

felnőttképzés, illusztráció
Vágólapra másolva!
A cafeteria rendszer átalakítása miatt 2019-től megszűnik a képzési költségek munkáltatói átvállalásának a bérnél kedvezőbb adózása is. A munkáltató azonban idén még dönthet úgy, hogy az idei kedvezőbb adózással kifizeti a munkavállaló teljes 2018/2019 tanévnyi tandíját.
Vágólapra másolva!

A 2017. január 1-jétől hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvény az iskolarendszerű képzési költségének munkáltató által történő átvállalását már nem sorolja a béren kívüli juttatások közé, de úgy rendelkezik, hogy a munkáltató (ideértve a személyesen közreműködő tagja esetében a társas vállalkozást is) feltételekkel, de továbbra is részt vállalhat – munkabérnél kedvezőbb adózás mellett – a munkavállaló tanulmányi költségeinek finanszírozásában.

Az átvállalt tandíj után a munkavállalónak 2018-ban sem keletkezik adó- és járulékkötelezettsége, csak

a munkáltatónak kell az átvállalt költség összegének 1,18-szorosa után a 15 százalék szja-t és 19,5 százalék eho-t megfizetnie.

Idén még kedvezőbb adózással fizethető a teljes 2018/19-es tandíj Forrás: Shutterstock

Ez a lehetőség 2019-től megszűnik.

2019-től ezt a juttatást a bérrel megegyezően kell leadózni mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak. Érdemes lehet ezért a teljes képzési költségeket még az idén átvállalni a teljes tanévre.

Az iskolarendszerű képzés munkáltató által vállalt költsége akkor minősül egyes meghatározott juttatásnak, ha a képzés munkáltató elrendelése alapján történik, vagy a tanulás a munkakör betöltéséhez szükséges. Akkor iskolarendszerű egy képzés, ha a résztvevő a képzést folytató intézménnyel tanulói, illetve hallgatói jogviszonyban áll.

A felsőoktatás, a közoktatás és a szakképzés (köztük OKJ-s szakképesítés) mellett ilyen lehet a külföldi képzés is, ha az államilag elismert oktatási célú intézményben folytatott teljes idejű, alapfokú, középfokú vagy érettségi végzettséget adó képzés, vagy államilag elismert felsőoktatási intézményben folyó, felsőfokú végzettséget adó képzés.

A képzés költségeként nem csak a képző intézmény számlája alapján fizetett tandíj, de az oktatáshoz szükséges tankönyv, taneszköz ára is támogatható, amennyiben a számla a munkáltató (kifizető) nevére szól.

A témáról részletesebben, jogszabályi hivatkozásokkal is olvashatnak Surányi Imréné okleveles közgazda tollából az Adózóna.hu-n.