Majdnem halálra rugdostak egy tüntetőt a rendőrök Párizsban - videó

sárgamellényesek tüntetése Párizsban - galéria
Demonstrators throws metal barriers during a protest of Yellow vests (Gilets jaunes) against rising oil prices and living costs, on the Champs Elysees avenue in Paris on December 1, 2018. - Thousands of anti-government protesters are expected today on the Champs-Elysees in Paris, a week after a violent demonstration on the famed avenue was marked by burning barricades and rampant vandalism that President Emmanuel Macron compared to "war scenes". (Photo by Lucas BARIOULET / AFP)
Vágólapra másolva!
A bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti államfő, Emmanuel Macron által nemrég belügyminiszternek kinevezett egyik legközelebbi szövetségese, Christophe Castaner csődöt mondott a szombati tüntetések alatt, a rendőrséget ugyanis a belügy kritikán aluli módon vetette be. Macron ennek ellenére köszönetet mondott Castanernek.
Vágólapra másolva!

Már az első sárgamellényes tüntetést követően is írtunk arról, hogy mennyire kegyetlenek voltak Macron rendőrei.

A december elsejei tüntetés Párizsban. Forrás: AFP/Lucas Barioulet

Arról is beszámoltunk, hogy

Az interneten keringő videók alapján viszont óriási különbség volt a rendőrség párizsi és vidéki reakciói között.

A sárgamellényesek közül a fővárosban többen belügyi provokációra gyanakodtak, mert a békés tüntetőkkel szemben a hatóságok gyakran intézkedtek, sőt, újságírók is megsérültek a rendőrségi könnygázgránátoktól, miközben több videofelvétel is azt bizonyította, hogy

a sajtóban „gengsztereknek” nevezett gyújtogatók szabadon garázdálkodhattak Párizsban, a rendőrök nem léptek fel ellenük.

Miközben a belügyminiszter, Macron bizalmi embere, Castaner is tudta, hogy a legkeményebb szombat lehet a franciaországi lázadások kezdete óta,

mindössze 5 ezer rendőrt küldtek Párizs utcáira, így nekik esélyük sem volt megakadályozni a maszkos bűnözők tombolását városszerte.

Egy videón azt láthatjuk, ahogy

aki ismét köszönetet mondott az egyébként teljesítőképessége határán levő rendőrségnek.

Egy másik felvételen pedig az látszik, hogy a dél-franciaországi Pau-ban békésen zajlottak le az események.

Mialatt

a sárgamellényesek a nemzeti himnuszt (La Marseillaise) énekelik, a rendőrök leveszik sisakjukat,

békésen állnak szemben a tüntetőkkel, majd az éneklés végén békében távoznak is.