Bezuhantak Kína külföldi tőkeberuházásai

Kína, dollár, jüan, pénz
A Chinese resident counts his RMB (renminbi) yuan and US dollar banknotes in Qionghai city, south Chinas Hainan province, 15 March 2014. Chinas yuan currency extended its downtrend against the dollar on Wednesday (23 April 2014) to hit a 16-month low, despite the countrys central bank fixing its trading point for the unit at a higher level. The unit fell to as low as 6.2458 to the dollar in the morning, its weakest level since December 2012. That compared with Tuesdays close of 6.2370, according to the China Foreign Exchange Trade System. However, the Peoples Bank of China had set the mid-point for trading at 6.1599, compared with 6.1610 on Tuesday. The yuan has fallen repeatedly in recent months, with many dealers believing the depreciation is a deliberate move by the central bank to target speculative funds betting on continued rises. But traders have also blamed the slowing economy as a crucial factor.
Vágólapra másolva!
Igen erőteljesen, 73 százalékkal csökkentek a kínai közvetlen működőtőke beruházások Észak-Amerikában és Európában 2018-ban. Ezzel a kínai tőkeberuházások hatéves mélypontra kerültek, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az Egyesült Államok szigorított az üzleti környezeten, visszafogva ezzel a kínai tőke előtti lehetőségeket.
Vágólapra másolva!

Hatalmas esést könyvelhetett el Észak-Amerika és Európa a kínai közvetlen működőtőke beáramlásban (FDI) 2018-ban, ahogy tavaly fokozódott a kereskedelmi konfliktus Washington és Peking között. A két térség egészében 73 százalékos volt a csökkenés, azonban mindent összevetve az USA-ban a nettó kínai közvetlen tőkeberuházások negatív tartományba fordultak 2018-ban – írja a CNBC.

Az USA-ba irányuló tőkebefektetések 83 százalékkal csökkentek, ami éles kontrasztot mutat a kanadai helyzettel, ahol 80 százalékos volt a növekedés.

Bár Európa egészét tekintve esés volt megfigyelhető, Németországban, Franciaországban, valamint Spanyolországban növekedést mutatott a kínai FDI.

Az észak-amerikai és európai kínai FDI-üzletek teljes értéke 30 milliárd dollárra zsugorodott 2018-ban, ami jelentős csökkenés az egy évvel korábbi 111 milliárdhoz képest – derül ki a Baker & McKenzie és a Rhodium Group kutatási adataiból. Még ha ki is húzzuk a ChemChina 2017-ben kötött, 43 milliárd dolláros üzletét a Syngentával, az üzletek volumene akkor is 40 százalékos esést mutat.

Erősen beszakadtak a kínai tőkeberuházások Forrás: EyePress News

A szigorodó szabályozói környezet hatására

összesen 14 kínai üzletet kaszáltak el Észak-Amerikában, összesen 4 milliárd dollár értékben, míg Európában a meghiúsult üzletek száma 7, mindösszesen 1,5 milliárd dollár értékben.

Noha számos üzlet most is folyamatban van, a szigorodó szabályozások, a kereskedelmi feszültségek, valamint a kínai beruházási kontrollok egyértelműen keményebb helyzetet teremtettek. Ennek eredményeként a feleknek sokkal alaposabban és mélyrehatóbban kell megvizsgálniuk a feltételeket és a lehetőségeket, illetve széleskörű tanácsadásra van szükségük ahhoz, hogy pontosan lássák, az egyes tervek mennyire megvalósíthatók – olvasható ki következtetésként a Baker McKenzie jelentéséből.