Vágólapra másolva!
Nehezen feledhető mérkőzést nyert meg egyetlen ponttal, 66-65-re a Sopron Basket a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjében a francia Bourges ellen. Ez a győzelem azt jelenti, hogy a tavalyi ezüstérmes egy lépésre került attól, hogy újra bejusson a legrangosabb európai kupasorozat legjobb négy csapata közé.

Óriási hangulatban és teljesen telt ház előtt kezdte meg a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjének első mérkőzését a Sopron Basket és a francia Bourges. A két csapat a sorozat történetében most találkozott 19. alkalommal egymással, a mérleg nyelve pedig teljesen középen állt, hiszen az eddigi 18 összecsapásból kilencet a Sopron, míg kilencet a Bourges nyert meg. A franciák 20 év alatt (1999-ben meccselt egymás ellen először a két csapat) csupán egyszer tudtak nyerni Sopronban, de a magyar bajnok is csak egyszer vette be a bourges-i katlant, igaz, az a 2009-es diadal az akkori Final Fourba jutást jelentette.

Ez volt a cél most is.

A negyeddöntőben két győzelmet kell elérni egy csapatnak ahhoz, hogy bejusson a négyesdöntőbe.

A pályaelőny a Sopronnál volt, de ennek az idei sorozatban kevesebb jelentősége volt, mint általában, mert ebben a szezonban a magyar csapat idegenben jobban kosarazott, mint hazai pályán.

A női kosárlabda Euroliga klasszikusa a Sopron-Bourges összecsapás Forrás: FIBA - Tóth Zsombor

Yvonne Turner vette a hátára a Sopront az első negyed elején. A magyar-amerikai játékos a Sopron első öt pontjából ötöt dobott be, mellette Candice Dupree villogott. A Bourges Marine Johannes révén nagyon jól dobott, a franciáknak sült a kezük, ráadásul a 4. percben egy labdaszerzést is könyörtelenül megbüntettek (9-12).

A soproni játékosok kezében-lábában egészen biztosan ott volt a múlt szombaton befejeződött háromnapos Magyar Kupa-döntő három meccse is.

1-2-3-4 ponttal, de rendre a Bourges vezetett az első negyedben. A franciák edzője amolyan Mini-Napóleonként ugrándozott az oldalvonal mellett, néha hosszas eszmecserét folytatva a bírókkal. Aztán jött a 8. perc, a soproni Casas bevágott egy hármast, és hosszú idő után újra a Sopron vezetett: 20-18 volt ekkor az állás. Ezt a minimális előnyt az első negyed végéig sikerült megőrizni, így 10 perc után 25-23-ra vezetett a magyar bajnok.

Yvonne Turner volt a Sopron vezére az első negyedben Forrás: FIBA - Tóth Zsombor

Őrült nagy meccset vívott egymással a két csapat, nem véletlenül nevezik ezt a párharcot az Euroliga klasszikusának.

A Sopron kintről parádésan dobott, Turner a 14. percben már 14 pontnál járt, amely klasszisteljesítmény volt a javából. Mellé nőttek fel a többiek is. A meccs nem a védekezésről szólt, de a két együttes látványos támadójátéka sok mindenért kárpótolta a nézőket. A 15. percben már megvillantotta azt a teljesítményt a magyar csapat, amivel idáig eljutott, mert Zahui dupla triplájával, azaz két kosarával 38-29 volt az állás, azaz

9 ponttal vezetett a Sopron.

Az sem volt nagy baj, hogy a franciák egyik legjobbja, Godin már ekkor megkapta a harmadik személyi hibáját - a játékos nagyon nehezen vette ezt tudomásul.

A Bourges azonban azért klassziscsapat, hogy a kilencpontos hátrányát három perc alatt eltüntesse. 38-38-nál kezdődhetett tehát minden újra. Ekkor Határ Bernadett volt bent centerben, aki 40-38-nál kulcsfontosságú lepattanót szedett össze. A nagyszünetben 40-40 volt az állás, azaz hiába épített fel remek játékkal 9 pontos előnyt a magyar csapat, ez elfogyott a 20. percre.

Az első félidőben óriási harc dúlt a palánkok alatt Forrás: FIBA - Tóth Zsombor

A második félidő francia hármassal indult, majd gyors kosárváltások után 47-44-re lépett el a Bourges. Őrült rohanás indult meg, és ebből nem jött ki jól a magyar csapat. Pontatlanok lettek a dobások, amit pedig Casas kihagyott, arra nincsenek szavak. Egy gyönyörű labdaszerzés után - igaz, nyakán egy franciával - kihagyta a ziccert.

Darabossá vált a Sopron játéka, nyoma nem volt az első félidőben látott könnyedségnek.

Turner mindent elvállalt, de nem mentek be a dobások. Szerencsére a Bourges is blokkolt, így megfagyott a 44-47-es állás, mert több mint három percig egyetlen kosár sem esett.

Casas törte meg a rossz szériát, de Johannes azonnal válaszolt, Jovanovics jól büntetőzött, 27. perc 48-49. A nehezebb dolgokat megcsinálta a Sopron, a könnyebb ziccerek kimaradtak. Iszonyatos küzdelem dúlt a pályán. Hogy a harmadik negyed után 54-51-re a házigazda együttes vezetett, az Turnernek volt köszönhető, aki újra villantott egyet és szerzett 4 pontot.

A Bourges csapatát olykor nehezen tartotta a Sopron a harmadik negyedben Forrás: FIBA - Tóth Zsombor

Várható volt, hogy a két klassziscsapat csatája az utolsó negyedben dől el. Jovanovics bravúrkosara után 56-51 ide, miközben a Sopron a végső erőtartalékait mozgósította. Casas újabb kosarával 58-53 ide, csak a másodpercek peregtek lassan.

Négy perccel a vége előtt a bírók észrevették, hogy a Sopron spanyol edzője, Roberto Iniguez belépett a pályára - nem először a meccsen -, jött a technikai. Ekkor 60-55 volt az állás, az egy büntető bement, majd Crvendakics ellen is fújtak egyet, 60-58-ra jött vissza a Bourges. Kritikussá vált a Sopron helyzete, mert a Bourges frissebbnek tűnt, Ouivna pedig a 37. percben egyenlített, 60-60 volt az állás.

Minden a véghajrában dőlt el tehát, de ebben semmi meglepetés nem volt.

Másfél percig nem született pont, maradt a 60-60, ekkor Crvendakics ellen fújtak, a Bourges egy büntetőt dobott be. Turner válaszolt egy duplával 62-61 ide, már az utolsó percen belül voltunk. Megint a Bourges vezetett egy ponttal, Turner két büntetőt bedobott, 64-63 ide, a francia csapat időt kért, 33 másodperc volt hátra. Crvendakicsot egy véleményes ítélettel kipontozták, Ekunwe két büntetőt dobott be, 64-65 oda, Inigueznek időt kellett kérnie. 24 másodperc volt ekkor hátra.

Dupree csodát csinált. Emberrel a nyakán 4,3 másodperccel a vége előtt kosarat szerzett.

Most a franciák kértek időt, mert a Sopron 66-65-re vezetett. Szabálytalankodni nem lehetett, mert megvolt az 5 csapatszemélyi. Valahogy ki kellett bírni ezt a 4 másodpercet, ráadásul a Bourges a soproni térfélről dobhatta be a labdát.

Amanda Zahui és a soproni csapat joggal ünnepelt Forrás: FIBA - Tóth Zsombor

Sikerült kibírni.

A Sopron a szokásos óriási szívvel összekaparta ezt a meccset,

és a két győzelemig tartó pároscsatában 1-0-ra vezet. A második összecsapást pénteken este 20.00-kor rendezik meg Bourges-ban.

Óriási győzelem, feledhetetlen csata volt.

Női kosárlabda Euroliga negyeddöntő, első mérkőzés: Sopron Basket - Bourges Basket 66-65 (25-23, 15-17, 14-11, 10-14.)
A magyar csapat legjobb dobói: Turner 22, Dupree 16, Casas 10, Jovanovic 9

Örömünnep Sopronban Forrás: FIBA - Tóth Zsombor

Roberto Iniguez, a Sopron edzője: Nagyon kemény meccs volt, de erre számítottunk. A Bourges kiváló együttes, fantasztikus dinamikával, nagy tudással, fizikummal, és taktikailag is remekül felkészített csapat. Azt gondolom, tudunk a mainál jobban is játszani.

Néhány játékoson láttam a fáradtság jeleit, de remélem tudunk regenerálódni péntekig. Európa egyik legjobb légkörű csarnokában úgy kell pályára lépnünk, hogy megpróbáljuk lezárni a párharcot. Nagyon nehézé lesz, de győztes mentalitással nem lehetetlen.

Candice Dupree, a Sopron játékosa: Nagyon kemény meccs volt. A védekezésünk lehetett volna jobb az első félidőben, de a másodikban sem volt olyan, mint amire szükségünk lesz pénteken.

Olivier Lafargue, a Bourges edzője: Jó kosárlabdát akartunk játszani a remek szurkolókkal rendelkező, kiváló Sopron ellen. Ilyen atmoszférájú, minőségű mérkőzésekért dolgoztunk egész évben. Most hazamegyünk és remélem, hogy visszajövünk még egy mindent eldöntő csatára.

Elodie Godin:, a Bourges játékosa Tudtuk,hogy mennyire fontos a mai mérkőzés a párharcban. Az első negyedet leszámítva jól védekeztünk, és egy nagyon jó meccset játszottunk a soproniakkal.

További eredmények:
Jekatyerinburg (orosz)-Riga (lett) 78-45
Dinamo Kurszk (orosz)-Polkowice (lengyel) 89-53
USK Praha (cseh) - Fenerbahce (török) 76-54