Vágólapra másolva!
Az Ajax vezetői már tavaly érezték, hogy a fiatal csapatban óriási potenciál van. Az együttes legnagyobb tehetségeit már 2018 nyarán Európa legnagyobb klubjai csábították, azonban a klub korábbi legendái, a jelenleg ügyvezető igazgatóként dolgozó Edwin van der Sar és a sportigazgató Marc Overmars egy hangulatos videóval maradásra bírta a csapat hat legfontosabb játékosát.

Az Ajax két ikonja tavaly nyáron összeterelte a klub hét legnagyobb tehetségét egy szobába, azzal a tervvel, hogy meggyőzzék őket, hogy még egy évig maradjanak Amszterdamban, és mondjanak nemet az európai topcsapatok csábító ajánlataira. Levetítettek nekik egy videót, amelyben mindegyiküket egy korábbi klublegendához hasonlították.

Edwin van der Sar és Marc Overmars a csapat brazil sztárjával, David Neressel Forrás: AFP/Olaf Kraak

A kapus André Onanát Edwin Van der Sarhoz, a dán Kasper Dolberget Zlatan Ibrahimovichoz, Justin Kluivertet apjához, Patrick Kluiverthez, Frenkie de Jongot a dán Christian Eriksenhez, míg a csapatkapitány Matthijs de Ligtet a 70-es években három BEK-et nyerő védőhöz, Barry Hulshoffhoz.

„Megmutattuk nekik, hogyan válhatnak Ajax-legendákká.

Arra kértük őket, maradjanak együtt, hogy közösen trófeákat nyerhessünk, utána pedig megtehetik a következő lépést karrierjükben" – idézte a New York Times cikke Edwin Van der Sart, aki az Ajax és a Manchester United kapusaként is Bajnokok Ligáját nyert.

Van der Sar és Overmars haditerve majdnem teljesen bevált. A csapat kulcsjátékosainak nagy része az Ajaxban maradt.

Egyedül Justin Kluivert váltott klubot, aki tavaly nyáron 17 millió euróért az AS Roma játékosa lett, de egyelőre nem váltotta meg a világot az olasz fővárosban.

A 19 éves szélsővel többnyire csereként számolnak, 30 mérkőzésen pedig csak két találata van.

Justin Kluivertnek nem jött be az olasz kaland Forrás: NurPhoto/Danilo Di Giovanni/NurPhoto/Danilo Di Giovanni

Kluivert távozott, de az Ajax keretének a magja együtt maradt, és Erik ten Hag vezetőedző kezei alatt minden a helyére került. Az amszterdami csapat a selejtezőből indulva a csoportkörben már a Bayern Münchent is lefocizta, és veretlenül jutott tovább a csoportjából. A nyolcaddöntőben a címvédő Real Madridot búcsúztatták, a hazai pályán elszenvedett 2-1-es vereség után egy sokáig emlékezetes idegenbeli 4-1-es sikerrel. Ezzel 2006 óta először jutottak nyolc közé a BL-ben.

A hétvégén a holland bajnokságban is az élre álltak, így az Ajax egyike annak a négy klubnak – a Barcelona, a Manchester City és a Porto mellett -, amely ebben a szezonban még triplázhat.

Abban biztosak lehetünk, hogy az Ajaxnak az idei szezonban kell nagyot durrantania, mert nyáron lesznek távozók. A 21 éves Frenkie De Jongot – akit Xavi Hernández utódjának tartanak – 75 millió euróért már megszerezte a Barcelona.

Frenkie De Jong hamarosan Messinek osztogathat Barcelonában Forrás: fcbarcelona.com

Könnyen lehet, hogy őt követi Katalóniába az Ajax csapatkapitánya, a 19 éves Matthijs de Ligt is. A 15-szörös holland válogatott védőért Európa legnagyobb csapatai állnak sorba, a Juventus, a Manchester United és a Barca is tárt karokkal várná.

(M4Sport)