Az élhető vidék jelenti az élhető városi élet alapját

Vágólapra másolva!
Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a magyar agráriumot sújtó problémákról, a kormányzati tervekről, de szóba került a vidéki élet fontossága is.
Vágólapra másolva!

A szakpolitikus beszámolt arról, hogy sajnos a magyar mezőgazdaság is érzi erősen a klímaváltozás hatásait, jelenleg több mint 150 milliméter csapadék hiányzik a talajból, az őszi kultúrák, kalászosok nagyon komoly megpróbáltatáson mentek keresztül, már most jelentős terméscsökkenésről lehet beszélni. A legfrissebb felmérés szerint jó állapotúnak a kalászos gabonák valamivel több mint a negyede mondható, közepesnek több mint 30 százalék, a többi pedig gyenge állapotúnak mondható.

Idén minimum a harmadával kevesebb termés várható a kalászos gabonákból, például több mint nyolcezer hektárnyi repcét ki kellett tárcsázni. Hozzátette, mindezek mellett nem lesz szükség importra, mert Magyarország a gabonaszükségleteinek több mint a dupláját megtermeli, de az agrárkibocsátás idén jelentősen visszaesik, eddig csak a kalászos gabonákból százmilliárdos a veszteség.

Arra a kérdésre, hogy ki fogja és miből kártalanítani a gazdákat, Jakab István elmondta, a Nemzeti Agrár Kárenyhítési Alapban jelenleg huszonnégy milliárd forint van, ebbe ezt a pénzt az állam és a gazdák közösen tették, de azt is igaz, hogy ez felülről nyitott, azaz ha nagy baj van, akkor a költségvetési források segítséget adnak.

A teljes beszélgetés itt olvasható.