A világ leggazdagabb embere a Hold jegével tankolná meg saját holdkompját

Blue Origin, New Shepard
This April 24, 2015 handout photograph obtained courtesy of Blue Origin shows Jeff Bezos, founder of Blue Origin, at New Shepard's West Texas launch facility before the rocket's maiden voyage. The two companies leading the pack in the pursuit of space tourism say they are just months away from their first out-of-this-world passenger flights -- though neither has set a firm date. Virgin Galactic, founded by British billionaire Richard Branson, and Blue Origin, by Amazon creator Jeff Bezos, are racing to be the first to finish their tests -- with both companies using radically different technology. / AFP PHOTO / BLUE ORIGIN / HO / With AFP Story by Ivan COURONNE: First space tourist flights could come in 2019 == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / BLUE ORIGIN" / NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == /
Vágólapra másolva!
Jeff Bezos ezúttal nem mint az Amazon alapítója, hanem űrhajózási cégének, a Blue Originnek a vezetője szólalt fel egy bostoni kozmoszkonferencián. A milliárdos szerint vállalatának holdkompja nem mást, mint a Hold jegét fogja felhasználni üzemanyagként - írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

Sokkal többet tudunk a Holdról, mint 1969-ben, az első holdra szállás, az Apollo-program idején - ezzel magyarázta konferencia-előadásában Jeff Bezos, hogy miért biztosak a cégénél abban, a Holdról nyerhetik üzemanyagukat a "Blue Moon" névre keresztelt, fejlesztés alatti holdkompjuk számára.

Az űrjármű motorja ugyanis két elemet, hidrogént és oxigént használ üzemanyagként.

Bezos pedig úgy gondolja, hogy

a Hold krátereiben jelen lévő fagyott vizet - azaz jeget - egy napon majd fel lehet használni arra, hogy abból hidrogént és oxigént nyerve újratöltsék a speciális üzemanyagtartályokat.

Annak ténye, hogy a Holdon jég található, még nem volt ismert az 1969-es holdutazáskor. Az azóta eltelt évtizedekben ezt és még számos új ismeretet szerzett az emberiség a legközelebbi égi kísérőjéről.

Bezos vállalata egyébként több rendszert is fejleszt párhuzamosan.

A Blue Moon egység elég nagy ahhoz, hogy több embert és hasznos terhet is a Hold felszínére juttasson, és Bezos szerint kiválóan alkalmas lehet a NASA-nak, hogy 2024-ben újra embert küldhessen a Holdra.

Jeff Bezos és a Blue Origin New Shepard rakétája Forrás: AFP/Blue Origin

Az űrturizmust kiszolgáló rakétát New Shepard néven fejlesztik, míg a New Glenn szatelitek és más űreszközök szállítására lesz majd alkalmas. Jeff Bezos minden évben nagyjából 1 milliárd dollárt fektet vállalatába úgy, hogy valamennyit elad az Amazonban birtokolt részesedéséből.