Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Döntőbe jutott a magyar női kardválogatott a düsseldorfi Európa-bajnokságon. Ez óriási dolog. Mind az ukránok elleni negyeddöntőben, mind a világbajnok franciák elleni elődöntőben vesztett állásból fordítottak Márton Annáék. Az olimpiai kvalifikációs csapatversenyben a döntőbe jutás hatalmas lépést jelent a magyar lányoknak.

Az ukránok elleni negyeddöntő egészen hihetetlen csatát hozott.

Bár egy 45-44-es meccsen általában a befejező ember a hős, most mégsem az utolsóként vívó Pusztai Lizáról, hanem

a csapat harmadik emberéről, Katona Renátáról szól a hősi ének.

A nyolcadik asszóban Katona 7-1-et vívott Komacsuk ellen, ezzel lendítette át a holtponton a magyarokat. Előtte már az egyéniben bronzérmes Márton Anna is 7-5-re nyert Voronyina ellen, de amit Katona művelt arra nem nagyon vannak szavak.

Pusztai Liza (b) és a magyar női kardcsapat tagjai örülnek, miután győztek Ukrajna ellen a vívó-Európa-bajnokság női kard csapatverseny legjobb 8 között Düsseldorfban 2019. június 20-án Forrás: Illyés Tibor

Pusztai Liza 40-36-os magyar vezetésnél kötött be a kilencedik asszóra. Amikor az egyéni olimpiai és világbajnok Harlan 44-42-re vezetett, elég kilátástalannak tűnt a helyzet. Pusztai innen vitt be három tust - erre tényleg csak a legnagyobbak képesek. Harlan nem hitt a szemének. Katona sírt örömében.

Nem sokat pihenhettek a magyarok, mert alig egy óra elteltével a döntőbe jutásért az első helyen kiemelt franciák következtek.

Nagyon izgalmas volt ez a meccs is, itt is a végjátékban, vesztett állásból sikerült fordítani és nyerni.

A negyeddöntő hősének, Katona Renátának most nem ment annyira (három meccsét is elvesztette), de attól csapat a csapat, hogy ha az egyiknek nem megy, a többiek kihúzzák a kátyúba ragadt szekeret.

Márton Annának volt egy zseniális, 11-4-es asszója. Amikor bekötött, 29-35 volt az állás a franciáknak. Amikor kikötött, 40-39 volt már ide.

Caroline Queroli mozdulni sem tudott.

Illetve csak bemozdulni. A francia rendszeresen a vezényszó előtt indult meg, nem véletlen kapott piros lapot. Ekkor még a franciák vezettek, de érezni lehetett, hogy a zseniálisan vívó Mártonnal és Pusztai Lizával nem lehet kibabrálni.

A 18 éves Pusztai Liza zseniálisan fejezte be az ukránok és a franciák elleni meccset is Forrás: MTI/Illyés Tibor

Pusztai Lizára óriási teher hárult, mert az utolsó asszót 40-39-es magyar előnyről kezdte az egyéni ezüstérmes Manon Brunet ellen.

Azért ne feledjük, hogy Pusztai mindössze 18 éves, de megint megmutatta, hogy nehéz helyzetben kiválóan bírja a nyomást.

Az utolsó asszót 5-1-re nyerte meg, a magyarok meg 45-40-re az elődöntőt a jóval esélyesebb franciák ellen.

A fináléban 19 órakor az orosz válogatott ellen vívnak a magyarok Düsseldorfban.

Vívó Európa-bajnokság, Düsseldorf, női kardcsapat
Nyolcaddöntő: Magyarország-Fehéroroszország 45-40
Negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 45-44
Elődöntő: Magyarország-Franciaország 45-40

A magyar férfi tőrcsapat nem jutott a legjobb négy közé, de ez a papírforma. A válogatott Dánia legyőzésével kezdte a napot, a 45-38-as győzelem a legjobb 8 közé juttatta a mieinket. A negyeddöntőben az oroszok nem adtak esélyt, 45-27 oda, a csapat tehát az 5-8. helyért vívhat a továbbiakban.

Férfi tőrcsapat: nyolcaddöntő: Magyarország-Dánia 45-38
negyeddöntő: Oroszország-Magyarország 27-45

Mindent egy helyen az Eb-ről