A költségvetési módosítók ismét rámutattak az ellenzék komolytalanságára

VARJU László
Budapest, 2019. június 21. Varju László, a DK vezérszónoka felszólal a központi költségvetés címrendjének módosításáról szóló határozati javaslat általános vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 25-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Megszorítások, adóemelések, átgondolatlan, kidolgozatlan, inkompetens javaslatok - az Origo megnézte az ellenzék költségvetési módosítóit, gyászos lett az összkép.
Vágólapra másolva!

Június 4-én mutatta be Varga Mihály pénzügyminiszter a 2020-as büdzsé tervezetét, amelyet a családok költségvetéseként jellemzett, hiszen minden eddiginél több jut családtámogatásokra. Elmondása szerint ennek fókuszában a hétpontos családvédelmi akcióterv végrehajtása áll: a politikus a büdzsé fő pilléreinek a családok támogatásának növelését, a gazdaságvédelmi akciótervet, a tovább csökkenő adókat és a tovább bővülő biztonsági kiadásokat nevezte. Elfogadásának folyamata jelenleg ott tart, hogy a részletes vitát követően a költségvetési bizottság tárgyalja a beérkező módosító javaslatokat, azaz az ellenzéknek lehetősége nyílt saját gondolatait vázolni, hozzátenni a kabinet elképzeléseihez.

Átgondolatlan, kidolgozatlan költségvetési módosítók

Az Origo megnézte a beérkező módosítókat, az összkép pedig meglehetősen gyászosnak bizonyult. Akárcsak a múlt heti vitán, az ellenzék ezúttal is alkalmatlanságáról tett tanúbizonyságot, ugyanis javaslataik túlnyomó része sokkal inkább a vicc kategóriájába esik, semmint a komolyan vehetőbe. A jelek szerint kihívást jelentett számukra a költségvetési tételek összeadása és kivonása, és a törvények betartása. Az látszik, hogy az államháztartási szabályokat figyelmen kívül hagyva felelőtlenül költekeznének (terveik szerint a 2020-as költségvetésben szereplő biztonsági tartalékokat többszörösen elköltenék tekintet nélkül a jogszabályokra), ráadásul a családtámogatások és a költségvetés stabilitása szempontjából megkérdőjelezhetetlen előirányzatokat többszörösen elköltenék, csakúgy, mint a következő évek beruházásainak költségeit fedező alapokat is. Ez pedig azt jelentené, hogy mindenféle komolyabb fenntartás nélkül

folytatnák a balliberális kormányok idején már jól ismert adóemelő és megszorító politikát.

Budapest, 2019. június 21. Varju László, a DK vezérszónoka felszólal a központi költségvetés címrendjének módosításáról szóló határozati javaslat általános vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 25-én. MTI/Kovács Attila Forrás: MTI/Kovács Attila

Módosító javaslataikból az tűnik ki továbbá, hogy több mint fél tucat új adót vetnének ki, és még többet emelnének meg, többek között a rezsidíjakat. Összességében a kormány 2020-as költségvetési tervezetéhez érkező

ellenzéki módosítók teljesen átgondolatlanok és kidolgozatlanok.

Mindez pedig újfent az ellenzék komolytalanságát és alkalmatlanságát bizonyítja. Pártokra lebontva a következőképpen néz ki a helyzet.

Megszorításokat vezetnének be, adókat emelnének

Gyurcsány és a szocialisták, ha tehetnék, ott folytatnák, ahol 2010-ben abbahagyták: megismételnék azt az elhibázott gazdaságpolitikát, amivel egyszer már tönkretették az országot, és amivel megnehezítették a gyermeket nevelő családok életét. Mint ismert, balliberális kormányok idején az államháztartási hiány minden évben az egekben volt, az államadósság pedig folyton növekedett. Felelőtlen és átgondolatlan adójavaslataiknak köszönhetően emelkednének a rezsidíjak.

A módosítókból az szűrődik le, hogy a DK-hoz hasonlóan a többi ellenzéki párt is adóemeléseket és megszorító intézkedéseket vezetne be. Javaslataikkal több mint fél tucat új adót vezetnének be, és még többet megemelnének, mindezt a családok kárára. Továbbá az ellenzék javaslataiban megjelenik a balliberális kormányok idején már jól ismert felelőtlen költekezés, amivel a költségvetési hiányt növelnék.

A Jobbik és az LMP például számos módosítót forrásmegjelölés nélkül nyújtott be. Előbbi párt egymaga több mint félezer (egész pontosan 565) módosítót nyújtott be, egymaga hatszor költené el a Rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatot. Az LMP pedig közel háromszorosára emelné a társasági adót, és az átgondolatlan javaslataival hozzájárulnának a rezsidíjak megemeléséhez is.

A Párbeszéd javaslataival nemcsak adókat emelne, hanem új, de teljesen megalapozatlan adók bevezetését tervezi. A szociális kiadásokat pedig felelőtlenül alakítanák át, amivel a gyereket nevelő családok járnának rosszul.

Elszórnák az ország biztonsági tartalékait

Nem lényegtelen eleme az ellenzéki módosítóknak, hogy azokkal nemcsak teljesen lenulláznák a 2020-as költségvetésben szereplő biztonsági tartalékokat, hanem többszörösen elköltenék azokat. Az Országvédelmi Alapot két és félszer a Rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatot, összességében pedig mintegy 10-szer költenék el az ellenzéki pártok, tekintet nélkül a hatályos államháztartási szabályokra. A Beruházási tartalékot pedig csak az MSZP másfélszer költené el.

A költségvetés általános vitája június 19-én kezdődött, a részletes vitát 25-én tartották, jelenleg a költségvetési bizottság tárgyalja a módosító javaslatokat. Az összegző módosító vitája július 8-án lesz, a zárószavazás pedig július 12-én várható, egy nappal az után, hogy a Költségvetési Tanács is véleményezi a tervezetet.