Vágólapra másolva!
Egy év múlva, 2020. augusztus 3-án a tokiói nyári olimpia tízedik versenynapján a férfi kisöbű szabadpuskások három testhelyzetű, 120 lövéses számára kerül sor. Az indulók között ott lesz Péni István is, aki az idei, Újdelhiben megrendezett Világkupa-viadalon a magyar sportlövők első ötkarikás kvótáját szerezte. Olimpiai sorozatunk tízedik része következik.

Bár a sportlövészetben a mezőny sűrűsége és a mentális tényezők miatt lehetetlen megmondani, hogy ki fog győzni, Péni Istvánnak jó esélye van arra, hogy kedvenc számában a döntőbe jusson és ott érmet nyerjen.

A 3x40 lövéses 50 méteres puskaszámban ugyanis sokkal nagyobb szerepe van az állóképességnek, a felkészültségnek, a tudásnak, mint például a légpuskában, ahol a szinte laboratóriumi körülmények között versenyző sportolók közül szinte bárkinek „elsülhet" a keze.

Az UTE sportlövőjének az olimpiai kvótája is a hihetetlen küzdeni tudásról szólt, hiszen február 24-én, az indiai Újdelhiben megrendezett Világkupa-viadalon a hetedik helyen jutott a nyolcas döntőbe, majd a fináléban – ahol valamennyi versenyző a nulláról kezdi –

a legnagyobb mélységből felállva nyerte meg a számot.

A döntőben már „csak" 3x15 lövést adnak le a versenyzők, legalábbis a legjobb kettő. Péni a 3x5 térdelő testhelyzetű lövés után még a nyolcadik helyen állt egy technikai malőr miatt.

Péni István a 2016-os riói olimpia férfi kisöbű sportpuska 3x40 lövéses döntőjében Forrás: Sputnik/Ramil Sitdikov

A versenybíró ugyanis a magyar versenyző szélzászlaját úgy szúrta le, hogy Péni szinte alig látta a táblát. A 3x5 fekvő testhelyzetű lövés során aztán már szórta a nagy tízeseket a magyar versenyző, és felküzdötte magát a második helyre. Az állóban pedig – ahol a 2x5 lövés után kiesik a hetedik és a nyolcadik helyezett, majd lövésenként további egy versenyző – az aranyérmet is megszerezte Péni egyetlen tizeddel Szergej Kamenszkij előtt.

Az olimpiai kvótához elég lett volna a harmadik helyen végeznie a magyar sportlövőnek, hiszen az orosz már korábban kiharcolta az olimpiai indulást, és a Világkupákon számonként két kvóta talál gazdára.

Az orosz sportlövő, Szergej Kamenszkij (középen) lehet Péni István egyik nagy ellenfele Tokióban Forrás: AFP/Jorge Guerrero

A mindössze 22 éves magyar puskás - 2014-ben ifjúági olimpiai bajnok volt, igaz, egy másik versenyszámban – már ott volt a riói olimpián is, ahol mindössze két körrel maradt le a döntőről és végzett a 12. helyen. Tapasztalatszerzés szempontjából hasznos lehetett a brazil olimpia, de

Tokióba már kimondva kimondatlanul is éremszerzési céllal utazik Péni István,

akinek 2020. augusztus 3-án a háromszoros olimpiai bajnok olasz Niccolo Campriani lehetne a másik legnagyobb ellenfele, aki nemcsak a 2016-os riói, de a 2012-es londoni olimpián is megnyerte a három testhelyzetű, 120 lövéses puskaszámot, de már bejelentette visszavonulási szándékát.

Az olasz Niccolo Campriani a sportlövészet királyszámának legutóbbi olimpiai bajnoka Forrás: AFP/STF/Marwan Naamani

Bár ebben a „kortalan" sportágban nem elképzelhetetlen, hogy valaki meggondolja magát. Valószínűbb azonban, hogy az olimpiai ezüstérmes orosz Kamenszkijjel és a mindig felbukkanó kínaiakkal kell majd nagy csatát vívnia Péni Istvánnak.