Vörös macskamedveikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

vörös macskamedve, Nyíregyházi Állatpark, kis panda
Nyíregyháza, 2019. augusztus 2. Biácsi Alexandra vezető állatorvos (b) és Kiss Renáta állatorvosi asszisztens (j) mutatja a hathetes vörös macskamedveikreket (más néven kis panda, Ailurus fulgens) a Nyíregyházi Állatparkban 2019. augusztus 2-án. Az ikreket a látogatók két hét múlva láthatják. A Himalája mérsékelt övi erdőiben, Bhután, Kína, India, Laosz, Mianmar és Nepál területén élő faj mindenütt védelmet élvez, a Természetvédelmi Világszövetség a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolta. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Két vörös macskamedvekölyök, más néven kis panda született a Nyíregyházi Állatparkban. A kis panda ikrek jelenleg hathetesek, a látogatók két hét múlva láthatják őket.
Vágólapra másolva!

Az állatpark vezető állatorvosa, Dr. Biácsi Alexandra a testtömeg-mérés és ivarmeghatározás mellett, egyedi azonosítóval is ellátta a kölyköket pénteken.

Biácsi Alexandra vezető állatorvos (b) és Kiss Renáta állatorvosi asszisztens (j) mutatja a hathetes vörös macskamedveikreket Forrás: MTI/Balázs Attila

A jelenleg 665 grammos hím és a 627 grammos nőstény utód egészséges,

pár hét múlva már elkezdenek ismerkedni a külvilággal.

A nyíregyházi kis panda szülők 5 éve élnek együtt az Európai Fajmegőrzési Program keretében. A nőstény Ting-ting Pozsonyból, míg párja Szecsuán a Dublin Zoo-ból érkezett a Nyíregyházi Állatparkba.

A vörös macskamedvekölyök anyjával és apjával Forrás: MTI/Balázs Attila

A tenyészpár igen sikeres, hiszen harmadjára született ikerpár, az egyébként zárt tartási körülmények között nehezen szaporítható állatoknál.

A jelenleg 6 hetes kölyköknek az első néhány hétben csukva volt a szemük és idejük nagy részét még most is, egy helyben fekve odújukban töltik.

Ting-ting, az anyaállat eleinte szinte egész nap kölykeivel volt az odúban.

Most már egyre többször hagyja el a fészket, de visszajár hozzájuk, hogy megszoptassa és tisztogassa őket.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A Himalája mérsékelt övi erdőiben, Bhután, Kína, India, Laosz, Mianmar és Nepál területén élő faj mindenütt védelmet élvez,

a Természetvédelmi Világszövetség a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolta.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Táplálékuk jórészt bambuszból áll, azonban alkalmanként előszeretettel fogyasztanak tojást, rovarokat, madárfiókát és kisemlősöket is.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A fajt 1825-ben fedezték fel, latin neve (Ailurus fulgens) tűzfényű macskát jelent. Magyar fajneve, a vörös macskamedve, az állat medvére emlékeztető külsejére utal, és úgy nyalogatja magát tisztára, mint a macska, illetve félig behúzható karmai segítségével ugyanolyan jól mászik fára.