A gyorséttermi ételek hozzájárulhatnak a tinédzserek depressziójához

hamburger
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek két új kutatás szerint
Vágólapra másolva!
A tizenévesek híresek a dacos magatartásukról és drámai hangulatingadozásaikról, ám az elmúlt évtizedben egyre gyakoribbá vált egy újabb, zavaróbb tulajdonság, a depresszió. Egy új tanulmány megállapította, hogy a jelenség egyik okaként a gyorséttermi ételeket és az alacsony növényi alapú étrendet nevezhetjük meg.
Vágólapra másolva!

Magas nátrium- és alacsony káliumszintet találtak

Amikor a birminghami Alabama Egyetem kutatói a középiskolások egy önkéntes csoportjának vizeletét elemezték, magas nátrium- és alacsony káliumszintet találtak.

– mondta Sylvie Mrug, a UAB Pszichológiai Osztályának elnöke. – Az alacsony káliumtartalom pedig egy olyan étrend egyértelmű jelzése, amelyből hiányoznak egészséges káliumban gazdag gyümölcsök és zöldségek, például a bab, édesburgonya, spenót, paradicsom, banán, narancs, avokádó, joghurt és a lazac.

Az amerikai fiatal felnőttek egy része minden nap gyorsétterembe jár Forrás: pexels.com

A tanulmány azt is megállapította, hogy a magasabb nátrium- és káliumszint körülbelül másfél év alatt depresszióhoz vezetett, de kétszeresére emelte viselkedészavarok kialakulásának esélyét is.

– magyarázta Lisa Drayer dietetikus a most publikált tanulmány kapcsán.

Erőteljes az összefüggés a depresszió és az étrend között

A depresszió jelensége egyre növekszik a középiskolások körében. A súlyos depressziós megbetegedések aránya a 12–17 éves gyermekek körében az utóbbi évben 52 százalékkal nőtt 2005 és 2017 között. Ráadásul maga a depresszió, de a szorongás és az öngyilkossági gondolatok aránya még ennél is magasabb volt az elmúlt évben: 63 százalék.

A kutatók rámutattak arra is, hogy a tinédzserek rossz hangulatához még számos tényező hozzájárulhat, beleértve a krónikus alváshiányt, a túlzott közösségi média-fogyasztást, sőt az éghajlatváltozástól való félelmet is.

Egyre többen ajánlják a zöldség alapú étrendet Forrás: pexels.com

Nem ez az első tanulmány, amely kapcsolatot talált a gyorséttermi ételek, a feldolgozott pékáru és a depresszió között.

Egy spanyolországi kutatás során a tudósok hat év alatt közel 9 000 ember vizsgálatával jutottak arra az eredményre, hogy

48 százalékkal nagyobb a depresszió kockázata azoknál, akik a feldolgozott ételek fogyasztását részesítették általában előnyben.

A leggyakoribb depressziós tünet legtöbb esetben a nem nyilvánvaló okokból eredő szomorúságérzet Forrás: pexels.com

Sőt, az Egyesült Államokból, Spanyolországból, Franciaországból, Ausztráliából, Görögországból és Iránból származó adatok metaanalízise szintén „erőteljes összefüggést" talált az étrend és a depresszió között.

A kutatási eredmények ugyanakkor arra is bizonyítékokat találtak, hogy a magasan feldolgozott ételek elkerülése, a mediterrán étrend követése, a friss gyümölcsök, zöldségek, diófélék, magvak és kevés vörös hús fogyasztása csökkentette a depresszió kockázatát.