Lezárult a Takarék Kereskedelmi Bank részvényeinek értékesítése

takarékszövetkezet
Budapest, 2012. január 12. Egy ügyfél ül az asztalnál a Takarékbank ideiglenes székházában, a budapesti Margit Házban, a II. kerületi Tölgyfa utcában. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Október 29-én lezárult a Takarék Jelzálogbank Nyrt. (Takarék JZB) és az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) között a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. (TKB) 51 százalékos tulajdonrészének adásvételére létrejött szerződés, megszűnt a Takarék JZB tulajdoni részesedése a TKB-ban – jelentette be a jelzálog-hitelintézet kedden, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a közlemény szerint október 21-én kelt határozatával engedélyezte a tranzakciót.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A TKB-részvények értékesítése összhangban áll az integráció stratégiai célkitűzésével, amely elősegíti és megerősíti a refinanszírozáson és jelzáloglevél-kibocsátáson alapuló "tiszta jelzálogbank" üzleti modell kialakításának megvalósítását – írták.

A jelzálogbank rendkívüli közgyűlése augusztusban hagyta jóvá a hitelintézet TKB-ban birtokolt részvényeinek értékesítését az MTB-nek.

Az ajánlott vételár 31,978 milliárd forint volt az 51 százalékos pakettért a korábbi bejelentés szerint.

A TKB 2018. december 31-i magyar számviteli szabályok szerinti mérlegfőösszege 543,9 milliárd forint volt, ami 16,7 százalékkal magasabb a 2017 év véginél. Adózott eredménye tavaly 1,647 milliárd forint volt az előző évi 9,955 milliárd forint veszteség után, jegyzett tőkéje 2018 végén 8,691 milliárd forint, saját tőkéje 22,446 milliárd forint.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A tranzakció után a TKB-ban az MTB részesedése a korábbi közlés alapján 8,21 százalékról 59,21 százalékra nőtt, 40,79 százalékot a Magyar Posta birtokol.

A Takarék JZB részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a keddi kereskedést 578 forinton zárták, amely 8 forinttal, 1,4 százalékkal magasabb az előző záróárnál. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb ára 824 forint, a legalacsonyabb 538 forint volt.