Folytatódik az ápolói béremelés és a nővérszállók fejlesztése

nővér, nyílt levél, kórház, ápoló
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-hands-nurse-elderly-patient-image16301469
Vágólapra másolva!
A kormány elkötelezett az egészségügy humánerőforrás-fejlesztése iránt, ezért folytatódnak a béremelések, és tovább fejlesztik a nővérszállók hálózatát is - jelentette ki Csiki Zoltán egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének szakmai napján.
Vágólapra másolva!

Csiki Zoltán a csütörtökön, Budapesten rendezett szakmai napon elmondta, hogy

a januári emelés után novemberben újabb ütemben emelkedik a szakdolgozók, illetve immár a védőnők bére is, és 2022-ben további bérfejlesztés várható.

Hozzátette, hogy az Európai Unió támogatásával 9 milliárd forint felhasználásával 16 nővérszállót újítanak fel, és négy új épül. Emellett további nyolc szálló építéséről született döntés.

Mindezek keretében csaknem 2500 szakdolgozó lakhatási feltételei javulnak

- mondta a politikus.

Közölte azt is, hogy ugyancsak uniós támogatás nyomán 16 ezer új ápolási eszköz beszerzésére került sor országszerte, illetve több mint egymilliárd forintnyi ösztöndíjat folyósítottak 3117, a középfokú egészségügyi szakképzésben részt vevő ápolójelölt részére, ugyancsak uniós program keretében. Az ápolói mesterképzést szolgálja a Mihalicza-ösztöndíjprogram, és elindult a felsőfokú alapképzést támogató ösztöndíjrendszer is - fűzte hozzá.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

Csiki Zoltán hangsúlyozta, hogy 2020 mérföldkő a szakdolgozók és az ápolási szakma egésze számára, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az évet a nővérek és szülésznők évévé nyilvánította.

Cél, hogy az ápolók és szülésznők világszerte kapjanak nagyobb szerepet az egészségpolitika alakításában,

a nővéreket toborozzák vezetői pozíciókba is, és támogassák az ápolónők munkáját segítő kutatásokat.