Ingyen elérhetők a II. világháborúról szóló hiánypótló kötetek

Vágólapra másolva!
Több hiánypótló kötetet is ingyenesen elérhetővé, sőt, letölthetővé tett a Nemzeti Emlékezet Bizottság. 
Vágólapra másolva!

Április 4-től ingyenesen elérhetővé váltak a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) más kötetei mellett azok a művek, amelyek kimondottan a szovjet megszállás időszakáról szólnak. Az akció oka elsősorban a II. világháború magyarországi harcainak befejeződése és az 1945-ös sorsfordító esztendő 75. évfordulója.

Olyan hiánypótló kötetek például a Remény és realitás, vagy a Váltóállítás, amelyekben többek között elemzik a kommunista hatalomátvétel kezdetét, miként élte meg ezt a társadalom, illetve a szovjetizálás vidéki folyamataira és társadalmi hatásvizsgálatára is kitérnek, vagyis, hogy a magyar paraszti társadalomra milyen hatással voltak a történések. A Remény és realitás a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Országgyűlés Hivatala 2014. december 11-én rendezett tudományos konferenciájának szerkesztett előadásait tartalmazza, ezek középpontjában pedig a remények kisiklása állt. A tanulmányok szerzői elemzik a második világháború győztes hatalmai által újrarendezett nemzetközi politikai erőteret, majd a hazai demokratikus alternatívák bemutatása mellett sorra veszik a Magyarország 1944–1945-ös szovjet megszállását követő kommunista térnyerés első állomásait.

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága között 2014 szeptemberében megkötött megállapodása nyomán kezdődött a Vidéktörténeti Témacsoport munkája, és ennek egyik eredménye a Váltóállítás.