600 ezer illegális migránsnak adna tartózkodási engedélyt az olasz baloldali kormány

Vágólapra másolva!
Legalább fél évre legális bevándorlókká változtatná a baloldali római kormány az illegális migránsokat. A kormányzati tervek szerint a migránsok tartózkodási és munkavállalói engedélyt is kaphatnának. Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga vezetője ellenzi a lépést – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség olasz forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az olasz sajtó már korábban is pedzegette, hogy a Giuseppe Conte által vezetett baloldali római kormánykoalíció több százezer illegális migránsnak készül amnesztiát adni.

Úgy tűnik, hogy a folyamatok felgyorsultak, és

több százezer illegális bevándorló kaphat letelepedési engedélyt Olaszországban.

Olaszország felé igyekvő migránsok az Aquarius nevű csempészhajó fedélzetén. A kép illusztráció. Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Az Il Giornale című lap beszámolója szerint Teresa Bellanova olasz agrárminiszter legális bevándorlókká tenné az illegális migránsokat, mégpedig úgy, hogy

6 hónapos ideiglenes letelepedési engedélyt adnának nekik, amelyet további 6 hónappal meg lehetne hosszabbítani.

A folyamatból a bevándorláspárti Luciana Lamorgese belügyminiszter és Nunzia Catalfo munkaügyi miniszter is kivenné a részét. Az ő feladatuk lenne megállapítani, hogy miként és pontosan hány bevándorlót érintene az amnesztia.

Egyelőre nem lehet pontos számokról beszélni, de állítólag

akár 600 ezer migráns is érintett lehet.

Bellanova tavaly hagyta ott Conte pártját, azért, hogy a bukott miniszterelnök, a bevándorláspárti Matteo Renzi új pártja, az Italia Viva politikusa legyen.

Elmondása szerint a döntést nem lehet sokáig halogatni, ugyanis "több száz munkavállaló van bebörtönözve gettókba, mint az egerek." Véleménye alapján, ezek a potenciális munkavállalók nem nagyon járnak ki, mert nincsenek papírjaik.

A migránsok munkába állítása a mezőgazdaság miatt sürgős, mivel a termés nem rohadhat el. Az adatok szerint nagyjából 10 ezren dolgoznak a gyümölcsültetvényeken, többségük afrikai.

Ugyanakkor az nem világos, hogy a kormány miért gondolja azt, hogy az afrikai migránsok nagyobb számban hajlandóak lennének rá, hogy dolgozzanak a mezőgazdaságban.

Ha valóban így volna, akkor 1 millió olaszországi afrikaiból nem csak néhány ezer vállalna ilyen jellegű munkát, illetve nem kellene román, meg bolgár vendégmunkásokat toborozni több százezres nagyságrendben.

Matteo Salvini, volt belügyminiszter Twitter-oldalán reagált a kormány terveire.

- fejtette ki markáns véleményét a bevándorlásellenes politikus.