Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Ligában jelenleg az újonc Zalaegerszeg a legjobb formában lévő csapat. A februárban kinevezett Márton Gábor valóságos csodát tett a zalai együttessel, amely a szezon nagy részében a kiesőzónában tanyázott, most azonban már a középmezőny eleje sem elérhetetlen cél. A ZTE edzője az Origónak elmondta: az a legfontosabb, hogy játékosai felszabadultan játsszanak, míg a középcsatár Bobál Gergely úgy nyilatkozott, hogy csapattársából, Radó Andrásból szeretne gólkirályt csinálni.

A ZTE kerete korántsem áll rossz nevekből, elég csak a tehetségesnek tartott Bobál-ikreket, Radó Andrást vagy éppen az Eb-t is megjárt Stieber Zoltánt említeni. Az eredmények azonban nem jöttek, ezért február 10-én Dobos Barna lemondott, a helyére pedig Márton Gábort nevezték ki a ZTE edzőjének. Az 53 éves szakember kinevezésekor a Zalaegerszeg a 11., kieső helyen állt, és öt pont volt a lemaradása a bennmaradást érő, tizedik helyen álló Paks mögött.

Stieber Zoltán a 2016-os Eb-n felejthetetlen gólt lőtt az osztrákoknak Forrás: DPPI via AFP/Backpage Images

Márton Gábor bemutatkozása nem indult mesésen, ugyanis a Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a Zalaegerszeg 3-1-re kikapott az NB III-as Lipót csapatától. Három nappal később azonban ZTE kulcsfontosságú három pontot szerzett az Újpest elleni rangadón, a Lipót elleni visszavágót pedig magabiztosan megnyerte 5-1-re. A Zalaegerszeg a MOL Fehérvár elleni negyeddöntőben ugyan kiesett a Magyar Kupából, de az NB I-ben egyre jobban szerepelt. Idegenben legyőzte a harmadik Mezőkövesdet, pontot rabolt a bajnoki címvédő Ferencvárostól, majd háromgólos győzelmet aratott Debrecenben.

Ha van csapat, amelyik igazán nagy vesztese lehetett volna a koronavírus-járványnak, az a ZTE volt, hiszen Márton Gábor csapata éppen lendületben volt.

A Zalaegerszeg az új edzővel egy hónap alatt ledolgozta ötpontos hátrányát a Paks mögött, és már csak a kevesebb győzelme miatt állt kiesőhelyen, amikor az MLSZ március közepén felfüggesztette az OTP Bank Ligát.

A karantén és a közös edzések hiánya azonban nem vetette vissza a csapatépítést. A május végi újrainduláskor a ZTE 6-0-ra nyert Kaposváron, majd hazai pályán 2-0-ra legyőzte a Puskás Akadémiát, szerdán pedig értékes, 1-1-es döntetlent játszott a Diósgyőr otthonában. Márton Gábor februári kinevezése óta a ZTE nyolc NB I-es meccsből öt megnyert, kétszer döntetlent játszott, és csak egyszer szenvedett vereséget – azt is Székesfehérváron, ahová nem nyerni járnak a csapatok.

Márton Gábor remek munkát végez a ZTE csapatánál Forrás: ztefc.hu

A legutóbbi négy mérkőzésén a Zalaegerszeg 10 pontot szerzett, ezzel pedig jelen pillanatban az NB I legjobb formájában lévő csapata, amely most a kilencedik helyen áll, négy ponttal megelőzve a 11. helyezett DVSC-t.

De vajon mitől fordult ekkorát a világ a ZTE csapatával?

„Mert jó az edző

– mondta az Origónak nevetve Márton Gábor, a Zalaegerszeg vezetőedzője. – A viccet félretéve, ez azért összetettebb dolog. A kollégámmal megérkeztünk, felmértük a játékosokat, és sokat beszélgettünk velük. Óriási trükkjeink nem voltak. Elkezdtük gyakorolni azt, amit szeretnénk, és ehhez megtaláltuk a játékosokat.

A koronavírus-járvány előtt a ZTE éppen egy hárommeccses veretlenségi sorozatban volt, így a lendület szempontjából akár a legrosszabbkor is jöhetett volna a leállás.

„Szerencsére nem ártott, de voltak kétségeim. Bár ezzel szerintem a világ összes edzője így volt a speciális helyzet miatt, hiszen erre eddig nem volt recept.

Ez a világ legjobb bajnokságaiban szereplő csapatoknak is komoly kihívás, hogy ilyen helyzetben hogyan kell edzeni.

Bíztunk benne, hogy megtaláljuk az utat a sikeres visszatéréshez. Eddig úgy néz ki, hogy sikerül."

A ZTE keretében több olyan focista is van, akik karrierjük elején remekül indultak, de az utóbbi években mintha megakadt volna a pályafutásuk – elég csak a Bobál fivéreket, a Fraditól kölcsönvett Bőle Lukácsot vagy a Puskás Akadémiától igazolt Radó Andrást említeni. Ezek a játékosok most szárnyalnak Zalaegerszegen.

– viccelt ismét Márton Gábor. – Próbáltuk a gyerekeket kicsit felszabadítani. A futball is olyan, mint a biciklizés: nem lehet elfelejteni. Márpedig azzal tisztában voltunk, hogy ezek a srácok tudnak futballozni. Megtaláltuk velük a hangot, ők pedig kőkeményen dolgoztak. Egyet viszont nem árt tisztázni: ez a történet nem rólam szól, mert nélkülük ez az egész nem menne. Lehetünk mi szépek, okosak, ha ők nem tudják megcsinálni. De olyat nem is kérünk, amire nem képesek.

A ZTE játékosok felszabadultan futballoznak Márton Gábor irányítása alatt Forrás: ztefc.hu

Megértettük velük, hogy merjék azt csinálni, amit tudnak, és ne féljenek a hibáktól. Talán ez a magyar futball legnagyobb baja! A játékosok félnek attól, hogy hibáznak, és ezért nem mernek próbálkozni. Próbáltunk rájuk felépíteni egy játékot, de az ellenfél tizenhatosánál a döntést már nekik kell meghozni. Nagyon lesarkítva azt várom tőlük, hogy a kapu előtt úgy futballozzanak, mint amikor elmennek játszani a haverokkal."

A 23-szoros válogatott Márton Gábor edzőként dolgozott a Kozármisleny csapatánál, Pécsett, Kaposváron és Siófokon. Eddigi legjobb eredménye, hogy a 2013/14-es szezonban hetedik helyre hozta be PMFC-t, de a ZTE benntartása is óriási siker lenne.

„Úgy érzem, végre jó helyen vagyok. Az eddig edzői pályafutásom alatt most érzem magam igazán edzőnek. Remélem, nem a ZTE benntartása lesz életem sikere, de a siker amúgy is relatív dolog. Egy helyezést az adott csapathoz kell mérni. Ha azt nézzük, milyen helyzetben volt a ZTE, amikor átvettem, akkor innen nézve nagy siker lenne a bennmaradás. De nálam az a sikeres játékos vagy edző, aki trófeákat nyer."

Márton Gábor nagyon jól érzi magát Zalaegerszegen Forrás: ztefc.hu

A Zalaegerszeg jelenleg négy ponttal előzi meg a kiesőhelyen álló DVSC-t, hétvégén pedig egy Paks elleni győzelemmel óriási lépést tehetne a bennmaradás felé.

– tette hozzá Márton Gábor, akinek a szezon végéig szól a szerződése, de ha így folytatja a csapata, minden bizonnyal marasztalni fogják.

A ZTE egyik legjobbja a korábbi utánpótlás válogatott Bobál Gergely, aki néhány évvel ezelőtt a magyar futball egyik legnagyobb reménysége volt. 2012-ben 16 évesen mesternégyest lőtt a Puskás-Suzuki-kupa döntőjében, és a Manchester Citynél is megfordult próbajátékon – ikertestvérével Dáviddal együtt.

A Bobál ikrek a botrányhős Mario Balotellivel is fotózkodtak Manchesterben Forrás: honvedfc.hu

Dávid később alapember lett Marco Rossi bajnoki címet nyerő Honvédjában, Gergelyt azonban többnyire kölcsönadogatta a Honvéd. Megfordult Gyirmóton, a német VfL Wolfsburg negyedosztályú utánpótlás csapatában, Zalaegerszegen, majd 2018-ban az NB II-es Csákvár megvásárolta. A Fejér megyei csapatban 38 meccsen 17 gólt lőtt, 2019 januárjában pedig újra lecsapott rá a Zalaegerszeg, amellyel feljutott az élvonalba.

„A keretünket jó játékosok alkotják, ezért minket nem lepett meg, hogy ilyen jól megy a csapatnak az utóbbi időben.

Mi már az elejétől kezdve bíztunk magunkban, de voltak nehéz periódusok, sérülések. Úgy érzem, mostanra állt össze igazán a csapat" – mondta az Origónak a Bobál Dávid, aki nyolc találattal a góllövőlista negyedik helyén áll az NB I-ben.

A ZTE támadója még mindig csak 24 éves, de ahhoz képest, hogy mekkora tehetség volt, kevés a 42 NB I-es meccs, amit maga mögött tudhat.

Bobál Gergely a gólok mellett rengeteget melózik a csapatért Forrás: ztefc.hu

„Nyilván minden csatár álmodozik a gólkirályi címről, de előbb szeretnék inkább biztos kezdő lenni a Zalaegerszegben. A múltban nyilván többre számítottam, de voltak olyan tényezők is, amiket nem tudtam befolyásolni. A motivációmat szerencsére nem vesztettem el, és továbbra is teszem a dolgomat.

Bobál Gergely és ikertestvére, Dávid utánpótlásszinten mindig együtt játszottak, a felnőtt mezőnyben azonban többször el kellett válniuk. A két játékos szerződése idén júniusban jár le a ZTE csapatánál, de továbbra is szívesen futballoznának együtt, ahogy tették azt a de Boer-fivérek az Ajaxban és a Barcelonában.

„Ha együtt vagyunk, sokkal könnyebb, mert tudjuk egymást motiválni.

Ráadásul minden csapatnak szüksége van egy jó góllövőre és egy jó belső védőre, de nem ilyen egyszerű a dolog.

Mi is arra törekszünk, hogy együtt maradjunk, de ha nem jön össze, akkor sincs probléma, mert egyedül is képesek vagyunk jó teljesítményt nyújtani" – tette hozzá Bobál Gergely, aki elárulta, hogy vannak iránta érdeklődők, de jelenleg nem szeretne a jövőjével foglalkozni, mert a Zalaegerszeg bennmaradása az egyetlen, ami érdekli.

A Bobál testvérek remekl megértik egymást a pályán és a pályán kívül is Forrás: ztefc.hu

„A saját kezünkben van a sorsunk, olyan helyzetbe kell hoznunk magunkat, hogy ne kelljen számolgatnunk a végén.

Ha hétvégén három pontot tudunk szerezni a Paks ellen, azzal óriási lépést tennénk a bennmaradás felé."

Radó András szintén hatalmas tehetség volt, de a Haladás után nem tudta állandósítani a helyét a Ferencvárosban, és persze sérülések is nehezítették az életét. Egy kétéves felcsúti kitérő után tavaly nyáron kötött ki Zalaegerszegen, és jelenleg vezeti a góllövőlistát.

Az egész támadósor felszabadultan futballozik, ami szép és eredményes játékkal párosul. A csapat is nagyon jó sorozatban van, kikerültünk a kiesőzónából és bízom benne, hogy már nem is kell hátra néznünk – mondta az Origónak Radó András, aki a 12 gólja mellett hat gólpasszt is adott az NB I idei szezonjában.

Radó Andrásnak három gólt kéne lőnie a karriercsúcshoz Forrás: ztefc.hu

"Szeretnék gólkirály lenni, de jelen helyzetben a csapat eredményessége a legfontosabb. Nyilván a csapat is profitál belőle, ha támadóként sikerül minél több gólt lőnöm. Szerencsére elértük azt a pozíciót, hogy a saját kezünkben van a sorsunk. Ha megnyerjük a meccseinket, akkor már nem eshetünk ki."

Az idei lenne Radó András legjobb szezonja?

„A Haladásban volt egy 14 gólos szezonom, és

a ferencvárosi korszakomat is jónak könyvelem el, hiszen két év alatt sikerült bajnokságot és két Magyar Kupát is nyernem.

Nyilván ott a sérülések nehezítették a helyzetemet, ezért most különösen örülök, hogy egészséges vagyok, és sokat lehetek a pályán" – tette hozzá Radó András, akinek nyáron lejár a szerződése, és minden bizonnyal sok érdeklődő lesz iránta.

A sportigazgató Sallói István nevét is meg kell említeni, hiszen remek csapatot hozott össze.

„Egyelőre nehéz sikerről beszélni, mert a 12 csapatos bajnokságban bármikor megváltozhatnak a dolgok. A játékosállományunk fokozatosan erősödött – gondolok itt a téli átigazolási időszak utolsó napján érkező Bőle Lukácsra is.

– mondta az Origónak Sallói István, aki bevallotta, hogy egyébként nem híve az edzőváltásoknak.

Sallói Istvánnak nyáron lehet, hogy sok új játékost kell igazolnia Forrás: ztefc.hu

„Amikor egy csapatnak rosszul megy, akkor a média és a szurkolók az edzőváltást sürgetik.

Vezetőként azt mondom, elküldeni valakit nem nagyon dolog, egy kétperces beszélgetés az egész. Az sokkal nehezebb, hogy kit hozzon az ember.

A mai világban elképesztő körforgásban vannak az edzők, kevesen dolgoznak két évnél tovább egy helyen, ezért nehéz kiválasztani a legjobb edzőt is. Végh Gábor tulajdonossal olyan edzőt kerestünk, aki karakán személyiség. Mindketten ismertük régebbről Márton Gábort, mi egy időben játszottunk Izraelben, sokat össze is jártunk, úgyhogy tisztában voltam vele, hogy milyen ember. Tudtuk, hogy motivált és bizonyítani akar az első osztályban. Úgy gondolom, hogy ő méltatlanul kevés lehetőséget kapott eddig a magyar futballban. Örültem, hogy a tulajdonossal egy véleményen voltunk, úgyhogy gyorsan sikerült megállapodnunk."

Sallói Istvánnak sportigazgatóként kemény nyara lesz, ugyanis a ZTE-ben több kulcsjátékosnak is – Radó András, a Bobál fivérek, Matija Katanec, Tamás Krisztián, Bőle Lukács, Stieber Zoltán, Babati Benjámin – lejár a szerződése.

Ez lehet előny is, mert újra lehet gondolni a pénzügyi lehetőségeket, de hátrány is, mert a legjobb játékosainkra lecsaphatnak, és akkor újra kell kezdeni a csapatépítést. Azt azért látni kell, hogy a Kaposvár után a miénk a legalacsonyabb költségvetés. Nekünk az átigazolási időszakban is ki kellett várnunk, hogy olyan játékosokat tudjunk megszerezni, akiket korábban esélytelen lett volna. Sok olyan játékos van nálunk, akiket azért tudunk megszerezni, mert máshol létszámfelettivé váltak – gondolok itt Radóra, Bobál Dávidra, Tamás Krisztiánra vagy Bőle Lukácsra.

A végére azért összeállt a csapat, de könnyen előfordulhat, hogy jövőre újra kell építkezni"

– tette hozzá Sallói István sportigazgató, aki megjegyezte, hogy már megkezdték az egyeztetéseket Márton Gábor vezetőedzővel a folytatásról. Megállapodás még nem született, de úgy érzi, a kémia működik, és bízik benne, hogy hosszú ideig marad a ZTE sikeredzője.