Felsőoktatási rangsorok – ahány lista, annyi szokás

egyetemi előadás Climate conference of Saxon pupils Environmental Issues CLIMATE ENVIRONMENT education Protest Climate protection LECTURE HALL
Egyetemi előadás
Vágólapra másolva!
Amennyire sokszínűek maguk az egyetemek, annyira sokfélék az azokat rangsoroló listák is. Leggyakrabban a publikációs tevékenység és az idézettség számít, de előfordul, hogy egy rangsor a szakegyetemeket nem is veszi számba. Bemutatjuk a legismertebb erősorrendeket, és azt is, hogy a Semmelweis Egyetem miként szerepel azokon.
Vágólapra másolva!

A felsőoktatási intézmények rangsorolása több mint 150 éves múltra tekint vissza. Az elsők között a Prágai Politechnikum professzora, Carl Kořistka készített összeállítást az európai politechikumokról 1863-ban. Néhány évvel később már a U.S. Bureau of Education is előállt saját rangsorával, mely négy osztályba sorolta az intézményeket; az 1900-as évektől pedig a különböző szakírók, újságok és intézmények sorra bocsájtották ki saját listáikat a Pennsylvaniai Egyetem professzorától kezdve a Chicago Tribune-ig.

A globális rangsorok azonban csak a 2000-es évek elejétől jelentek meg. Ezek ugyanarra a kérdésre keresték a választ, mint annak idején a Prágai Politechnikum professzora: melyik a legjobb egyetem? Csak épp a helyi vagy kontinentális viszonyok helyett az egész világ felsőoktatását vizsgálták. Amennyire sokszínűek azonban maguk az egyetemek és főiskolák, annyira sokfélék az azokat rangsoroló listák is: van, amelyiknél a kutatói pálya áll a fókuszban, míg más rangsorok inkább a gyakorlati szakemberek képzésére helyezik a hangsúlyt; előfordul olyan lista, mely teljes intézményeket rangsorol, de olyan is, ami csak karokat vagy tudományterületeket vesz számba. A következőkben bemutatjuk a legismertebb, legtöbbet idézett globális rangsorokat, és azt is, hogy a Semmelweis Egyetem hogyan szerepelt ezeken a listákon.

Az egyik első kezdeményezés a felsőoktatási intézmények globális rangsorolására a Shanghai Jiao Tong egyetem nevéhez köthető: Academic Ranking of World Universities (ARWU) nevű rangsoruk 2003-ban indult; ma már 1800 egyetemet rangsorolnak hat indikátor alapján. A legfrissebb, 2019-es listájukon azonban csak az első 1000, a szakterületi rangsorban pedig az első 500 egyetem szerepel. A lista mindegyik indikátora elsősorban a kutatási tevékenységet (Nobel-díjasok száma, publikációk, idézettség) méri – épp ezért az ARWU rangsorán rendszerint a nagyobb méretű egyetemek indulnak jobb eséllyel. A legfrissebb, 2019-es listán az első helyen a Harvard Egyetem szerepel; a Semmelweis Egyetem annak ellenére is ott van a legjobb 1000-ben (901-1000. helyen), hogy a méretfüggő indikátorok miatt a kisebb szakegyetemek hátrányban vannak a listán. Az ARWU 2019-es szakterületi listái közül a Semmelweis Egyetem a Clinical Medicine rangsorban a 301-400. helyen; a Public Health rangsorban a 401-500. helyen; a Medical Technology rangsorban egyetlen magyar egyetemként a 301-400. helyen; a Pharmacy & Pharmaceutical Science rangsorban pedig a 401-500. helyen szerepel.

Egyetemi előadás Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sebastian Willnow

A legjelentősebb médiavisszhangot kiváltó listák közé tartozik a Quacquarelly Symonds (QS) és a Times Higher Education (THE) listája is – ezek 2004-ben együtt indultak, majd 2009-ben külön rangsorként fejlődtek tovább. A THE egy londoni székhelyű magazin, ami vezető orgánumnak számít felsőoktatási területen. Rangsorát a PricewaterhouseCoopers auditálja; módszertana reputációs jellegű, publikációs és idézettségi adatokon alapuló, illetve egyéb (hallgatói-oktatói arányok, bevételek stb.) indikátorokat tartalmaz. Legfrissebb rangsorát az Oxford Egyetem vezeti, a Semmelweis Egyetem a legjobb hazai egyetemként a 401-500. helyen szerepel. A THE szintén rendelkezik szakegyetemi ranglistákkal is, melyek 11 szakterületet mutatnak be – a Semmelweis Egyetem a Clinical, Pre-Clinical and Health, valamint a Life Sciences rangsorokon is a 301-400. helyen szerepel; előbbi listán 4 magyar intézményből az első helyen, utóbbin 6 hazai intézményből a második helyen áll.

Mivel gyökereik közösek, a QS módszertana sok hasonlóságot mutat a THE-vel; a legnagyobb különbség, hogy itt nagyobb súllyal esik latba a reputációs kérdőív. A QS egyébként egy multinacionális szervezet, mely a világ több országában tart fenn irodát – a legtöbbet idézett világranglistájának különlegessége, hogy szakegyetemeket nem szerepeltet, így a Semmelweis Egyetem ezen a listán nem is indulhat. A legfrissebb, a napokban kiadott rangsorukat egyébként a Massachussets Institute of Technology (MIT) vezeti. A QS is készít azonban szakegyetemi ranglistákat – ezek 5 fő és 48 szűkebb szakterületet mutatnak be. A Semmelweis Egyetem egy fő szakterületen (Life Sciences and Medicine) a 295. helyen szerepel, ami hazai szinten a legjobb eredmény; a szűkebb szakterületek közül a Pharmacy & Pharmacology kategóriában 151-200. helyen áll, Medicine kategóriában pedig szintén a legjobb 250-ben rangsorolják.

A fenti három legismertebb rangsor mellett persze rengeteg egyéb lista és felsorolás létezik még. Említést érdemel a 2013-ban indult Round Ranking, melynek módszertana a THE-jéhez hasonló, ám a reputációs indikátorok helyett nagyobb súllyal szerepel a hallgatók és oktatók aránya, valamint az oktatási, kutatási bevételek. A Round Ranking listáján a Semmelweis Egyetem a 282. helyen áll, a 6 szakterületi lista között pedig háromban is előkelő helyen szerepel: a Medical Sciences 207., a Life Sciences 357. és a Social Sciences 205. helyén.

A US News and World Report nevű amerikai lap az Egyesült Államok és több, mint 60 egyéb ország egyetemeit rangsorolja. Az összesített 1500-as listán a Semmelweis Egyetem a 682. helyen szerepel, ugyanakkor a 28 szakterületi lista közül a „Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer" (Cardiac and Cardiovascular Systems) listán a világ 112. legjobb felsőoktatási intézménye lett a Semmelweis Egyetem, amely a legjobb 300 között van a Clinical Medicine, az Oncology és a Neuroscience and Behavior kategóriákban, valamint a top 350-ben a Molecular Biology and Genetics, valamint a Biology & Biotechnology tekintetében.

A Leiden ranking bibliometriai adatokon alapul – ennél a listánál több kiválasztható paraméter beállítása után rangsorolhatók az egyetemek. A Semmelweis Egyetem legelőkelőbb helyen a nemzetközi együttműködést figyelembe vevő paraméterekben szerepel; például az ipari területen működő partnerekkel történő együttműködés eredményeképpen keletkezett közlemények arányát tekintve az 5. helyen szerepel világviszonylatban.

Szabó Ádám
Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága