A megszokott rendben kezdődhet a tanév, de folyamatosan figyelik a járvány alakulását

érettségi 2020, koronavírus, járvány, Budapest, diák, diákok, maszk, történelem érettségi, Szerb Antal Gimnázium
Érettségiző diákok a budapesti Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én.
Vágólapra másolva!
A kormány és a pedagógusok továbbra is arra készülnek, hogy hagyományos rendben kezdődhet meg szeptemberben az új tanév, de folyamatos az egyeztetés a lehetséges forgatókönyvekről. A szakminisztériumtól a Magyar Nemzet megtudta, hogy részletes járványügyi intézkedési protokollt készítenek, amelyet hamarosan eljuttatnak az iskolákhoz.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától a lap azt is megtudta:

a kormány és az operatív törzs folyamatosan figyeli a járvány alakulását, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz.

"A tapasztalatok alapján történik a felkészülés a következő tanévre.

- közölték.

A szaktárca kiemelte: a járványhelyzethez kapcsolódó, a köznevelésre vonatkozó részletes intézkedési protokollt a záró szakmai egyeztetéseket követően juttatják majd el a köznevelési ágazat érintett szereplőihez.

Falucskai János főiskolai docens adatszerkezetek és algoritmusok gyakorlatot tart hallgatóinak a Massive Open Online Course rendszeren keresztül távoktatásban a Nyíregyházi Egyetem E épületében 2020. március 12-én (képünk illusztráció) Forrás: MTI/Balázs Attila

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke szerint

azt a teljes körű iskolabezárást, ami márciusban volt, nem lehet megismételni.

Túlterhelődtek a szülők is, egyre kevesebb a szabadságuk, vélhetően a gazdaság sem fog annyira leállni, mint tavasszal - mutatott rá. Szerinte elképzelhetetlen, hogy az elsősök személyes kapcsolatfelvétel nélkül, digitálisan kezdjék el az iskolát. A felsőbb évfolyamokon viszont el tud képzelni egy ciklikus megoldást.

A Szent Margit Gimnázium tanulói Fotó: Koncz Márton - Origo

Az NPK elnöke úgy véli: országosan egységes szabályozás helyett arra van szükség, hogy a fertőzöttség mértékének megfelelően régiónként, fenntartónként hozzanak intézkedéseket.
Kozák András köznevelési szakértő szintén úgy látja, hogy fenntartói vagy intézményi szinten lenne célszerű megkeresni az optimális működési rendet. Egy másik köznevelési szakértő, Petróczi Gábor szakmailag és pedagógiailag is megvalósíthatónak tartja a hibrid oktatást, mivel

az iskoláknak már van féléves gyakorlatuk a távoktatásban.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke elmondta, hogy számítani kell a vírus terjedésére, ezért kell, hogy legyen forgatókönyv hasonló helyzetre. A PSZ alelnöke úgy véli, ahol nincs járványügyi góc, ott nem érdemes bezárni az iskolákat. Fontos elvárás, hogy ha hibrid oktatásról határoz a kormány, akkor engedjék a fenntartókat a szülőkkel közösen, helyi megoldást találni.

Az alelnök szerint a Klebelsberg Központ költségvetésében biztosítani kell a védekezéshez szükséges eszközök forrását, és nem szabad sajnálni a pénzt a digitális tananyagtartalmak fejlesztésére.

Maruzsa Zoltán: Sikeres tanévet zártunk

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár korábban sikeresnek értékelte a koronavírus-járvány miatt tantermen kívüli, digitális munkarendben befejezett elmúlt tanév lezárását.

Érettségiző diákok a budapesti Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én Fotó: Csudai Sándor - Origo

Maruzsa Zoltán az eredmények között említette, hogy

Magyarországon a járvány ellenére egyetlen napra sem szünetelt az oktatás,

illetve meg tudták szervezni az érettségit, a szakmai vizsgákat és a felsőoktatási felvételit. Sikeres tanévet tudtunk zárni - jelentette ki az államtitkár, majd hozzátette: az érettségi jegyek átlaga idén 3,61 volt, ami nem tér el a 2013 és 2019 közötti átlageredményektől, amelyek 3,57 és 3,71 között alakultak.