Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Ferencváros szerda este 2-0-ra legyőzött a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában a svéd bajnok Djurgarden, így már a skót szárcsapat, a Celtic elleni összecsapásra készülhet a zöld-fehér csapat. Az FTC sportmenedzsere, Hajnal Tamás szerint a glasgow-i összecsapásra sem feltartott kézzel utazik a csapat, amely idén is szeretne valamelyik európai kupasorozat csoportkörébe jutni. Hajnal Tamás az új Davor Sukerről, Gróf Dávidról és a Fradi átigazolási politikájáról is beszélt az Origónak.

A sorsolás után sokan féltették a Fradit a Djurgarden elleni meccstől, ennek ellenére talán a vártnál is könnyebben jutott tovább. Hogy értékelné a mérkőzést?
A lehető legerősebb ellenfelet kaptuk, ez tény. Viszont nagyon alaposan felkészültünk a Djurgardenből, és hittünk magunkban, hogy meg tudjuk nyerni a mérkőzést. Az, hogy

ennyire magabiztosan jutottunk tovább, ilyen jó teljesítményt nyújtva, az a csapat erejét mutatja.

Hiba nélkül, koncentráltan hoztuk le a kilencven percet. Büszkék vagyunk nagyon erre a sikerre, jó csapat ellen kerültünk a következő körbe.

Hajnal Tamás büszke a csapatra Forrás: fradi.hu

Szergej Rebrov a találkozót követően említette, hogy a csapatnak plusz erőt adott a svéd csapat túlzott önbizalma. Az ellenfél korai öröme mekkora szerepet játszott a sikerben?
Természetesen az ilyen reakciókat elraktározza a játékos, amely a mérkőzés közben plusz energiákat mozgósíthat bizonyos szituációkban. Az emocionális felkészítésnek ez is a része volt. Ha már így gondolkodnak, akkor

mutassuk meg, milyen játékerőt képvisel a magyar bajnok, na meg persze mit is jelent a Ferencváros.

Svédországból rengeteg visszajelzést kaptunk azóta, hogy a magyar focinak mennyire jó reklám volt ez a Fradi-siker, hogy a klub a megérdemelt helyére került.

A következő BL-körben még nehezebb ellenfél, az 51-szeres skót bajnok Celtic otthonában kell helytállnia a Ferencvárosnak. Mit vár a glasgow-i összecsapástól?
A mérkőzés esélyese egyértelműen a Celtic. Viszont a tavalyi európai kupaszereplésünk, illetve a mostani, Djurgarden elleni meccs is azt mutatja, hogy

és ha ez sikerült, akkor egy meccsen bármi megtörténhet. Tudjuk, hogy nagy múltú csapatról van szó, amely rendszeres szereplője a Bajnokok Ligájának, ennek ellenére megpróbálunk továbbjutni. Tavaly az ugyancsak sokkal esélyesebb Dinamo Zagreb ellen is sikerült 1-1-s döntetlent játszanunk idegenben a BL-selejtezőben, miért ne sikerülhetne most is valami hasonló bravúr. Alázatosan készülünk, és a pályán akarjuk megmutatni, hogy milyen jó csapat a Fradi.

A Celtic ellen nem lesz könnyű dolga a Fradinak Forrás: AFP/Andy Buchanan

Talán némi pluszt jelenthet majd a Ferencvárosnak a glasgow-i találkozón nem lesz 60 ezer néző a Celtic Pakban, ugyanis a koronavírus-járvány miatt ezt a találkozót is zárt kapuk előtt rendezik majd meg. Ön hogy látja?
Sportolóként az ember sajnálja, hogy nem lehetnek nézők. A Fradi-szurkolók is hiányoztak nagyon a Djurgarden ellen. A drukkerek hozzátartoznak a futballhoz. A stadionok atmoszférája nagyon lehangoló így. Ezért is reménykedünk benne, hogy hamarosan megengedi majd az egészségügyi helyzet, hogy visszatérjenek az egész világon a szurkolók a lelátókra. Ami a Celtic elleni összecsapást illeti: tény, hogy a szurkolóik mindig fergeteges hangulatot teremtenek. Talán egy pici előnyt jelenthet majd számunkra, hogy az ellenfél mellett nem kell megküzdenünk a 60 ezer ember hangorkánjával is.

Bár még csak egy-két tétmérkőzésen szerepeltek, ezek alapján úgy néz ki, hogy az új igazolások közül Aissa Laidouni, Myrto Uzuni és Adnan Kovacevic is nagy erőssége lehet a Fradinak a jövőben. Ön szerint jól sikerültek az erősítések?
Nagyon örömteli, hogy mindenkitől hasonlóan biztató visszajelzéseket kapunk az új igazolásokkal kapcsolatban. Ez igazából a játékosok érdeme. Még nem olyan régóta vannak itt, egyelőre azért a beilleszkedés folyamata tart. Hosszú ideje figyeltük már őket,

előre megtervezett célok, szempontok, illetve profilok alapján döntöttük el, hogy milyen típusú labdarúgókra van szükségünk. Nagyon hosszú tárgyalások árán sikerült megszereznünk őket.

Ki kell emelnem a negyedik nyári szerzeményünket, Roko Baturinát is, aki még csak 20 éves, de nagyon ígéretes focista, aki idővel nagy erőssége lehet a csapatnak.

Myrto Uzuni jól jártszott a Djurgerden ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

Mivel Baturina még nem lépett pályára a Ferencváros első csapatában, így kevesebbet tudnak róla a szurkolók. Hogy mutatná be a horvát támadót?
Másabb típusú csatár, mint amilyenek eddig a keretben voltak. Tipikus "target man", aki háttal a kapunak is jól játszik, erős az összjátékban, és a fizikai adottságai is kiválóak, 187 centiméter magas labdarúgóról beszélünk. Ilyen támadót kerestünk, ugyanis a támadóink közül Zubkov, Tokmac, vagy éppen Boli is alacsonyabb, pörgősebb játékos.

A leigazolásával nőttek a variációs lehetőségeink. Még csak most robbant be a felnőtt futballba, egy szezonja volt Szlovéniában. Davor Sukerhez tudnám hasonlítani,

még biztosan sokan emlékeznek rá. Igazán szemfüles csatár, de mivel még csak 20 éves, így még türelemre van szüksége, hogy bizonyítsa a tehetségét.

Baturina stílusa Sukeréhez hasonló Forrás: fradi.hu

Ami talán a legjobban érdekli a szurkolókat, hogy a jövőben még lehetnek-e újabb igazolások, vagy éppen távozók?

Amíg nyitva van az átigazolási piac, addig bármi megtörténhet.

Idén is az volt a cél, hogy teljesen egyben tartsuk a csapatot, ez sikerült is, egyetlen kulcsjátékos sem távozott. Sőt, Zubkovot a kölcsönszerződése után végleg sikerült megszereznünk. Illetve az is fontos szempont volt ezúttal is, hogy az első BL-selejtező előtt két héttel kész legyen a keret, amely azért volt fontos, hogy az új labdarúgóknak is legyen elég idejük a beilleszkedésre, és ez sikerült is. Az átigazolási szezon a járványhelyzet miatt most különösen hosszú, szeptember végéig tart, így addig természetesen lehet olyan szituáció, amelyre reagálnunk kell.

Függ ez esetleg attól, hogy a Ferencváros a Bajnokok Ligájában vagy „csak" az Európa-ligában folytatja?
Természetesen minden szempontot figyelembe kell vennünk. Viszont mi nem tudunk pókerezni, arra spekulálni, hogy mi történik a jövőben. Persze vannak terveink minden eshetőségre, de az elsődleges cél az edzővel és elnök úrral egyeztetve az volt, hogy komplett legyen a csapat a selejtező előtt. Erre készültünk, emiatt

hátrányban is vagyunk a nemzetközi piacon. A járványhelyzet miatt ugyanis szeptember végéig lehetnek még érdekes játékosok, akik szabadon igazolhatóvá válnak majd, de erre nem tudtunk várni.

A terveket megvalósítottuk.

A sajtóban felmerült, hogy Gróf Dávid távozhat a klubtól. Vele kapcsolatban mit lehet tudni?
Három jó kapussal rendelkezünk jelenleg. Dávid viszont megkeresett minket a szezon végén, hogy a több játéklehetőség reményében a váltásban gondolkozik. Erre mi fel is készültünk kapusposzton, és megszereztük Bogdán Ádámot. Nyitottak vagyunk,

Gróf Dávid távozhat a Fraditól Forrás: fradi.hu

Mi a cél jelenleg a Fradinál a hazai bajnokságot, illetve a nemzetközi kupaszereplést illetően?
A Ferencvárosnál nem lehet más a cél, mint hogy minden meccsen nyerjen a csapat. Pontosan ezért a legnagyobb célokat tűztük ki magunk elé. Ami a magyar bajnokságot illeti, szeretnék ismét megvédeni a bajnoki címünket, amely már csak azért is fontos lenne, mert 100 éve nem fordult elő, hogy háromszor egymás után sikerüljön az élen végeznünk. Tavaly sikerült az El-csoportkörbe jutni, amely nagyon nehéz feladat, a BL-ben ez még inkább igaz. Egyelőre mindent megteszünk a Bajnokok Ligájában, és meglátjuk, ez mire lesz elég. Persze

azt is elfogadnánk, ha idén is kiharcolnánk a csoportkörös szereplést az Európa-ligában.

Mindent egy helyen az Eb-ről