Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A fehérorosz ellenzéki jelölt nem indulna újra a választáson

LUKASENKA, Aljakszandr; CIHANOUSZKAJA, Szvjatlana
Minszk, 2020. augusztus 10. Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt újságíróknak nyilatkozik Minszkben 2020. augusztus 10-én. Cihanouszkaja bejelentette: nem ismeri el az előző napi elnökválasztás hivatalos előzetes eredményeit, amelyek szerint a 26 éve hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött. A választási bizottság tájékoztatása alapján Lukasenka 80,23 százalékot, míg Cihanouszkaja 9,9 százalékot szerzett. A részvételi arány 84 százalékos volt. A maradék három jelölt kevesebb mint 2 százalékot kapott. MTI/EPA/Taccjana Zenkovics
Vágólapra másolva!
Szvjatlana Cihanouszkaja úgy lett az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztás ellenzéki jelöltje, hogy ő lépett a májusban bebörtönzött férje, Szjarhej Cihanouszki helyére. A politikus egy interjúban azt mondta, elege van a politikából, ezért nem indulna ismét az elnöki posztért.
Vágólapra másolva!

"Nem tervezem, hogy magam indulok" - válaszolta Szvjatlana Cihanouszkaja egy pénteki interjúban arra a kérdésre, hogy ő vagy férje megméretteti-e magát az államfői posztért, ha új választás lesz Fehéroroszországban.

Arra a kérdésre, hogy

elege van-e a politikából, úgy felelt: "több mint elegem".

Szvjatlana Cihanouszkaja Forrás: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

A Litvániába menekült ellenzéki jelölt a héten azt nyilatkozta, hogy kész vezetni az országot. Az ellenzék szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csalt a választáson, és így sikerült a hivatalos adatok szerint a voksok több mint 80 százalékát megszereznie. A szavazás után tömegtüntetések kezdődtek országszerte. Cihanouszkaja szerint tiszta és szabad választás állíthatja helyre a rendet az államban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről