Varázsoljunk őszt a konyhában is, süssünk tököt mézzel

Sült tök
Vágólapra másolva!
Valljuk be, a sütőtök az egyik kedvenc őszi finomságunk. Nemcsak finom, hanem egészséges is: ásványi anyagok, vitaminok és antioxidánsok kiváló forrása. Magas a rosttartalma, amely az anyagcserére van pozitív hatással, sárga színéből következik, hogy karotinoidokban egyaránt bővelkedik. Nemcsak a húsa és a magja ehető, hanem a virága is.
Vágólapra másolva!

A sütőtök levesek, főzelékek alapanyaga, készíthetünk belőle köretet a húsok mellé, vagy finom desszerteket is, mint a tökös pite. Jól kiegészíti továbbá a turmixokat és a kávét, gondoljunk csak a sütőtökös lattéra.

Most azonban maradjunk a hagyományos módszereknél, és egyszerűen készítsünk belőle sült tököt.

A sütőtök valójában a pézsmatököt takarja, ami egy sárga, hosszúkás tökféle. Ez persze nem azt jelenti, hogy ez az egyetlen tök, amit megsüthetünk, mi azonban ma ezzel fogunk dolgozni.

Sült tök. A kép csak illusztráció! Forrás: Táfelspicc

Hogyan süssük meg?

Első lépésként jól mossuk át a tök héját, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket, töröljük szárazra, majd kezdjük el felvágni. Vágjuk le a két végét, azután vágjuk fel hosszában.

Szedjük ki a magját, de ne dobjuk el, hiszen házi tökmagot készíthetünk belőle, ha megpirítjuk.

Végül vágjuk fel kisebb szeletekre, tegyük egy tepsire majd a sütőbe 180 fokra. Ha szeretjük a különleges ízeket, bátran locsoljuk meg egy kis mézzel, és úgy süssük meg. Isteni finom! Sőt, megszórhatjuk fűszernövényekkel is ízlés szerint.