Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Liverpool és a Manchester United csökkentené a bajnokság létszámát

Premier League
(FILES) In this file photo taken on August 12, 2017 The Premier league trophy is pictured beneath the blue sky ahead of the English Premier League football match between Brighton and Hove Albion and Manchester City at the American Express Community Stadium in Brighton, southern England. - Brentford and Fulham will slug it out for a place in the Premier League on Tuesday, August 4 when the London rivals clash in a Championship play-off final worth an estimated Ł170 million ($220 million) to the winners. (Photo by CHRIS J RATCLIFFE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Komoly ellentét alakult ki az angol labdarúgás szereplői között, miután brit sajtóértesülések szerint a Liverpool és a Manchester United közös javaslattal állt elő az élvonal megújításáról, létszámának csökkentéséről, maga a Premier League viszont nem ért egyet ezzel.

A reformterv szerint a 2022/23-as szezontól kezdve a PL-ben 20 helyett 18 együttes szerepelne, csak két biztos kieső lenne, a harmadik legrosszabb helyen végző csapat pedig osztályozót játszana.

Mindemellett eltörölnék a szuperkupát (Community Shield), illetve a Ligakupában sem vennének részt a legmagasabb osztályban szereplő csapatok.

A terv alapján a Premier League-nek át kellene adnia a televíziós jogdíjak negyedét az Angol Labdarúgóligának (EFL), amely ezen kívül további 250 millió fontot kapna előlegként a koronavírus-járvány okozta válság kezelésére.

A topcsapatok átalakítanák az angol bajnokságot Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe

A javaslatot az EFL támogatja, a Premier League irányítói viszont ellenzik, mert szerintük az abban szereplő számos, önálló javaslat megvalósulása káros hatással lenne a játékra.

Oliver Dowden sportért felelős kulturális miniszter a Sky Newsnak egyértelműen nemtetszését fejezte ki a felvetéssel kapcsolatban, szerinte ez egy hatalmi harc része, és nem jól átgondolt tervről, hanem az erőfölény érvényesítéséről szól.

A politikus szerint jogosan merül fel most újra az igény arra, hogy ellenőrizzék a labdarúgás vezetésének tevékenységét és a sportág irányítási rendszerét.

"Amennyiben ilyen háttéralkuk zajlanak a sportágban, muszáj a labdarúgás irányítása mögé néznünk" - jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy nagy baj van a sportágban, ha ilyen helyzetben a klubok, a PL és az EFL nem tudnak együtt, közösen fellépni.

A tervet nem csupán a PL ellenzi, hanem a futballszurkolók országos szövetsége is.

Mindent egy helyen az Eb-ről