Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egy hónapra bezárnak a bárok, éttermek és coffee-shopok Hollandiában

Mouth Masks Mandatory On Public Transport In The Netherlands 1.5 meters COVID rules COVID-19 in the Netherlands, koronavírus, Hollandia, Amszterdam
First group of people are sitting on a terrace, during the first day of opening terraces in Amsterdam, The Netherlands, on June 1st, 2020. (Photo by Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Részleges lezárások léptek életbe szerdán Hollandiában a koronavírus-járvány terjedése miatt. A vendéglátóegységeket egy hónapra bezárják és a maszk viselése beltéri helyeken kötelezővé vált.
Vágólapra másolva!

Az intézkedéseket Mark Rutte holland kormányfő jelentette be előző este. Másfél órás sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy

Hangsúlyozta, hogy csak a korlátozások szigorítása fékezheti meg a járvány terjedését, és segíthet elkerülni az újabb teljes lezárást. Önfegyelemre és a szabálykövetésre szólította fel továbbá a lakosságot.

"Arra kérek mindenkit, hogy alkalmazkodjanak az előírásokhoz, és ne vitassák szükségszerűségüket" - hívta fel a figyelmet.

Emberek ülnek a teraszokon Amszterdamban 2020. június 1-én. Forrás: NurPhoto via AFP/Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto/Romy Arroyo Fernandez

Az intézkedések értelmében szerda este 22 órától

egy hónapra bezárnak a bárok, éttermek és a könnyűdrogokat áruló "coffee-shopok" is. A maszk viselése kötelező lesz beltéren, iskolákban és tömegközlekedési járműveken.

A hotelek továbbra is nyitva maradhatnak, de vendéglátó egységeiket csak az ott megszálló vendégek használhatják.

Az előírások szerint továbbá

a háztartáson kívüli kapcsolatok 5 személyről háromra szűkülnek,

a tömegsport leáll, és felfüggesztik az idegenbeli sportmérkőzéseket is.

Amszterdam 2020. július 25. Forrás: AFP/Olaf Kraak

A kereskedelmi egységeknek, az élelmiszert áruló boltokon kívül,

este 8-as zárórát rendeltek el, az alkohol és drog kültéri fogyasztása is csak eddig megengedett.

Emellett a múzeumok, könyvtárak látogatása csak foglalással, bejelentkezéssel lesz lehetséges. A kormány a lehető legkevesebb utazásra és távmunkára szólította fel a lakosságot.

A holland közegészségügyi hatóság statisztikái szerint

vasárnaptól kedd estéig 20 611 új fertőzöttet regisztráltak, míg a kórházban ápoltak száma szeptember eleje óta megtízszereződött.

A 17,5 millió lakosú országban mintegy 189 ezren kapták el eddig a vírust, és hivatalos adatok szerint 6630-an haltak bele a Covid-19 betegségbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről