A Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja támogatja a kormánynak a magyar emberek védelmében hozott döntését

Vágólapra másolva!
A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja támogatja a kormánynak a magyar emberek védelmében hozott döntését, Brüsszel ugyanis a politikai feltételrendszer létrehozásával egy olyan erőszakos politikai zsarolóeszközt akar létrehozni, amelynek végső soron az a célja, hogy a magyarokra erőltessék a bevándorlókat - jelentette ki a képviselőcsoport az MTI-hez eljuttatott közleményében kedden.
Vágólapra másolva!

A képviselőcsoport tagjai hangsúlyozták: nem Magyarország az, amely zsarolja és nyomás alá helyezi Brüsszelt az uniós költségvetési forrásokról döntő tárgyalások során, hanem épp ellenkezőleg.

"Mi a magyar emberek mellett állunk, és megvédjük az érdekeiket, míg a baloldal a magyar emberekkel szemben megint Brüsszel oldalára állt" - fogalmaztak.

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői megerősítették, hogy

Magyarország és a magyar kormány soha nem Európa ellen, hanem Európáért és gyermekeink, unokáink európai jövőjéért küzdött és küzd.

Arra emlékezetek, hogy Magyarország az uniós csatlakozáskor nem egy föderalista Európát és nem az Európai Egyesült Államokat választotta, hanem az erős nemzetállamokra épülő, egymást segítő és tiszteletben tartó szövetséget.

- tették hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn levélben tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról, hogy a magyar kormány megvétózza az EU hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást.

Az uniós tagországok Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletei vezetőinek hétfői tanácskozásán, egyhangúság hiányában, nem született döntés az unió hosszú távú költségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról. Az uniós források elosztásra vonatkozó, jogállamiságot érintő politikai feltételrendszerről szóló határozatot a nagykövetek minősített többséggel elfogadták.

A hosszú távú költségvetés és az ahhoz szorosan kapcsolódó helyreállítási csomag elfogadásába Magyarország és Lengyelország nem egyezett bele. A két ország véleménye szerint a költségvetéshez és a helyreállítási csomaghoz rendelni kívánt, az uniós finanszírozás politikai feltételekhez kötése sértené az uniós alapszerződést, továbbá nem tartaná magát az Európai Tanács júliusi csúcstalálkozóján elfogadott állásfoglaláshoz.