Óriási pénzt kaszált tavaly a Mozilla

mozilla firefox
Vágólapra másolva!
A jelek szerint csendben megnyerte az Oath elleni jogi csatáját.
Vágólapra másolva!

Kevés jó hír érkezett idén a Mozilla háza tájáról, elsősorban azzal váltott ki jelentős figyelmet, hogy két lépcsőben összesen 320 dolgozót épített le a korábban körülbelül ezerfős munkaerejéből, plusz több kevésbé népszerű szolgáltatását, beleértve a Send fájlküldőt is nyugdíjazta. Ettől függetlenül jelenleg nem megy rosszul a szervezetnek, a Google-lel nemrég kötött hároméves szerződésének köszönhetően évi olyan 400-450 millió dollár ütheti a markát, tavaly pedig konkrétan óriásit kaszált.

A kép csak illusztráció Forrás: Julia Buchner / Flickr

A most nyilvánosságra hozott pénzügyi jelentése szerint a 2019-es naptári évben a Mozilla nem kevesebb, mint 828 millió dollár bevételre tett szert, jelenlegi árfolyamon ez 242,7 milliárd forintot jelent. Kontextusként tavalyelőtt 450 millió, míg 2017-ben 562 millió dollár volt a bevétele.

Az óriási bevételből az előre sejtettnek megfelelően 451 millió dollár tettek ki az alapértelmezett keresőmotoros üzletek, a maradék 338 millió dollár pedig magyarázat nélküli „egyéb bevételként" van elkönyvelve a papírmunkában.

A rejtélyes összeg valószínűleg a Yahoo anyacégétől, az Oathtól származik.

Bizonyos piacokon egy ideig a Yahoo volt az alapértelmezett kereső a Firefoxban, ám a szerződésben lévő lehetőségeire hivatkozva a Mozilla idő előtt felmondta az erről szóló megállapodást. Erre az Oath beperelte, a Mozilla pedig visszaperelt, rögtön 375 millió dollár kártérítést követelve.

A gigabevétel ellenére a Mozilla kiadásai is nőttek, tavaly már 495 millió dollárt ment el a működési költségekre, míg tavalyelőtt kijött 451 millió dollárból a szervezet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!