Vágólapra másolva!
Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a 2020-as év egy sötét folt a labdarúgó Bajnokok Ligája történetében, amelyre jócskán rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány. A negyeddöntőktől kezdve, már a portugáliai buborékban, nézők nélkül rendezték meg az egymeccses párharcokat, amelyek – a Bayern München-Barcelona-mérkőzést leszámítva – felejthetők voltak. Ennek ellenére egy szubjektív listán összeszedtük a 2020-as év legjobb BL-meccseit. Legtöbbször a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató Lipcsének köszönhetjük a legszórakoztatóbb találkozókat.

Gulácsi-show Észak-Londonban

2020. február 19.: Tottenham-RB Leipzig 0-1(0-0), Bajnokok Ligája nyolcaddöntő, odavágó mérkőzés

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Gulácsi Péterrel felálló RB Leipzig 4-0-s összesítéssel búcsúztatta a José Mourinho vezette Tottenhamet. A párharc első mérkőzése marad igazán emlékezetes, amikor a magyar válogatott kapus több óriási bravúrt is bemutatott José Mourinho csapata ellen, így a Lipcse egygólos előnyt kiharcolva távozott Észak-Londonból.

Gulácsi az első félidőben kivédte a holland válogatott Steven Bergwijn lövését, a második félidőben a brazil Lucas Moura kapura pörgetett labdáját hárította bravúrral, végül az argentin válogatott Giovani Lo Celso szabadrúgását tolta a kapufára.

Két párharc, ami elősegítette a koronavírus terjedését

Bergamo polgármestere, Giorgio Gori szerint súlyos következményei lettek annak, hogy februárban nézők előtt rendezték az Atalanta-Valencia mérkőzést. Márciusban Olaszország és Spanyolország volt a koronavírus-járvány európai két gócpontja. Ennek a két országnak a csapatai mérkőztek meg egymással Milánóban február 19-én 40 000 néző előtt. A vírus ekkor már jelen volt Olaszországban, de Lombardia tartományban csak két nappal a találkozó után jelent meg, három nappal később pedig az első haláleset is megtörtént.

Számos olyan szurkoló lehetett azon az estén a San Siróban, aki már magában hordozhatta a fertőzést" – mondta Giorgio Gori, Bergamo polgármestere.

40 ezer néző előtt játszották február 19-én az Atalanta-Valencia BL-nyolcaddöntőt Forrás: NurPhoto/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A márciusi Liverpool-Atlético Madrid találkozó után Matthew Ashton, Liverpool közegészségügyi vezetője a Guardiannek nyilatkozva elmondta, nem volt helyes döntés a mérkőzés megrendezése. Másnapra már majdnem 300 regisztrált koronavírusos eset volt a városban, ami akár a meccsnek is köszönhető.

A Sunday Times kiderítette, hogy a találkozó nagyban segítette a járvány terjedését Liverpoolban, ráadásul 41 halálos áldozatnál közvetlenül kimutatható volt a kapcsolat a betegség és a mérkőzés között. Az angol lap azonban leszögezte, hogy ez a szám akár nagyobb is lehet, mert sok drukker távolabb lakik Liverpooltól, és az ő adataik csak a város környékén kórházba kerülőket tartalmazták.

A találkozó időpontjában Liverpoolban még csak tíz alatti esetszámról tudtak, Spanyolországban azonban már több mint 2000 ember kapta el a vírust, Madrid pedig a járvány gócpontjává kezdett válni. A meccs előtt rengetegen támadták az UEFA-t, amiért nem halasztotta el, vagy tette volna legalább zárt kapussá a mérkőzést.

A történet ismert. Madridból 3000 ember utazott el a liverpooli visszavágóra, ez pedig igencsak felgyorsította a járvány terjedését, ezért három nappal később fel is függesztették a Premier League küzdelmeit.

A mérkőzés után több szurkoló is megszólalt, aki a meccs utáni napokban lett beteg. Természetesen nem csak az Anfield volt zsúfolásig tele, de a pubok is, így ott is nagy lehetett a fertőzés kockázata.

2020. március 10.: Valencia-Atalanta 3-4 (1-2), Bajnokok Ligája nyolcaddöntő, visszavágó mérkőzés

Az Atalanta előző szezonbeli továbbjutása azért is volt szenzációs, mert a bergamói csapat úgy jutott el az egyenes kieséses szakaszba, hogy az első három csoportmeccsét elvesztette a BL-ben, ilyenre pedig még nem volt példa a sorozat történetében. Ezt követően jöhetett a Valencia elleni Milánóban rendezett nyolcaddöntő, amit 4-1-re megnyert Gian Piero Gasperini csapata. A valenciai visszavágó ugyan puszta formalitásnak tűnt, végül mégis kiélezett meccs lett belőle, amit az Atalanta 4-3-ra megnyert, mégpedig úgy, hogy a csapat szlovén támadója, Josip Iličić négy gólt szerzett. Iličić a harmadik játékos lett a BL történetében, aki egy oda-visszavágós párharcban legalább öt gólt szerzett – ez a bravúr korábban csupán Lionel Messinek és Cristiano Ronaldónak sikerült.

Ilicic élete meccsét játszott a Valencia ellen Forrás: AFP/-
  • A szlovén támadó 32 évesen és 41 naposan a Bajnokok Ligája legidősebb játékosa lett, aki idegenben szerzett legalább három gólt. Igaz, ezt a rekordját a francia világbajnok Olivier Giroud megdöntötte, miután december 2-án négy gólt lőtt a Sevilla elleni csoportmeccsen.

2020. március 11.: Liverpool-Atlético Madrid 1-0 (0-0) – hosszabbítás után 2-3, Bajnokok Ligája nyolcaddöntő, visszavágó mérkőzés

A címvédő Liverpool a nyolcaddöntőben az Atlético Madridot kapta, amely bármelyik csapat játékát tönkre tudja tenni. Diego Simeone csapata nem is hazudtolta meg önmagát, egy rakkolós meccsen 1-0-ra győzte le Jürgen Klopp együttesét, amely a visszavágón így győzelmi kényszerben lépett pályára. Mivel az angol csapat egy évvel korábban háromgólos hátrányt dolgozott le a Barcelona elleni elődöntőben, sokan csak legyintettek a vereségre, mondván a Liverpool ezúttal is simán fordít majd.

Az Atlético játékosok öröme az Anfielden Forrás: AFP/Javier Soriano

Az Anfielden még nézők előtt rendezett visszavágón a holland válogatott Georginio Wijnaldum szerezett vezetést a Liverpoolnak a 43. percben, és ekkor sokan azt hitték, ugyanúgy beindul a henger, mint egy évvel azelőtt. Az Atlético azonban kivédekezte a folytatást, így jöhetett a hosszabbítás, amelynek már a negyedik percében újabb gólt lőtt a Liverpool.

Ez után az anti-futballjáról híres Atléticónak muszáj volt elkezdenie támadni, és lehengerlő játékkal rukkolt elő.

A 97. percben a spanyol válogatott Marcos Llorente tekert 17 méterről a liverpooli kapuba, a 105. percben pedig szintén 17 méterről lőtt egy védhetetlen gólt. A folytatásban a Liverpool fejvesztve ment előre, de az Atlético remekül védekezett, és a 121. percben Álvaro Morata kontrából lőtt góljával lezárta a párharcot, és 4-2-es összesítéssel továbbjutott.

  • A Liverpool 25 európai kupamérkőzésen volt veretlen, egészen az Atlético elleni kudracig.
  • Ez volt az első alkalom, hogy Jürgen Klopp irányításával a Liverpool oda-visszavágós párharcot veszített.
  • A Liverpool legutóbb szintén egy BL-győzelem után búcsúzott a nyolcaddöntőben. A 2005-ös siker után 2006-ban a Benfica állította meg őket.
  • Legutóbb a 2006-07-es szezonban fordult elő, hogy mindkét előző évi döntős a nyolcaddöntőben essen ki a sorozatból. Idén a Liverpool és a Tottenham, 2007-ben a Barcelona és az Arsenal számára ért véget ennyire korán a sorozat.
  • A világ legjobb kapusának tartott Jan Oblak tíz védést is bemutatott az Anfielden.

Portugáliában kapott történelmi verést a Barcelona

Ezt követően az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) felfüggesztette a Bajnokok Ligája és az Európa-liga küzdelmeit is, ugyanis márciusra már az összes top bajnokságot is befolyásolta a világjárvány. Júniusban aztán eldőlt, hogy a negyeddöntőktől kezdve Portugáliában rendezik a Bajnokok Ligája egymeccses, egyenes kieséses párharcait.

2020. augusztus 14.: Bayern München-FC Barcelona 8-2(4-1), Bajnokok Ligája negyeddöntő

A német rekordbajnok Bayern München 8-2-es győzelemmel lemosta a pályáról az FC Barcelona csapatát a Bajnokok Ligája lisszaboni negyeddöntőjében, így 13 év után nem volt spanyol csapat a legrangosabb európai kupasorozat elődöntőjében.

A bajorok már az első félidőben eldöntötték a mérkőzést, a második játékrészben pedig szó szerint felmosták a padlót a katalán csapattal, és akár kétszámjegyű végeredményt is összehozhattak volna, ha jobban koncentrálnak a helyzetek értékesítésénél. A katalán együttes veresége egy korszak végét is jelentheti, ugyanis 14 év után először fordult elő, hogy Lionel Messi (és Cristiano Ronaldo) sem volt ott a Bajnokok Ligája elődöntőjében. A Barcelona 74 év után kapott nyolc gólt egy meccsen.

  • Az FC Barcelona először kapott négy gólt egy félidő alatt a Bajnokok Ligája történetében.
  • A Barcelona 69 év után kapott ki hatgólos különbséggel. 1951 áprilisában a városi rivális Espanyol ütötte ki 6-0-ra a Barcát egy bajnoki meccsen.
  • A Barcelona 1946 óta először kapott nyolc gólt egy meccsen. A katalánok akkor a Sevilla ellen vesztettek el 8-0-ra egy Király-kupa-nyolcaddöntőt.
    Messinek a Bayern elleni vereség óta nincs kedve a Barcában futballozni Forrás: AFP/Manu Fernandez
  • A Bayern az első csapat a BL történetében, amely nyolc gólt lőtt egy egyenes kieséses meccsen.
  • Lewandowski a BL-történelem harmadik játékosa – Ruud van Nistelrooy és Cristiano Ronaldo után –, aki nyolc egymást követő meccsen gólt tudott lőni, a Bayernben pedig az első, és átadta a múltnak Jürgen Klinsmann hétmeccses rekordját.
  • Amikor a Bayern és a Barca összekerült egymással a BL egyenes kieséses szakaszában, akkor a párharc továbbjutója az idény végén magasba is emelhette a legrangosabb európai trófeát.

Szoboszlai-gólokkal kezdődött az ősz

A Bajnokok Ligája 2020/21-es szezonjában a Szoboszlai Dominikot foglalkoztató Red Bull Salzburg az A csoportba került olyan sztárcsapatok mellé, mint az Atlético Madrid vagy a Bayern München. A 20 éves magyar középpályásért már nyáron is olyan topcsapatok álltak sorba, mint az AC Milan vagy az Arsenal, utóbbi állítólag mindenben meg is egyezett a Salzburggal Szoboszlai átigazolásáról, de magyar középpályás nem akart Észak-Londonba menni, ugyanis ő a Bajnokok Ligájában akart játszani, így inkább maradt Salzburgban. Utólag most már kijelenthetjük, hogy jó döntést hozott, ugyanis az őszi szezonban ő volt a Salzburg egyik legjobbja. Az első BL-fordulóban a szezon egyik legnagyobb gólját lőtte a Lokomotív Moszkva ellen 2-2-re végződött mérkőzésen.

2020. október 27.: Atlético Madrid-Red Bull Salzburg 3-2 (1-1), Bajnokok Ligája A csoport, 2. forduló

A második játéknapon Európa egyik legjobb csapatának, az Atlético Madridnak lőtt gólt, ráadásul nem is akárkinek, a világ legjobb kapusának tartott Jan Oblaknak.

A találkozót ugyan a Salzburg elvesztette, de Szoboszlai az újabb góljával tovább növelte az értékét – ami csak tovább emelkedett az Izland ellen a 92. percben lőtt Eb-pótselejtezős gólja után –, és új rekordot állított fel:

  • 20 évesen és két naposan ő lett a legfiatalabb magyar játékos, aki egymás után két Bajnokok Ligája-mérkőzésen is betalált.
  • Nem mellesleg azt a listát is vezeti, amelyen a BL-góllövőket lajstromozzák. Szoboszlai 3 góllal áll ennek a listának az élén – egyedüli magyar játékosként.

A 12-szeres magyar válogatott játékos az RB Leipzig csapatában folytatja pályafutását, így a tavaszi egyenes kieséses szakaszban is találkozhatunk vele, ahol tovább növelheti a góljai számát.

Gulácsi élete legnagyobb pofonját kapta az 50. európai kupameccsén

2020. október 28.: Manchester United-RB Leipzig 5-0 (1-0), Bajnokok Ligája H csoport, 2. forduló

A H csoport ötödik fordulójában a Manchester United 1-0-s első félidőt követően 5-0-ra kiütötte a Gulácsi Péterrel felálló RB Leipziget az Old Traffordon. A magyar válogatott kapusnak ez volt az 50. európai kupamérkőzése, és ő viselte a csapatkapitányi karszalagot a lipcsei csapatban.

A találkozó hőse a Manchester United saját nevelésű támadója, Marcus Rashford volt, aki csereként beállva három gólt lőtt, ezzel Ole Gunnar Solskjaer után ő lett a klub történetének második játékosa, aki a kispadról beszállva tudott triplázni.

  • Rashford a Bajnokok Ligája történetének ötödik játékosa lett, aki csereként beállva triplázott. Az angol válogatott támadó 27 percet töltött a pályán, ezzel ő érte el a legrövidebb idő alatt a három gólt.

Gulácsi-parádé a Paris Saint-Germain ellen

2020. november 4.: RB Leipzig-Paris Saint-Germain 2-1 (1-1), Bajnokok Ligája H csoport, 3. forduló

A H csoport 3. fordulójának rangadóján a Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felálló RB Leipzig hazai pályán 2-1-re nyert az előző szezonban a BL-döntőig menetelő Paris Saint-Germain ellen, úgy, hogy az első félidőben Gulácsi kivédte az argentin Ángel Di Maria tizenegyesét.

A találkozó után a lipcsei lapok is kiemelték, hogy ha 1-0-s hátránynál a magyar válogatott kapus nem véd tizenegyest, akkor minden bizonnyal más lett volna a találkozó végkimenetele.

„Volt egy elképzelésem, melyik sarkot választja, szerencsére eltaláltam az irányt. Bár többnyire mindig az első megérzésre hagyatkozom, több apró részletből áll össze a védés.

A válogatottban tavaly védtem legutóbb büntetőt, Lipcsében viszont elég régen, éppen ideje volt. Mondhatni, a legjobbkor sikerült hárítanom, kétgólos hátrányból nehezen álltunk volna talpra" – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Gulácsi Péter.

Gulácsi Péter kivédte Ángel Di Maria tizenegyesét Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Gulácsiék drámai győzelme az ősz legjobb meccsén

2020. december 2.: Istambul Basaksehir-RB Leipzig 3-4 (1-2), , Bajnokok Ligája H csoport, 5. forduló

A H csoport 5. fordulójában az őszi szezon legjobb meccsét játszották. A Gulácsi Péterrel a kezdőben felálló RB Leipzig 2-0-ra és 3-1-re is vezetett az Istanbul Basaksehir otthonában, de végül csak Alexander Sörloth 91. percben eleresztett megpattanó lövésével tudta kicsikarni a 4-3-as győzelmet.

Érdekesség, hogy két nagyon fiatal klub csapott össze a Fatih Terim Stadionban: míg az RB Leipzig 11, addig a Basaksehir hat éve működik ezen a néven. De már mindkét csapatnak vannak komoly eredményei, a németeknek bajnoki érmeik, és egy BL-elődöntő az előző kiírásból, míg az isztambuliaknak az idén nyárom megnyert bajnoki cím jelenti a csúcsot.

A találkozó legjobbja ezúttal nem Gulácsi Péter volt, hanem a török csapatban három bődületesen nagy gólt rúgó Irfan Kahveci, aki először (és másodszor, illetve harmadszor) tudott eredményes lenni a BL-ben.

  • A meccs után a török támadót feltehetően nem vigasztalta, hogy a brazil Ronaldo és walesi Gareth Bale után ő lett harmadik játékos, aki három gólja ellenére vesztes csapat tagja volt.
  • Viszont ő lett az első, aki mindhárom gólját a tizenhatoson kívülről szerezte.

Az Inter saját magát és a Realt is életben tartotta

2020. december 1.: Borussia Mönchengladbach-Internazionale 2-3 (1-1), Bajnokok Ligája B csoport, 5. forduló

A B csoport 5. fordulójában a Borussia Mönchengladbach hazai pályán kapott ki 3-2-re egy elképesztő mérkőzésen az Internazionale csapatától, így az addig parádézó németek elvesztették a veretlenségüket, az olaszok pedig megszerezték első győzelmüket, és életben tartották a továbbjutási esélyeiket. A találkozó legjobbja a belga válogatott Romelu Lukaku volt, aki mindhárom Inter-gólban főszerepet vállalt.

  • 2008 novembere óta először fordult elő, hogy az Internazionale csapatában legyen egy olasz gólszerző és egy olasz gólpasszt adó játékos is. Akkor a ciprusi Anórthoszisz ellen Marco Materazzi szerzett gólt Mario Balotelli gólpasszából.

Érdekesség, hogy ezzel a vereséggel a német csapat maradt a csoport élén, de az utolsó fordulóban a Real Madrid otthonában lépett pályára, és egy vereség esetén akár ki is eshetett volna a B csoportból, az Inter viszont abban az esetben továbbjuthatott volna, ha megveri a Sahtart. Az utolsó fordulóban a Gladbach végül simám kikapott Madridban, azonban az Internazionale 0-0-s döntetlent játszott a Sahtar Donyeckkel a San Siróban, és ez volt az egyetlen eredmény, ami kedvezett a német csapatnak.

Mivel Madridban korábban lett vége a meccsnek, a német csapat játékosai a pálya szélén iPaden követték az Internazionale-Sahtar Donyeck meccs végét.

Gulácsi Péter kivédte a manchesteri csatárok szemét

2020. december 8.: RB Leipzig-Manchester United 3-2 (2-0), Bajnokok Ligája H csoport, 6. forduló

A H csoport a 6. fordulójában a Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felálló RB Leipzig hazai pályán 3-2-re legyőzte a Manchester United csapatát, így az előző szezonban elődöntős német együttes továbbjutott a legjobb 16 közé.

A Manchester Unitednak már a pontszerzés is elég lett volna a nyolcaddöntő kiharcolásához, a Lipcsének viszont mindenképpen győznie kellett. A lipcsei meccset elképesztő tempóban kezdte a német csapat, amely már a 13. percben 2-0-ra vezett, majd a 30. percben Willi Orbán is betalált, de a magyar válogatott védő gólját les miatt nem adta meg a játékvezető.

Willi Orbán túl korán örült a góljának Forrás: AFP/Odd Andersen

A fordulás után aztán a holland válogatott Justin Kluivert révén újabb gólt lőtt a Lipcse, és ekkor úgy tűnt, eldőlt a találkozó. Azonban az angolok megrázták magukat, és lőgyakorlatot rendeztek Gulácsi Péter kapuja előtt. A 68. percben Scott McTominay 23 méteres bombáját Gulácsi óriási bravúrral ki tudta ütni. Egy perccel később Greenwood is tesztelte a magyar kapust, de az angol válogatott közeli lövésére Gulácsi leért a bal alsó sarokba.

A 73. percben folytatódott a Gulácsi-show, ezúttal Bruno Fernandes bombáját tolta ki akrobatikus mozdulattal a léc alól.

A 80. percben összejött a szépítés a Manchester Unitednak. Greenwood esett el a tizenhatoson beül Ibrahima Konate mellett, az elég könnyű síppal megítélt büntetőt pedig Bruno Fernandes váltotta gólra. Ezt követően drámaian alakult a végjáték, ugyanis a 83. percben egy baloldali szöglet után Paul Pogba fejese pattant meg Harry Maguire-en, onnan pedig Konate combjáról a léc alá vágódott a labda, így az angol csapat a semmiből jött vissza a meccsbe. A hajrában a Manchester United már egykapuzott, de igazán komoly helyzetet nem tudott kidolgozni.

A 94. percben aztán kis híján mégis továbbment az angol csapat. Egy jobbról belőtt labdába a menteni igyekvő Nordi Mukiele ért bele szerencsétlenül, azonban a kapura tartó labda elakadt Gulácsi lábaiban, így Lipcse megnyerte a meccset, és továbbjutott a csoportjából.

Gulácsi a meccs után beleugrott Justin Kluivert szelfijébe Forrás: AFP/Odd Andersen

A Bajnokok Ligája történetében egész biztosan nem a 2020-as volt a legszórakoztatóbb év, de nekünk, magyaroknak nem lehet okunk a panaszra, hiszen láthattuk, ahogy Gulácsi Péter vezérletével a Lipcse egészen az elődöntőig menetel, Szoboszlai Dominik a szemünk előtt vált sztárjátékossá, és persze a magyar bajnok Ferencvárosról sem szabad elfeledkezni, amely 25 év után szerepelt ismét a Bajnokok Ligája főtábláján.