Egymást vádolja antiszemitizmussal a baloldal Baranyi Krisztina botrányos zsidózása után

Baranyi Krisztina
Vágólapra másolva!
"Továbbra sem tudunk értékközösséget vállalni azokkal a politikusokkal, akik más személyek nemi, faji identitására, etnikai vagy vallási hovatartozására tesznek becsmérlő kijelentéseket" - kommentálta Baranyi Krisztina durva kirohanását a momentumos és jobbikos képviselőket tömörítő Új Pólus. Azért reagáltak a történtekre, mert a botrány kirobbanása után a IX. kerületi baloldali polgármester arra utalgatott, hogy "nem neki voltak antiszemita felhangjai", hanem vitapartnereinek. Vagyis a többi baloldali képviselőnek. Közben a Mazsihisz is elítélte Baranyi megnyilvánulását. Az Origónak azt írták, hogy kijelentésével szégyent hozott a magyar közbeszéd méltóságára.
Vágólapra másolva!

Hangos utóélete lett Baranyi Krisztina durva antiszemita kirohanásának. Mint ismert, a Tények tette közzé azt a hanganyagot, amelyen a baloldali polgármester "rohadt, szemét, zsidó befektetőt" emlegetett egy kerületi beruházás kapcsán. Súlyosbítja az esetet, hogy a felvétel a ferencvárosi képviselő-testület egyik ülésén készült.

A momentumos Jancsó Andrea a pártja és a Jobbik helyi képviselőit tömörítő Új Pólus-frakció nevében közölte, hogy a szövetség tagjai határozottan visszautasítják Baranyi kijelentéseit. Mint ismert, Jancsó volt Baranyi ellenfele a helyi előválasztáson, eléggé elmérgesedett közöttük a viszony.

- írták közös közleményükben, hozzátéve, hogy szemben Baranyival, az Új Pólus tagjai semmilyen antiszemita kijelentést nem tettek a kiszivárgott egyeztetés során. Ezzel a városvezető sajtónyilatkozatára utaltak, miszerint "nem neki voltak antiszemita felhangjai", hanem vitapartnereinek.

Az Új Pólus tagjai ezt annyira magukra vették, hogy a következőképpen reagáltak rá: "A szövetségesekre történő hárítás, antiszemitizmussal történő megvádolása egyértelműen annak a jele, hogy a polgármester saját szavainak súlyát sokadjára képtelen felmérni, és képtelen felelősséget vállalni nemcsak az egy személyben meghozott döntéseiért, hanem a gyenge pillanataiban kimondott szavaiért sem." Úgy látják, hogy Baranyi "az elmúlt hónapok során is több jelét adta annak, hogy nem tudja megfelelően kezelni a hatalmi pozícióval járó és a közös városvezetésben rejlő lehetőségeket." Éppen ezért azt kérték tőle,

kérjen bocsánatot nyilvánosan a hangfelvételen hallható kijelentéseiért, és Ferencváros képviselő-testületének tagjaira történő felelősséghárításáért.

Baranyi a Vágóhíd utcai ingatlan elidegenítésével kapcsolatos vitán zsidózott. Mint az posztjukból kiderült, az Új Pólus nem támogatta a polgármester felvetését. "Kizárólag a fenntartható önkormányzati vagyongazdálkodás szempontjait vettük figyelembe, ugyanis jelen piaci körülmények között keveselljük a befektető által megajánlott 40.000 forint alatti négyzetméterárat" - írták.

"Szégyent hoztak a magyar közbeszéd méltóságára"

Az Origo a történtek miatt megkereste a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz), akik elítélték Baranyi kijelentését.

"Ne zsidózzon senki! Ma ismét szégyent hoztak a magyar közbeszéd méltóságára. Elfogadhatatlannak tartjuk, ha bármilyen helyzetben, vitában érvként, szitokszóként vagy szarkasztikus köntösbe öltöztetve bármely kisebbséget becsmérelnek" - írta a szervezet.

Hozzátették, hogy "a megbélyegzés, a hétköznapi zsidózás minden formája elítélendő. Ismét jeleznünk kell, a zsidózás soha nem lehet nyelvbotlás, viccelődés, gúnyolódás része. A zsidózás vagy bármilyen közösség elleni előítélet hangoztatása közös nyelvünket és társadalmunkat mocskolja be. Számunkra teljesen mindegy, „jobb-" vagy „baloldali" közszereplő zsidózik-e, kormánypárti vagy ellenzéki, a zsidózás egyformán elfogadhatatlan. Ahogy az sem helyes, ha a politikai szereplők csak a riválisai zsidózására érzékenyek." Ebből következően a baloldali polgármester zsidózását elfogadhatatlannak és vállalhatatlannak tartják.

- fogalmaztak. "Nyugalomban, békében szeretnénk élni" - zárták írásukat.