Egyszerűen ráomlott a barlang ezekre a papagájszerű dinoszauruszokra

dinoszaurusz kövület
A dinoszauruszok egy barlangban összebújva feküdtek, amikor az valószínűleg rájuk omlott
Vágólapra másolva!
Kettő csőrös dinoszaurusz kövületeit fedezték fel a tudósok Kínában. Első ránézésre úgy tűnt, hogy egy, a Pompeji városához hasonló eset áldozatai lettek, amit az időszámításunk szerint 79-ben kitörő Vezúv hamuja temetett be vastagon. Az állatokat a szakemberek szerint talán az ott talált emberi áldozatokhoz hasonlóan a vulkáni hamu őrizte meg eredeti formájában. Vagy mégsem?
Vágólapra másolva!

A paleontológusok kettő, a modern papagájokhoz hasonló fejű, csőrös dinoszaurusz (Psittacosaurus lujiatunensis) csontvázat vetettek vizsgálat alá, amelyek a Kína északkeleti részén, Liaoning tartományban található Yixian képződményből származnak. A helyszínen a kutatók már számos krétakori kövületre bukkantak, amelyek közül a legtöbbet teljes valójában (mondhatni három dimenzióban) rejtették el eddig a történelem évmilliói, sőt megőrizték azokban a lágy szöveteket, a tollazatot vagy épp a színeket.

A korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a helyszínen található pszitakozauruszokat a sűrű és gyorsan mozgó hamu-, láva- és vulkáni gázok folyója őrizhette meg ilyen állapotban az utókornak.

Talán pontosan úgy, mint Pompejiben, ahol körülbelül 2000 ember vesztette életét, akiknek teste kísértetiesen élethű módon őrződött meg, miközben körülöttük megkeményedett hamurétegeket találtak. A tudósok most azonban újravizsgálták az esetet.

A dinoszauruszok egy barlangban összebújva feküdtek, amikor az valószínűleg rájuk omlott Forrás: Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology/Photo courtesy of Elaine Chen

A modern technológia segítségével kivonták az üledékszemcséket mind a sziklás anyagból, mind a csontvázból, majd elemeztek egy cirkón néven ismert ásványi anyagot, amivel meghatározták, hány évesek lehetnek azok.

Megállapították, hogy a csontvázakon kívüli kőzetben található részecskék lehetnek akár 250 millió, de akár 2,5 milliárd évesek is.

A Lujiatun lelőhelyek sziklái azonban ennél sokkal „fiatalabbak", csak körülbelül 125 millió évesek.

– mondta Elaine Chen, a New York-i Columbia Egyetem paleontológusa a LiveScience online tudományos portálnak. – Ez arra utal, hogy a dinoszauruszok pusztulásának korábbi hipotézisei igencsak valószínűtlenek.

Hozzátette: a folyók azonban nagyobb valószínűséggel hordozhatnak több millió vagy milliárd éves üledékeket. Épp ezért a szakemberek szerint a pszittakozauruszok talán épp egy barlangban pihenhettek évmilliókkal ezelőtt, amikor a falak az áradás következtében hirtelen összeomlottak körülöttük.

A tudósok szerint ez őrizhette meg a maradványaikat ilyen „gyönyörű teljességében".

A hipotézis teszteléséhez azonban további kutatásokra lesz szükség.