Már senki sem tartja csodaedzőnek a Manchester United norvég mesterét

Horizontal
Manchester United's Norwegian manager Ole Gunnar Solskjaer gestures on the touchline during the English Premier League football match between Southampton and Manchester United at St Mary's Stadium in Southampton, southern England on November 29, 2020. (Photo by Adam Davy / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Lassan hozzászokhatnak ahhoz a tényhez a Manchester United drukkerei, hogy csapatuk nem kezdi túl jól az aktuális futballidényt. Sir Alex Ferguson 2013-as távozása óta nem találja helyét a klub, azóta egyetlen kiemelkedő szezont sem produkált. Ugyan az elmúlt hét évben a csapat nyert FA-kupát, Ligakupát és Európa-ligát is, azonban a United szintjén ez édeskevés, ennél többet várnak a szurkolók, többre hivatott maga a futballklub is. Ole Gunnar Solskjaer két éve irányítja őket. Noha remekül kezdett, azóta a csapat beleszürkült a mezőnybe, a kirívóan jó eredmények nem jönnek. Hiába jutott be az előző szezon végén a BL-be, a csapat már a csoportkörben kiesett. Ugyan a Premier League-ben nem szerepel rosszul, de a hazai pályán mutatott gyengébb játéka, és három veresége nem túl biztató. Amikor Ole Gunnar Solskjaer leült a manchesteri kispadra, mindenki a csodáról beszélt. A mesék mára véget értek. A kérdés csak az, meddig tart a türelem a norvég edzővel szemben?

Solskjaer elődei

Nem mondhatni, hogy a norvég tréner elődei tökéletesek lettek volna, hiszen nem értek el kiemelkedő eredményeket. A klub menedzseri posztját 27 évig betöltő Sir Alex Ferguson visszavonulása után David Moyes lett a vezetőedző. Az Everton korábbi mestere bajnokcsapatot örökölt 2013-ban, de 6 évre szóló megbízatása csupán 10 hónapig tartott, a bajnokság hátralévő időszakában Ryan Giggs vette át az irányítást, amolyan játékos-menedzserként ideiglenesen. Moyest azért rúgták ki, mert a csapat az 1995-96-os szezon óta először nem jutott be a Bajnokok Ligájába, ráadásul az Európa-ligáról is lemaradt, mivel csak a 7. helyen végzett a Premier League-ben.

Azelőtt 1990-ben fordult elő utoljára a klubbal, hogy nem tudott bekerülni egyik európai kupasorozatba se.

2014 nyarán egy korábbi BL-győztes edző, Louis van Gaal kapta meg a menedzseri posztot a Unitednél. Első szezonjában negyedik lett, és bejuttatta csapatát a BL-be, így folytathatta a megkezdett munkát. A holland tréner második idénye azonban nem alakult túl fényesen, a Bajnokok Ligájában egy nem túl erős csoportba került, mégis kiesett, a bajnokságban pedig csak az 5. helyen zárt, lemaradva a BL-ről. Hiába nyert a szezon végén FA-kupát, mennie kellett, a helyét pedig a Chelsea-t három alkalommal is Premier League-címig vezető José Mourinho vette át.

Mourinho alig több, mint két szezont töltött a Manchester Unitednél Forrás: AFP/Ian Kington

A portugál mester első szezonjában a United csupán a hatodik helyet csípte el a bajnokságban, de legalább az Európa-ligát megnyerte – amely BL-indulást ért a következő szezonra - és behúzta mellé az angol Ligakupát is. A soron következő idényben Mourinho ezüstéremig juttatta a PL-ben a manchesteri csapatot, igaz a városi rivális City ellen nem volt esélye a végső győzelemre, de

2013 óta így is a legjobb bajnoki eredményt tudta felmutatni.

Emellett az FA-kupában is a döntőig menetelt, de ott is csak második lett, mert alulmaradt a Chelsea-vel szemben. A klub vezetősége a pozitívumokra koncentrálva a 2018/2019-es szezont is vele képzelte el, de ez sokkal gyengébben indult a vártnál. Decemberben a csapat már 19 pontos hátrányban volt az éllovas Liverpoollal szemben, csupán a hatodik helyen állt a tabellán, messze a BL-indulást érő helyektől. A portugál menedzser híres arról, hogy ahol dolgozik, ott kő kövön nem marad, itt is igazolta önmagát, több játékosával is megromlott a viszonya, ezért szerződése lejárta előtt ő is lapátra került. Ekkor, 2018. december 19-én, szinte napra pontosan két éve történt meg az, hogy a klub korábbi játékosát, Ole Gunnar Solskjaert nevezte ki a vezetőség a csapat élére.

A Solskjaer-korszak

A norvég edző - aki a Moldénál már megcsillogtatta képességeit - megbízatása eleinte csak ideiglenes volt, és legfeljebb a szezon végéig szólt. Azonban az eredmények szépen jönni kezdtek,

első 19 meccséből 14-et megnyert a United Solskjaer irányításával,

még a sokkal esélyesebbnek tartott Paris Saint-Germaint is sikerült kiejtenie a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. A korábbi csatár remek eredményei nem maradtak elismerés nélkül, meg is kapta a három évre szóló szerződését a klub élén. Az ezt követő idényben - első teljes szezonjában - megszerezte a harmadik helyet, így a BL-indulás összejött. Az FA-kupában, a Ligakupában és az Európa-ligában egyaránt az elődöntőig jutott. Az eredmények és a mutatott játék alapján egyértelmű javulás volt látható a csapatnál.

A 2020/2021-es szezon azonban nem a legjobban indult Solskjaer számára. A Manchester United a Premier League-ben a 2. fordulóban lépett először pályára, mindjárt egy hazai pályán elszenvedett 3-1-es vereséggel indított. Hiába szenvedte ki a következő körben idegenben a győzelmet a Brighton ellen, a 4. fordulóban újra kikapott a saját otthonában. A Tottenhammel szembeni 6-1-es vereség nem csupán a nagy arányú gólkülönbség miatt lehet fájó a csapatnak, hanem azért is, mert a korábbi tréner, José Mourinho alakulata mérte rá ezt a megsemmisítő csapást.

A Tottenham Szon Hung Min vezérletével átgázolt a Manchester Uniteden Forrás: AFP/Oli Scarff

A bajnokságban az Old Traffordon lejátszott mérkőzések eddig nem jelentettek túl nagy előnyt a Manchesternek, mindhárom eddigi kudarc odahaza érte.

A harmadik vesztes meccs az ebben a szezonban eddig szenvedő Arsenal ellen lett meg. Azóta egyébként javuló formát mutat a norvég edző csapata, a 8. forduló óta 5 győzelem, 1 döntetlen a mérlege, legközelebb az újonc Leeds Unitedet fogadja. Ha meccszámban utoléri a mezőnyt, akár a második helyre is felléphet, tehát a bajnoki szereplése kifejezetten kedvező fordulatot vehet.

Az igazán nagy érvágás a Bajnokok Ligája csoportkörében történt kiesés.

Pedig ott ígéretes volt a kezdet. Az első meccsen az előző évad döntősét, a PSG-t verte meg idegenben, majd az Old Traffordon a legutóbb elődöntőig jutó Leipziget intézte el 5-0-ra. A H csoport papíron leggyengébbnek számító együttese, az Istanbul Basaksehir otthonában váratlanul kikapott Solskjaer csapata, ráadásul borzasztó védelmi hibák után született gólokkal. Ezt a vereséget otthon gyorsan kijavította a következő körben, és kedvező pozícióból várhatta az utolsó két találkozót. Ezek viszont nem úgy alakultak, ahogyan a szurkolók szerették volna, a PSG és a Leipzig is nyerni tudott, így megszerezték a négyes első két, továbbjutó helyét.

A United tehát hoppon maradt, csak 9 pontot gyűjtött, és újra be kellett érnie az Európa-ligával.

Ez egy fájó pont, hiszen a Ferguson-éra jelentős részében a manchesteri csapat a Bajnokok Ligájában szerepelt, sőt, általában a sorozat egyik esélyesének számított. Sir Alex irányításával négyszer játszott BL-döntőt, amelyből kettőt meg is nyert, jelenleg viszont a második számú európai kupasorozatban is akad több olyan csapat, amely inkább mondható favoritnak, mint a jelenlegi United.

"Gólgazdag" védelem

Egyértelműen a védelem tekinthető a csapat leggyengébb pontjának. A Premier League-ben 12 meccsen kapott 19 gól nem kevés, és a BL-ben is 6 mérkőzésen 10 alkalommal mattolta az ellenfél.

A kapuban David de Gea helye megkérdőjelezhetetlen, világklasszis kapus, aki ugyan időnként hajmeresztő hibákra is képes, bravúrjai viszont számtalanszor megmentették már a csapatot.

Középhátvédek terén már nem olyan rózsás a helyzet.

Az angol válogatott Harry Maguire, aki 2019 nyarán csillagászati összegért érkezett a Leicester Citytől, biztos pontnak számít,

de egyelőre nem említhető egy lapon olyan korábbi kiválóságokkal, mint Rio Ferdinand vagy Nemanja Vidic. Victor Lindelöf jó futballista, de nem klasszis, Eric Bailly remek képességű, de felettébb sérülékeny, Phil Jones pedig inkább az év végi humoros videókban szokott gyakrabban feltűnni, mintsem a hónap álomcsapatában, ráadásul már nem is számolnak vele az Old Traffordon.

Nem Phil Jones lesz a Manchester United történetének legjobb védője Forrás: AFP/Oli Scarff

A szélső védők közül Aaron Wan-Bissaka és Luke Shaw tehetséges labdarúgók, kellően hatékonyan kapcsolódnak be a támadásokba, azonban ha bármelyikük kidől a sorból, nehéz ugyanolyan minőségben pótolni őket.

Telített középpálya

Előfordul, hogy a mennyiség a minőség rovására megy. A Unitednél is hasonló a helyzet a középpályát illetően. Solskjaer számára úgy tűnik nehéz megtalálni a legideálisabb embereket, akik a stabil kezdőben kapnának helyet ezen a poszton.

Paul Pogba helye biztosnak tűnik, ha egészséges és motivált, akkor világklasszis teljesítményre képes,

azonban ha éppen nincs kedve focizni, azt megérzi az egész csapat. A rekordáron igazolt francia világbajnok 2016-ban, Mourinho edzősége idején érkezett, de még nem igazolta azt, hogy valóban megérte kifizeteni érte 105 millió eurót. A portugál trénerrel összerúgta a port, amikor Solskjaer átvette a csapatot szárnyalni kezdett, majd komoly sérülést szenvedett. Olykor szemmel láthatóan alulmotivált, ki tudja, hogy éppen a vele sokszor szóba hozott Real Madridhoz vagy másik csapathoz vágyódik. Az valószínűsíthető, hogy az Európa-liga kevésbé hozza lázba, többször hangoztatta, hogy neki fontos, hogy csapatával a legnagyobb címekért harcoljon (bajnokság, BL), amely nem biztos, hogy a Manchester Uniteddel fog megvalósulni számára.

Pedig remekül megérti a pályán magát a csapat méltán legjobb játékosával, a portugál Bruno Fernandessel. A kiváló rúgótechnikájú támadó középpályás kihagyhatatlan a kezdőből mióta az együttes tagja. Az első számú büntetőlövő a bajnokságban már 7 gólt és 4 gólpasszt tett a közösbe, és a BL-ben is 4 gólt szerzett az ősszel ebben a szezonban.

A Sporting Lisszabontól szerződtetett játékos nélkül elképzelhetetlen a United támadójátéka,

jelenléte folyamatos veszélyt okoz az ellenfelek védelmének.

Fernandes a Manchester United legfontosabb láncszeme Forrás: AFP/Paul Ellis

A többi középpályás helye viszont nem egyértelmű a csapatban. Fred és Scott McTominay viszonylag sokszor lép pályára, ám hullámzó teljesítményt nyújtanak, Jesse Lingard feltörekvő fiatal tehetségnek indult, de szinte teljesen elkallódott,

a nyáron szerződtetett Donny van de Beek pedig nagy kérdőjel egyelőre.

A technikás, több poszton is bevethető holland futballista helyét eddig abszolút nem találja Solskjaer, igaz, a mutatott játéka meg sem közelíti azt, amilyen az Ajaxban volt. Mellettük ott van a keretben még többek között Nemanja Matic, Juan Mata, Daniel James, James Garner. Rengeteg jó labdarúgó, akik közül többen még a cserepadra sem férnek fel.

Hol vannak a gólok?

A BL-ben egy-egy mérkőzésen beindult a gépezet, a Leipzig 5-0-s kiütése és az Istanbul elleni hazai 4-1-es siker is gólgazdagra sikeredett, de a kulcspillanatokban nem jöttek a gólok, valamint a védelem sem remekelt, ez így együttesen kieséshez vezetett.

A bajnokságban Solskjaer csapata csupán hárommal talált be többször, mint ahányat kapott, ez hosszútávon nem jó jel.

Fernandes eredményességéhez nem ártana felnőnie a csatároknak,

különösen Anthony Martialnak, aki szemmel láthatóan csak szenved ebben az idényben, és meg sem tudja közelíteni a korábbi szintjét. A francia támadó az előző szezonban jónéhány fontos gólt szerzett, de a 2020/2021-es idényben a Premier League-ben csupán egyszer talált be, mindössze három gólnál jár az egész évadban, kettőt a BL-ben szerzett. A PSG ellen kihagyott helyzete azóta mémmé vált.

A támadósorban a jelen és a jövő valószínűleg az angoloké. Marcus Rashford és Mason Greenwood hosszú időre megoldhatják a csatárgondokat.

Rashford már 12 gólos az idényben

és több meccset is ő döntött el, legutóbb a Sheffield United ellen talált be kétszer, kulcsszerepet játszva a 3-2-es igegenbeli győzelemben. Az előző idény felfedezettje, Solskjaer kedvence, Greenwood eddig három gólt szerzett, a helyzetkihasználásán van mit javítani, de még csak 19 éves, és hatalmas potenciál rejlik benne.

Edinson Cavani is a keret tagja, a nyáron ingyen érkezett uruguayi hasznos kiegészítő ember lehet még néhány évig, jelenleg három gólja van az idényben.

Drága igazolások kontra saját nevelésű játékosok

Ferguson 2013-as távozása óta hatalmas költekezésbe kezdett a csapat, mégse jöttek a nagy eredmények, jelentős trófeák.

Van Gaal idején például Angel Di María, a Mourinho-korszakban Paul Pogba került példátlanul sokba, de Solskjaer edzősége alatt sem vett vissza a klub, Harry Maguire-ön kívül nem sok védőért fizettek még annyi pénzt, mint amennyit a United a Leicesternek. Ezeken a játékosokon kívül természetesen számos labdarúgóért nyúlt mélyen a zsebébe a vezetőség, közülük sokan már nem is tagjai a keretnek.

Solskjaer egyébiránt inkább korábbi mestere, Ferguson útját járná be, és

a saját nevelésű játékosokra erősebben támaszkodna

(Romelu Lukakut például elkergette, Mason Greenwoodot a csapatba építette), mint ahogyan tette a skót edzőlegenda, de a futball mai világában ez egyre nehezebb.

Vajon mennyi időt kap még a United kispadján Solskjaer? Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A verseny szoros és kiélezett, a klubok jóval több pénzt áldoznak futballistákra és az edzőkkel szemben is kevesebb a türelem.

Annak idején Sir Alex megtehette, hogy fokozatosan lehetőséget adott a fiataloknak, majd alapembert csinált többek között David Beckhamből, Paul Scholesból vagy éppen a Neville-fivérekből. Manapság ennyi időt nem kap egy tréner a csapatépítésre, azonnal kellenek a jó eredmények.

Hogy Solskjaer mennyi időt kap még Ed Woodward vezérigazgatótól, az egyelőre rejtély, de a csapat helyzete jelenleg nem olyan vészesen szörnyű. Sőt, a bajnokságban kifejezetten jól szerepel, a váratlan eredményeknek is köszönhetően harcban áll a ligaelsőségért, ám hiába a remek idegenbeli mérlege, ha a hazai meccseit csak elvétve tudja behúzni. Ezt maga a norvég szakember is hangsúlyozta a Sheffield elleni győzelem után. Elmondása szerint a koronavírus-járvány miatti helyzetben jelenleg nincs nagy különbség a hazai és az idegenbeli fellépések között, mégis ki kellene használniuk, amikor az Old Traffordon léphetnek pályára.

Az otthonától távoli bravúros győzelmek ellenére Solskjaernak csapata mutatott játékán változtatnia kell, ha komolyabb fejlődést szeretne látni. Muszáj stabilizálnia a védelmet, meg kell találnia a megfelelő összetételű középpályát, és el kell érnie, hogy a csatársor több gólt szerezzen. Nincs kizárva az sem, hogy ő lesz az az ember, aki újra a sikerek útjára vezeti a többre hivatott Manchester Unitedet, de lehet, hogy ő is belebukik a nagy kihívásba. A felelősség őt terheli, amit saját elmondása szerint teljes mértékben vállal. A többi majd a pályán eldől.