Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szilágyi Áron nyert Szatmári András ellen a kardozók országos bajnokságán

SZATMÁRI András; SZILÁGYI Áron
Szilágyi Áron (Vasas, j) és Szatmári András (MTK) a férfi kard versenyszám döntőjében a vívók országos bajnokságán a BOK (Budapesti Olimpiai Központ) csarnokban
Vágólapra másolva!
Két címvédés történt a vívók országos bajnokságának egyéni versenyeiben: férfi kardban Szilágyi Áron, férfi tőrben pedig Dósa Dániel ismételte meg tavalyi sikerét. Női kardban Pusztai Liza, férfi párbajtőrben Bakos Bálint, női párbajtőrben Kun Anna, női tőrben pedig Kondricz Kata győzött.

A pénteken kezdődött ob-n az egyéni versenyek 32-es tábláinak küzdelmei zajlottak szombaton a BOK Csarnokban szigorú biztonsági intézkedések mellett, nézők számára zárt kapuk mögött. A csarnokba csak kézfertőtlenítés és hőmérőzés után lehetett belépni. Mindenkinek kötelező volt a maszkviselet, a vívók csupán az asszójuk idejére mentesültek ez alól, amikor viszont vívómaszkban voltak.

Férfi kardban összejött a két legeredményesebb döntője, a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi és a 2017-es világbajnok, tavaly Budapesten vb-ezüstérmes Szatmári András szoros asszót vívott. Sokszor volt döntetlen vagy döntetlen közeli az állás, előnybe többnyire Szilágyi került, aki 12-12 után három tust adva harcolta ki hetedik egyéni bajnoki címét.

Szilágyi Áron (Vasas, j) és Szatmári András (MTK) a férfi kard versenyszám döntőjében a vívók országos bajnokságán a BOK (Budapesti Olimpiai Központ) csarnokban Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Nagyon hiányzott már a versenyzés. Elfáradtam, mert kemény asszókkal jutottam el a döntőig. Szerintem azzal nyertem, hogy fejben én bírtam jobban" - értékelt röviden.

A válogatott további alapemberei közül Gémesi Csanád harmadik lett, Decsi Tamás viszont nem indult. A férfi kard szakág vezetőedzője, Decsi András az MTI-nek elmondta: öccse csütörtökre belázasodott, és bár már jobban van, nem kockáztattak.

Női kardban a címvédő Márton Anna a negyeddöntőben 8-5-re vezetett Keszei Kira ellen, amikor egy támadásnál megroppant a térde. Percekig ápolták, majd az a döntés született, hogy nem folytatja tovább.

"Nagyon fáj a térdem, meg kell majd nézetni orvossal, hogy mi is történt. Lelkileg is nehéz ez, mert jó lett volna még vívni" - mondta.

Férfi párbajtőrben Bakos Bálint győzött, aki az aranyéremért Nagy Dávidot múlta felül. A legjobb 16 között búcsúzott a 2019-ben, itthon vb-aranyérmes Siklósi Gergely, valamint a 2014-ben Európa-bajnok, 2017-ben vb-harmadik Rédli András. Előbbi a később bronzérmes Berta Dánieltől, utóbbi pedig a bajnok Bakostól kapott ki.

"Nem volt meg bennem az átütőerő. Nagyon készültem a bajnokságra, de az utolsó időszak nem volt zökkenőmentes, mert kisebb betegség miatt öt napot ki kellett hagynom" - mondta Siklósi.

Női párbajtőrben Kun Anna győzött, a döntőben a Rióban olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese ellen nyert. A címvédőként indult Muhari Eszter a 32 között kapott ki.

Férfi tőrben sorozatban negyedszer bizonyult a legjobbnak Dósa Dániel. Az elődöntőből ő és Szemes Gergő is mérkőzés nélkül jutott tovább, mert Tóth Gergely és Frűhauf Benjámin sérülés miatt nem állt ki.

Női tőrben a címvédő Kreiss Fanni nem indult, az aranyérmet Kondricz Pásztor Flóra magabiztos legyőzésével harcolta ki.

Az ob a csapatversenyekkel folytatódik vasárnap a BOK Csarnokban.

Ob, egyéni eredmények:

férfi kard: Szilágyi-Szatmári 15-12
A végeredmény: 1. Szilágyi Áron, 2. Szatmári András, 3. Gémesi Csanád és Noseda Szabolcs

női kard: Pusztai-Szűcs 15-13
A végeredmény: 1. Pusztai Liza, 2. Szűcs Luca, 3. Keszei Kira és Spiesz Anna

férfi párbajtőr: Bakos-Nagy 15-11
A végeredmény: 1. Bakos Bálint, 2. Nagy Dávid, 3. Bányai Zsombor és Berta Dániel

női párbajtőr: Kun - Szász-Kovács 15-10
A végeredmény: 1. Kuna Anna, 2. Szász-Kovács Emese, 3. Tóth Jázmin és Büki Lili

férfi tőr: Dósa-Szemes 15-6
A végeredmény: 1. Dósa Dániel, 2. Szemes Gergő, 3. Frűhauf Benjámin és Tóth Gergely

női tőr: Kondricz-Pásztor 15-7
A végeredmény: 1. Kondricz Kata, 2. Pásztor Flóra, 3. Hajas Nóra és Mohamed Aida

Mindent egy helyen az Eb-ről