A történelmi egymásrautaltság fontosságáról beszélt Kövér László a V4-ek kapcsán

KÖVÉR László
Budapest, 2020. július 14. Kövér László, az Országgyűlés elnöke a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló kormánypárti javaslatot ismerteti az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 14-én. A házelnök kijelentette, hogy az Országgyűlés nem fog az Európai Unió helyreállítási csomagjához kötött semmilyen politikai feltételt elfogadni. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Online tanácskozást tartottak kedden a visegrádi országok parlamenti elnökei. Ezen szó volt a többi között a V4-es parlamenti együttműködés fejlesztéséről vagy a nemzeti parlamentek szerepének erősítéséről az Európai Unióban - tájékoztatta az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A V4-ek soros elnöki tisztségét betöltő Lengyelország parlamentjének kezdeményezésére tartott tanácskozáson ugyancsak szóba került a COVID-19 járvány okozta gazdasági és társadalmi válsággal szembeni regionális együttműködés, az Európai Bizottság által bemutatott európai zöld megállapodás és az új migrációs és menekültügyi paktum, valamint az országokat érintő jelenlegi külpolitikai kihívások - olvasható Szilágyi Zoltán közleményében.

Közlése szerint Kövér László, az Országgyűlés elnöke hozzászólásában elmondta:

A házelnök figyelmeztetett arra, hogy mindezért nem csupán aktuális, konjunkturális politikai kérdésről van szó a V4-ek közötti politikai együttműködés keresése során, hanem egy olyan történelmi egymásrautaltságról, ami a múltban éppen olyan jellemző volt, mint amilyen fontos a jelenben és a jövőben is az lesz.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Forrás: MTI/Kovács Attila

A megbeszélésen részt vett még Elżbieta Witek, a lengyel Szejm, Tomasz Grodzki, a lengyel Szenátus, Radek Vondráček, a cseh Képviselőház, Miloą Vystrčil, a cseh Szenátus és Boris Kollár, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke. A felek egyetértettek abban, hogy a négy ország együtt komoly erőt tud képviselni a saját érdekeinek megvédésében.

A házelnökök lengyel kezdeményezésre elkezdték egy közös dokumentum kidolgozását a visegrádi csoport megalakulásának 30. évfordulójára.