Brüsszel megint elbukott: teljes kudarc az uniós oltóanyag-beszerzés

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, oltás, vakcina, védőoltás, Petrinja, Horvátország
Egy egészségügyi dolgozó beolt egy férfit Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcinával egy petrinjai katonai támaszponton, Zágrábtól mintegy 50 kilométerre 2021. január 2-án, mivel a beteg egy korábbi hatalmas földrengésben elvesztette házát.
Vágólapra másolva!
A vakcinafejlesztés után újabb globális verseny indult, ezúttal a lakosság beoltásában, amelyben az Európai Unió csúfosan elbukott. Egyre több ország bírálja Brüsszelt azért, mert nem voltak képesek időben szerződéseket kötni a gyártókkal, ráadásul nagyon alacsony mennyiségre, emiatt pedig rendkívül lassú az oltóanyagok szállítása, így a lakosság beoltása is. Brüsszel egyértelműen kudarcot vallott az oltási kampány megszervezésében, miközben az Egyesült Államok 10 millió, Izrael közel 2 millió, Nagy-Britannia 2,5 millió embert oltott már be.
Vágólapra másolva!

A legtöbb EU-s tagállam, köztük Magyarország is hangsúlyozza, hogy felkészültek a tömeges oltás megkezdésére, ehhez minden eszköz megvan, azonban a folyamat nem tud haladni, mivel Brüsszel egyszerűen nem képes leszállítani a megfelelő mennyiséget az oltóanyagból az országok számára. Ráadásul az EU egy rendeletben meg is tiltotta a tagállamoknak, hogy saját maguk kössenek szerződéseket - miközben Brüsszel képtelen szállítani.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és az ország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára nemrég arról beszélt, hogy az Egyesült Államok és Anglia már júniusban szerződést kötött a Pfizerrel, miközben Brüsszel ezt csak novemberben tette meg. Ráadásul az Európai Unió nemcsak késve, hanem rossz, a tagországok számára nem előnyös feltételek mellett állapodott meg.

Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben Forrás: Anadolu Agency via AFP/Dursun Aydemir

Rákay Philip hasonlóan vélekedett közösségi oldalán megosztott videójában, amelyben kiemelte, hogy Amerikában, az Unióból kilépő Nagy-Britanniában és Izraelben is már jócskán zajlik a tömeges oltás.

Ezzel szemben az elhibázott brüsszeli lépések miatt továbbra is bizonytalan, hogy mikor lesz elegendő vakcina a lakosság széleskörű beoltására.

Brüsszelt január elején a BioNTech is bírálta, amely a Pfizerrel közösen fejlesztette ki az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elsőnek engedélyezett vakcinát. A vállalat vezetője, Uğur Şahin a Der Spiegelnek elmondta, hogy az EU-val történő megállapodás közel sem ment annyira egyszerűen és gördülékenyen, mint a többi országgal.

Szerinte ebben az is közrejátszott, hogy az EU tévesen feltételezte azt, hogy egynél több vakcina is elérhető lesz a Pfizerrel egyidejűleg.

Mire azonban Brüsszel rájött arra, hogy hibát követtek el, már késő volt, hiszen szemben a megdöbbentően alacsony uniós rendeléssel, az Egyesült Államok önmagában 600 millió dózist kötött le a Pfizer vakcinájából.

Még szembetűnőbbek a különbségek az Európai Unió és más országok között, ha figyelembe vesszük, hogy a britek eddig 2,8 millió embert oltottak be sikeresen, míg Olaszország, Németország, Spanyolország és Lengyelország, vagyis az EU-s oltásszámban élenjáró négy ország együttesen is csak nagyjából 2,3 millió emberhez jutatták el a vakcinát. Globálisan nézve pedig még rosszabb a helyzet, hiszen az Egyesült Államokban már 9,3 millió oltást adtak be, Kínában 9 milliót, Izraelben 1,9 milliót, és az Egyesült Arab Emírségben is már átléptek az egymilliót.

Forrás: Politico

Szintén sokat számít az európai uniós lemaradásban az a tény, hogy Brüsszel a pénzt az emberéletek fölé sorolta. Miközben az Egyesült Államok 19,5 dollárért, Izrael 30 dollárért vásárolt egy adag oltást a Pfizertől, addig az Unió csupán 14,8 dollárt fizetett egy dózisért. Az izraeli 12-es kereskedelmi televízió szerint ez állhat a hátterében annak, hogy Izrael ilyen hamar kapott ennyi oltóanyagot.

Minden jel arra mutat, hogy jobban jártak azok az országok, akik nemcsak az EU-ra hagyatkoztak, hanem más partnerekkel is tárgyaltak. Oroszország nemrég bejelentette, hogy világszerte már 1,5 millió embert oltottak be a Szputnyik V vakcinával, köztük 800 ezer orosz állampolgárt. Magyarország szintén azok közé az országok közé tartozik, amely több lábon áll a vakcinák beszerzése tekintetében.

Eddig a Pfizer és a Moderna oltóanyagaiból is érkeztek az országba, de a kormány orosz, izraeli és kínai partnerekkel is tárgyal.

Felmerül a kérdés, hogy nem lett volna egyszerűbb, ha minden ország saját magának oldja meg a vakcinák behozatalát? Az Európai Unió viszont úgy gondolta, hogy sokkal jobb ajánlatokat lehet kapni, ha egységes EU-s tárgyalások zajlanak a gyártókkal.

Illusztráció Forrás: AFP/Str

Ezzel csak az lett a gond, hogy Brüsszel pénzügyi és bürokratikus okok miatt sokkal kevesebbet vásárolt, mint amennyit vásárolhatott volna (egyes vélemények szerint Macron nyomására a francia Sanofira vártak, ők azonban elbuktak a vakcinafejlesztéssel). A Politico szerint Brüsszel egymilliárd dózist is leköthetett volna, ezt viszont nem tették meg.

Sokat elmond Brüsszel kudarcáról az is, hogy Németország is az EU háta mögött kötött megállapodást 30 millió adag vakcinára a CureVac és a Pfizer cégekkel,

ez pedig teljes mértékben szembemegy az uniós stratégiával, sőt, elvileg tilos. Jens Spahn német egészségügyi miniszter elmondta, hogy sokkal többet is vásárolhattak volna, ezt viszont a többi ország iránt érzett szolidaritásból nem tették meg.

Miután kiderült, hogy a németek az EU háta mögött kötöttek megállapodásokat, Dánia is bejelentette, hogy 2 millió adagot rendelnek maguknak. Ciprus pedig a napokban kezdte meg a tárgyalásokat Izraellel, mivel úgy tűnik, belátható időn belül nem fog elegendő oltóanyag érkezni az EU-ból.