Több millió befektető öntötte a pénzt Kínába

HK bourse to launch MSCI futures for mainland share index China Chinese stock share price index
Chinese investors talk with each other in front of a screen displaying stock indices and prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Chengdu city, southwest China's Sichuan province, 12 March 2019. Hong Kong's bourse announced plans to introduce futures contracts on the MSCI China A-share Index on Monday, as demand for risk management tools from international investors eyeing mainland equities rises. Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd, the operator of the HK bourse, signed a license agreement with index provider MSCI to offer a hedging instrument covering the mainland's 421 large and mid cap A shares via the Stock Connect program until MSCI completes its inclusion, according to the HKEx website.
Vágólapra másolva!
Kimagaslóan népszerű volt tavaly a kínai részvénypiac, a külföldiek és a hazai befektetők körében is. Decemberben már új rekordot döntött az új befektetők száma, megduplázva az egy évvel korábbi értéket.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év utolsó hónapjában 1,62 millió új befektető jelent meg a kínai részvénypiacon. Ez nemcsak új rekordnak számított, de megduplázta az egy évvel korábbi, 809 300-as számot – írja a CNBC a hivatalos kínai adatok alapján.

A 2020-as év egészét tekintve az látszik, hogy az új befektetők száma 18,02 millióval 177,77 millióra emelkedett.

A megnövekedett érdeklődést nem egyszerűen a kínai részvénypiac teljesítménye fűtötte, hanem az is, hogy a koronavírus-járvány miatti lezárások következtében sokan elkezdtek otthonról tőzsdézni a világban.

Sokat számított azonban, hogy a kínai részvénypiac indexei igen erősen teljesítettek. A sencseni tőzsde például 38,7 százalékkal, míg a CSI 300 index 27,2 százalékkal izmosodott 2020-ban, simán lenyomva az amerikai S&P 500 mutató 16,26 százalékos erősödését. A CSI 300 index egyébként a top 300 részvényt tömöríti a sanghaji és sencseni tőzsdékről.

Rohantak tavaly az új befektetők a kínai részvénypiacra Forrás: Imaginechina/Zhuang yi - Imaginechina/Zhuang Yi

Mindeközben egyre több vállalat hajtott végre kezdeti nyilvános részvénykibocsátást (IPO) Kínában és Hongkongban. Ez a két részvénypiac adta ugyanis a tavalyi év IPO-inak 40 százalékát – derült ki az Ernst & Young adataiból.

A Sanghai Composite Index egyébként globálisan is első helyre futott be az IPO-piacon. A bronzérmet is egy kínai börze, a sencseni szerezte meg, a New York-i Nasdaq mögött.

A befektetők számára emellett a hongkongi tőzsde is igen népszerű volt, köszönhetően annak, hogy számos ismert kínai cég (mint a Tencent vagy a JD.com) jelen van a hongkongi piacon.

Ráadásul az idei év elején is hasítottak eddig a kínai részvények, jelentős befektetői érdeklődés mellett. A kínai A-listás papírok kereskedési volumene átlépte az 1 milliárd jüanos (154,32 millió dollár) szintet az év első 13 kereskedési napjából 11 napon. Mindeközben csütörtökön a Sanghai Composite Index megütötte a 3600 pontos lélektani határt, ami öt éve nem látott csúcsnak számított. A sencseni mutató idén már 7 százalékos pluszban van, a CSI 300 pedig 2008 januárja óta nem látott magasságban áll.