Karácsony emberét nevezte ki aljegyzőnek Pikó András Józsefvárosban

Vágólapra másolva!
A Párbeszéd kispesti alapszervezetének volt vezetőjét, Melegh Mónikát nevezte ki aljegyzőnek Pikó András, Józsefváros Momentum-közeli polgármestere - értesült az Origo. Magyarán az önkormányzat a papíron nyílt pályázaton egy tipikus pártpolitikust választott ki egy tipikusan szakmai munkára. Ez arra enged következtetni, hogy a baloldali városvezetés nem szakmai alapon döntött a kérdésben, arról nem is beszélve, hogy Melegh kinevezésének jogszerűsége körül is felmerülnek kérdőjelek. Forrásunk szerint a politikus-aljegyzőnek nincs meg a jogszabály által előírt kétéves közigazgatási gyakorlata, azonban Melegh ezt kérdésünkre tagadta - konkrétumokat azonban nem volt hajlandó írni.
Vágólapra másolva!

Tavaly decemberben ünnepélyes keretek között nevezték ki Melegh Mónikát Józsefváros második aljegyzőjének. Előléptetését feltehetően annak köszönhette, hogy az önkormányzati választás után előbb Pikó András Momentum-közeli polgármester kabinetében, később a jogi iroda vezetőjeként tevékenykedett. Bár a baloldali vezetésű önkormányzat látszólag szabályszerűen választotta ki Meleghet a pozícióra, erős a gyanú, hogy előre, politikai alapon döntöttek az ügyben.

Pártvonalról lett aljegyző

Október végén a kerület a szabályoknak megfelelően kiírta az aljegyzői munkakör betöltéséről szóló pályázatot, amit a hivatalos honlapján tett közzé. A pályázati feltételek között szerepelt - a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvénnyel összhangban -, hogy a pozíció betöltéséhez legalább kétéves közigazgatási gyakorlat, valamint jogi vagy közigazgatási szakvizsga szükséges.

A pályázat benyújtási határideje november 8-a volt, amit a hónap végén bíráltak el. Ahogy azt említettük, az önkormányzat jogi irodájának vezetőjét, Meleghet hozták ki győztesként, aki aztán tavaly év végén el is foglalta hivatalát. Bár a kinevezés elsőre szakmailag megalapozott döntésnek tűnhet, a legkevésbé sem volt az.

"A mai naptól, egyhangú szavazással, Melegh Mónika a Párbeszéd Magyarországért kispesti szervezetének elnöke. A frissen megválasztott elnök Varga Attilát váltja, aki a szervezet megalakulása óta töltötte be a tisztséget és október óta önkormányzati képviselőként tevékenykedik. A frissen megválasztott elnöknek jó munkát és sok sikert kívánunk!" - kürtölték világgá a XIX. kerületi Párbeszéd közösségi oldalán 2015 januárjában.

Alapszervezeti elnökként tolta a Párbeszéd szekerét Forrás: Facebook

A frissen megválasztott alapszervezeti elnök egyből neki is látott a munkának, és alaposan kivette a részét pártja Alapjövedelem elnevezésű kampányából. A baloldali párt helyi szervezete egyébként több alkalommal is posztolt (itt, itt és itt) a politikus bevetéseiről. Megválasztását követően Meleghnek egyre erősebbek lettek a párton belüli pozíciói, amit jól mutat, hogy 2015 júniusában Karácsony Gergellyel, a Párbeszéd jelenlegi társelnökével tartott közös fórumot.

Arról nem is beszélve, hogy férjével együtt egészen 2017 februárjáig a kispesti Ügyrendi és a Környezetvédelmi bizottság nem képviselő tagja volt, amikor váratlanul leváltották őket. Bár később Varga Attila, aki azóta Gajda Péter MSZP-s polgármester helyettese lett, visszavette tőle a kispesti csoport vezetését, az Origo információi szerint Melegh kifejezetten aktív volt az önkormányzati kampányban, szabadidejében is támogatta a főpolgármesterségre törő Karácsony Gergely kampányát. Meg is kapta érte a jutalmát.

Kérdőjelek a kinevezés körül

Pikó Andrásék tehát egy klasszikus pártpolitikust neveztek egy klasszikusan szakmai munkára. Ráadásul úgy néz ki, nem ez volt az egyetlen érdekesség a történetben: a jelek szerint mindezt a vonatkozó jogszabályok megkerülésével tették. A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény ugyanis három feltételt támaszt a jegyzőkkel, aljegyzőkkel szemben: a tisztséget bizonyos végzettséghez, szakképesítéshez, és ami jelen esetben a legfontosabb, kétévi közigazgatási gyakorlathoz köti.

Az Origo értesülései szerint utóbbinak nem felelt meg Melegh, aki LinkedIN oldala szerint egyrészről saját ügyvédi irodáját, a Dr. Melegh Mónika Ügyvédi Irodát vezette, másrészről vegyészként dolgozott a WESSLING HUngary Kft.-nél. Az ügyvédi kamara hivatalos adatbázisában jelenleg sem ő, sem irodája nem szerepel.

A párbeszédes politikus azzal biztosan nem védekezhet, hogy a Kispesten töltött bizottsági tagsági ideje beleszámít a két évbe, hiszen a vonatkozó jogszabály szerint ezt nem lehet elfogadni közigazgatási gyakorlatként. A törvény ugyanis világosan kimondja, ez csak a polgármesteri hivatal, a közterület-felügyelet köztisztviselőjének és közszolgálati ügykezelőjének közszolgálati jogviszonyára, valamint a polgármesterre, és az alpolgármesterre értendő. Melegh kinevezése előtt egyébként alig több mint egy évet dolgozott önkormányzati munkakörben, és nincs információ arra nézve, hogy máshol hasonló tevékenységet folytatott volna.

Tagadás, konkrétumok nélkül

Kíváncsiak voltunk arra, hogyan magyarázza meg Melegh a kinevezése körüli furcsaságokat, ezért kérdéseinket elküldtük neki. Azt szerettük volna megtudni, miért merült fel, hogy a jogszabályi előírások mellőzésével kérték fel a tisztségre.

Az aljegyző munkatársa válaszában cáfolta értesülésünket, és mindenféle konkrétum nélkül azt írta, hogy "Melegh Mónika rendelkezik az aljegyzői tisztség betöltéséhez szükséges, törvényben előírt közigazgatási gyakorlattal. Kinevezésére a jogszabályok maradéktalan betartásával került sor."