Gyurcsány polgármestere 600 tanuló gyermeket csapott be

Niedermüller Péter, Gyurcsány Ferenc
Budapest, 2016. február 13. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (b) és Niedermüller Péter, a DK alelnöke, EP-képviselő kezet fog a párt kongresszusán a Syma rendezvényközpontban 2016. február 13-án. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Miközben több mint egy évig semmit sem csinált Gyurcsány Ferenc polgármestere, Niedermüller Péter a teljesen felújított Damjanich utca 4. szám alatti ingatlannal, addig hirtelen idén felgyorsultak az események, és egy zeneiskola helyett egy politikai szervezet kapta meg az épületet. A Molnár Antal Zeneiskola 600 diákja mindeközben hiába várja, hogy beköltözhessen abba az épületbe, amit a fideszes városvezetés anno az ő számukra felújított. Furcsa, hogy egyetlen országos napilapban sem került meghirdetésre az ingatlan pályázati anyaga, csupán a kerületi honlapon lehetett megtalálni, de ott is csak keresés után. Mindez pedig szembemegy a kerületi 2012-es vagyonrendelettel is, amiben szintén szerepel, hogy országos elérésű orgánumokban is kötelező meghirdetni a pályáztatni kívánt ingatlant. Egyre több a gyanús elem a gyurcsányista vezetés eljárásával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Meglehetősen furcsa, ahogy a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat lebonyolította a Damjanich utca 4. szám alatt lévő ingatlan pályáztatását – minderről Olajos János beszélt az Origónak. Az Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Nonprofit Zrt. egykori vezérigazgatója beszámolt arról, hogy az ő vezetése alatt történt meg az ominózus ingatlan felújítása. 2017-ben kezdődött el a felújítás, amikor először kiürítették a leromlott állapotú épületet, majd pedig megkezdődött az átalakítás és felújítás.

Ezekkel az oktatási célokkal teljes mértékben egyetértettek a 2019 előtt még ellenzékben lévő baloldali képviselők is - tette hozzá.

Gyurcsány embere utcára tette a gyerekeket Forrás: MTI/Marjai János

Nem várt fordulat

Olajos János arról is beszélt, hogy a 2019-es önkormányzati választást követően az új baloldali vezetés egyáltalán nem foglalkozott a már felújított épülettel. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy nem történt semmi ebben az ügyben, miközben a zeneiskola vezetője többször is jelezte a kerületi vezetés felé, hogy a korábbi megállapodás alapján készen állnak az átvételre.

Olajos János szerint a pályáztatás körülményei mindenképpen több kérdést felvetnek. Egyetlen országos napilapban sem került meghirdetésre, csupán a kerületi honlapon lehetett megtalálni, de ott is csak keresés után. Mindez pedig szembemegy a kerületi 2012-es vagyonrendelettel is, amiben szintén szerepel, hogy országos elérésű orgánumokban is kötelező meghirdetni a pályáztatni kívánt ingatlant.

Olajos János arra is felhívta a figyelmet, hogy a Damjanich utcai ingatlan hirtelen megpályáztatása és bérbeadása azért is furcsa, mivel rengeteg ügyben semmi nem történt a kerületben az elmúlt két évben.

A előbbiek alapján ez a gyorsaság mindenképpen feltűnő - zárta szavait a szakember.

Niedermüllerék meglepően gyorsan lezongorázták a pályázatot Forrás: MTI/Komka Péter

Gyurcsány emberének fontosabb volt egy politikai szervezet, mint a gyerekek

Mint arról korábban beszámoltunk, a gyerekek helyett egy politikai szervezetet választott Budapest VII. kerületének gyurcsányista vezetése. A Molnár Antal Zeneiskola 600 tanulója ugyanis már régóta várta, hogy beköltözhessen a Damjanich utcai, számukra felújított épületbe, csakhogy Erzsébetváros Gyurcsány-párti polgármestere, Niedermüller Péter inkább a Színművészeti korábbi vezetése körül alakult baloldali csoportnak adta az ingatlant.

Az épületet eredetileg a Molnár Antal Zeneiskola számára újíttatta fel még az előző, jobboldali városvezetés, amit Bajkai István, a helyi Fidesz vezetője szerint kulcsrakészen hagytak 2019 őszén az új, baloldali vezetésnek.

- mondta a Híradó.hu-nak Bajkai István.

„Az épület 2019 ősze óta várta, hogy birtokba vehesse a Molnár Antal Zeneiskola. Eleve az előző, fideszes városvezetés a zeneiskola számára újíttatta fel, az intézménnyel egyeztetve végezték a munkálatokat több százmillió forint értékben. Az iskola igényeinek maximális figyelembevételével készültek a tervek és folytatódtak le a munkálatok. Minden az előző városvezetés érdeme, az új baloldali vezetés »egy szöget sem vert be«. Minden kulcsrakész volt, csak oda kellett volna adni a gyerekeknek" – fogalmazott Bajkai.

A kerületi Fidesz azt követeli, hogy ha nem másítja meg a döntését a baloldali városvezetés, akkor a gyerekek kapjanak egy ugyanolyan jó elhelyezést, mint ami a Damjanich utcában várta volna őket – mondta Bajkai. Hangsúlyozta, a jobboldali városvezetés a gyerekeknek ígérte az épületet, erre most a baloldal egy kormányellenes szerveződésnek adja.

Évek óta nincs saját épületük

Az önkormányzat döntése ellen a Molnár Antal Zeneiskola is tiltakozott:

Az épület felújítása bár 2019-ben elkészült, azt az önkormányzat a mai napig nem adta át a zeneiskola részére, és hétfő óta minden reményünket elvesztettük, hogy a kimondottan részünkre felújított épületben nagy múltú zeneiskolánk, mely a kerület legnagyobb létszámú, mintegy 600 gyermeket oktató nevelési intézménye, méltó székhelyre találjon. Iskolánk ugyanis évek óta saját épület nélkül, bérházi lakásokban és nyolc különböző telephelyen kénytelen megoldani a legfiatalabbak zenei nevelését, sokszor méltatlan körülmények között – tették hozzá.

Reméljük, hogy a kerület vezetése legalább annyira szívén viseli saját kerületi polgárainak zenei nevelését, mint a független színházi oktatás ügyét, és méltó megoldást kínál a zeneiskola tarthatatlan helyzetére" – írta Szemendri Gábor intézményvezető.

A jogerősen elítélt bűnöző Czeglédy Csabát is alaposan kitömte közpénzzel Niedermüller Forrás: MTI/Rosta Tibor, Koszticsák Szilárd

Nagyüzemi áramlopás zajlott az önkormányzatban

Mindezek mellett több súlyos botrány volt a baloldali önkormányzatban. Az egyik legsúlyosabb eset, az volt, amikor kiderült, hogy Borka-Szász Tamás DK-s frakcióvezető, pénzügyi és kerületfejlesztési bizottsági elnök irodáját megszállták a rendőrök, és a Nemzeti Nyomozó Iroda le is foglalta Borka-Szász irodájából azt a speciális szervert, amit működés közben találtak a nyomozók, és amellyel az elsődleges műszaki (IT) igazságügyi szakértő szerint bitcoinbányászatot folytattak.

Az ügyben a csepeli MSZP-ből DK-hoz igazolt Borka-Szász Tamás és Niedermüller Péter DK-s polgármester kihallgatása biztosra vehető, ám várható Oláh Lajos, a térség DK-s országgyűlési képviselőjének beidézése is.

Az irodában ugyanis gyakran tartottak egyeztetéseket a DK-s frakcióvezetővel, amelyen vélhetően több politikus is rendszeres résztvevő volt, és látniuk kellett a sarokban, egy fakeretben, nagy zajjal működő számítógépet.

Niedermüller Péter korábban arra hivatkozva nem válaszolt a megkeresésre, hogy büntetőeljárás és belső vizsgálat is folyik az ügyben.

Az erzsébetvárosi Fidesz kérdéseire sem született válasz. Arra kíváncsiak, hogy

  • Tudott-e az esetről a VII. kerület DK-s vezetése és Niedermüller Péter?
  • Részesült-e a lopásból származó haszonból ő és a Demokratikus Koalíció?
  • Finanszírozták-e pártjukat a lopott pénzből?
  • A kerület szintén DK-s országgyűlési képviselőjének, Oláh Lajosnak – aki rendszeresen tárgyalt a lopás helyszínén Borka-Szász Tamással – jutott-e a zsákmányból?

Bajkai István szerint nem zárható ki, hogy a bitcoinbányászattal tulajdonképpen a DK számára teremtettek elő ellenőrizhetetlen pénzeket, azaz tiltott pártfinanszírozás történt.