Pénzért árult szakképesítést egy budapesti nő

Vágólapra másolva!
Egy OKJ-s szakképesítéshez kapcsolódó vizsgabizottsági elnöki tisztet betöltő nő egy zuglói vegyeskereskedést üzemeltető férfinak segített úgy, hogy a megfelelő szakképzést igazoló papírt eladta neki pénzért.
Vágólapra másolva!

A nő 20013-ban kereste meg a Zuglóban vegyeskereskedést üzemeltető férfit, akiről tudta, hogy nincs megfelelő képesítése a bolt vezetéséhez, és

felajánlotta neki, hogy pénzért cserébe megszerzi neki a szükséges bizonyítványt. A boltos elfogadta az ajánlatot.

Ezek után egy eddig ismeretlen személy a boltos adatival levizsgázott, majd a nő kiállította a bizonyítványt, majd azt az irataival együtt elvitte a férfinek, aki ekkor odaadott neki 160 ezer forintot.

Az ügyészség 2019 februárjában emelt vádat a nő és a férfi ellen. A bíróság tavaly decemberben a nőt közfeladati helyzettel visszaélés, vesztegetés elfogadása, valamint közokirat-hamisítás miatt 2 év, végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint 150 ezer forintos pénzbüntetést kapott.

A boltost felbujtóként elkövetett, közfeladati helyzettel visszaélés, vesztegetés és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás miatt mindössze 30 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, a nő, a férfi valamint a védőik pedig felmentésért illetve enyhítésért fellebbeztek.

A másodfokú ügyészség azt javasolja, hogy a nőt ítélje a bíróság letöltendő börtönbüntetésre, a férfi pénzbüntetését pedig növelje – írja közleményében a