A vakcina-visszaszállítás előtt is rengeteg botránya volt Gyurcsány pestszentlőrinci polgármesterének

Vágólapra másolva!
Saját tanulmányait közpénzből fizettette, alpolgármestersége alatt bordélyház működött egy önkormányzati hotelben, és felmerült a neve a Hagyó-ügyben - több mint két évtizedes pályafutása során rengeteg botránya volt Szaniszló Sándor DK-s polgármesternek, derül ki a Kontra tényfeltáró cikkéből. Mint ismert, a pestszentlőrinci városvezető a napokban a kínai vakcinák elszállításával dicsekedett. Most megmutatjuk a korábbi ügyeit!
Vágólapra másolva!

Szaniszló Sándor legfontosabb botrányai röviden:

  • a 2000-es évek elején a pestszentlőrinci önkormányzattal fizettette ki a tanulmányait;
  • alpolgármestersége idején prostitúciós tevékenységet folytattak egy önkormányzati hotelben;
  • felmerült a neve a Hagyó-ügy Fővárosi Közterület-fenntartót érintő szálánál;
  • sajtóértesülések szerint zavaros körülmények között szerezte budavári ingatlanát;
  • politikai mentora Simon Gábor volt, akinek több százmilliós külföldi számlája volt titokban.

Az Origo elsőként számolt be róla, hogy Pestszentlőrincen komoly tömegfelháborodás alakult ki, miután a DK-s polgármester egy posztban bejelentette, hogy a kerületből elszállítják a felhasználatlan kínai vakcinákat. Több száz kommentelő állította azt, hogy a baloldali városvezetés meg sem kérdezte őket, pedig gondolkodás nélkül elfogadták volna a Sinopharmot. A Kontra az újabb baloldali oltásellenes botrány kapcsán összegyűjtötte Szaniszló legérdekesebb ügyeit. Mint ismert, a portál "A főváros új urai" címmel portrésorozatot készít azokról a kerületi polgármesterekről, akik 2019-ben lettek a kerület vezetői.

Közpénzből taníttatta magát

Mint a lap megjegyzi, Szaniszló régi szereplő a politikában. Életrajza szerint már 1998-ban is a pestszentlőrinci önkormányzat pénzügyi tanácsadója volt, majd 2002 és 2010 között alpolgármesterként is segítette Mester László, Pestszentlőrinc volt MSZP-s polgármesterének munkáját. Időközben 1999-től 2002-ig a Magyar Posta Zrt.-nek is dolgozott, előbb pénzügyi kontrollerként, majd a Zrt. vezérigazgatóságán is tevékenykedett kontrolling vezetőként. 2002 óta a fővárosi önkormányzat tagja is.

A botrányok hamar utolérték: kiderült, hogy alpolgármesterré választását követően két évig közpénzből taníttatta magát. Sajtóértesülések szerint 2002 és 2004 között közel 2,2 millió forint értékben a XVIII. kerületi önkormányzattal fizettette ki tanulmányait. Érdekes módon

a polgármesteri hivatalban nem volt nyoma a tanulmányi szerződésnek, azt csupán a korabeli cikkek bizonyítják.

Bár kiemelkedő fizetése volt, 2002 és 2005 között az önkormányzat pénzéből fizettette ki tanulmányait Forrás: Facebook/Szaniszló Sándor

A Magyar Nemzet cikke szerint Szaniszló Sándor mindezt úgy tette, hogy akkoriban a Demszky-korszak egyik legjobban fizetett politikusa volt. A 2007-es adatok szerint, azaz tizenöt évvel ezelőtt, képviselőként, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. felügyelőbizottságának elnökléséért, a Budapest Film Zrt. felügyelőbizottsági és két közgyűlési bizottsági tagságáért havi 444 000 forintot vihetett haza.

A kerületi Fidesz – a választási bizottságok előtt meg nem támadott – tájékoztató szórólapja szerint alpolgármesterként is igen jól keresett: 2002 és 2010 között összesen 94 819 564 forintot vett fel juttatásként.

Kupleráj egy önkormányzati hotelben

A Kontra pályafutásának egyik legsúlyosabb botrányaként értékelte, hogy alpolgármestersége idején jó eséllyel prostitúciós tevékenységet folytattak egy önkormányzati tulajdonban lévő hotelben. A "2009-es gigabotrány alapjaiban rengette meg a Mester és Szaniszló páros által fémjelzett XVIII. kerületi városvezetést" - írja a lap.

A HírTV Célpont című műsora adta közre azt a rejtett kamerás felvételt, amelyen egy stábtag előre lefoglalt egy szobát az önkormányzati hotelben, majd arról érdeklődött, hogy volna-e lehetőség arra, hogy partnerrel töltse ott az éjszakát. Sajtóbeszámolók szerint a kérdés nem lepte meg a recepcióst, aki egyből be is mutatott egy hölgyet a stábtagnak. A prostituált 15 ezer forintért vállalt egyórás szexuális szolgáltatást.

Mint kiderült, a 11 szobás Sport Club Hotel az önkormányzat tulajdonában állt, sőt, a szálláshelyet az a Bodnársport Kft. üzemeltette, ami korábban Bodnár János, korábbi szocialista alpolgármester tulajdonában állt.

A helyi MSZP-s vezetés amellett, hogy tíz évre Bodnárnak adta az üzemeltetés jogát, 9 millió forinttal megtámogatta a hotel működését.

Forrás: Kontra

Miután komoly botrány lett az ügyből, Szaniszlót bízták meg a belső vizsgálat lefolytatásával, így az a sajátos helyzet állt elő, hogy az önkormányzat saját magát vizsgálta. A jelentés aztán megállapította, hogy az önkormányzat nem hibázott, amikor magánkézbe adta a hotel üzemeltetését, és nem tudott a lányok futtatásáról.

Szerepe volt a Hagyó-ügyben?

2010-ben a Hagyó–Demszky-korszak zűrös ügyeinek kapcsán újra előkerült a neve, hiszen sorra tettek terhelő nyilatkozatokat és vallomásokat Hagyó Miklós ellen a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő cégek vezetői. Köztük a Fővárosi Közterület-fenntartó volt vezérigazgatója is Hagyó ellen vallott, így - a felügyelőbizottság elnökeként - Szaniszló Sándor felelősségének a kérdése is felmerült. A rendőrség hűtlen kezelés miatt az FKF-nél is nyomozást rendelt el.

Ughy Attila, a Fidesz–KDNP akkori parlamenti képviselőjelöltje és Lévai István Zoltán, a kerületi Fidesz-frakció akkori vezetője számon is kérte amiatt Szaniszlót. Hiszen

a felügyelőbizottság elnökeként neki kellett volna a pénzügyi szabályosságot garantálni és igazolni a cégnél.

Hagyó Miklós, volt MSZP-s politikus a bíróságon Fotó: Marton Szilvia - Origo

Szaniszló azonban mosta a kezeit, amivel fel is bőszítette párttársát, az akkor már komoly bajban lévő Hagyó Miklóst. Hagyó azt állította, hogy a Szaniszló vezette felügyelőbizottság végig beszámoltatta az FKF menedzsmentjét, és sosem jeleztek semmilyen problémát.

Zavaros ingatlanügyek

A lorinciblog.com 2018-as tényfeltáró írása szerint Szaniszló Sándor a Szent István körúton, a Duna-parton vásárolt lakást magának, majd egy évre rá az I. kerületi Széna téren, a budai vár aljában.

„A belvárosi ingatlan esetében a szerzés jogcímeként eltartási szerződést tüntetett fel, de a tulajdoni lapon vétel került feltüntetésre. Budai ingatlana esetén cserét jelölt meg a vagyonbevallásában, de a tulajdoni lapon egyértelműen adásvétel került feltüntetésre” - írja a blog.

Ezek után arról is beszámoltak, hogy Szaniszló Sándornak "nemcsak" budai és belvárosi ingatlanai vannak, hanem egy Havanna-lakótelepi lakása is, amely önkormányzati tulajdon volt, és rövid úton került az egykori szocialista alpolgármester tulajdonába. "A Csontváry utcai ingatlant érdekes módon Kunhalmi bizalmi emberének alpolgármestersége idején adták el, alig másfél millió forintért. Abban az időben ezek a lakások már jóval 10 millió fölött keltek el""- közölte a blog, ami azt is megtudta, hogy az így szerzett ingatlanban Szaniszló Sándor édesapja lakik.

Forrás: lorinciblog.com

A ballator18ker.blogstar.hu megírta azt is, hogy Szaniszló havi közel 1 millió forintos jövedelemmel sem tudott elszámolni. A közel 1 milliós, munka nélkül szerzett jövedelme azért nem származhat felhalmozott ingatlanvagyonából, mivel a lakásai közül az egyikben ő maga, a másikban volt felesége és gyermekei, a harmadikban pedig édesapja lakik, akiktől feltehetően nem kér bérleti díjat.

A botrány hatására Szaniszló korrigálhatta a vagyonnyilatkozatát, hiszen a 2020 januárjában leadott vagyonnyilatkozatában a fentebb említett I. kerületi ingatlan tulajdonszerzési jogcímeként már adásvétel szerepel - jegyzi meg a Kontra, hozzátéve, hogy emellett pedig a XVIII. és a XI. kerületben is feltüntet egy-egy ingatlant, így csak meglett mindhárom lakás.

Simon Gábor segítője volt

A Kontra arról is beszámolt, hogy Szaniszló annak a Simon Gábornak volt a jobbkeze, aki 2013-ban azzal bukott le, hogy osztrák és svájci bankszámlákon tartott több százmillió forintot, amit a vagyonnyilatkozataiból kifelejtett.

Az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, hamis magánokirat felhasználásával, valamint közokirat-hamisítással vádolja Simont. A vád szerint 2008 januárjától a következő év áprilisáig több mint 570 ezer eurót és 160 ezer dollárt helyezett el egy grazi és egy svájci bankban, és ezekről az összegekről ott saját vagyonaként nyilatkozott.

Simon Gábor korábban az MSZP országgyűlési képviselője, választmányi elnöke és alelnöke volt.